galéria megtekintése

Kínai zászló a Marson?

4 komment

Ny. M.

Kína 2020 környékén juttathatja el első robot terepjáróját a Marsra - jelentette be Pekingben Xu Dazhe, a kínai űrhivatal vezetője.

A kínai marsjáró a bolygó talajrétegeit, légkörét fogja tanulmányozni; amerikai elődjeihez hasonlóan a víz nyomai után is kutat majd - számolt be a pekingi sajtótájékoztatóról a Phys.org szaklap.

Az expedíciót az űrhivatal igazgatója az ilyenkor kötelező fordulattal élve "hatalmas lépésnek" nevezte, az időzítést viszont "kihívásnak" - érzékeltetve, hogy a kínai Mars-program elég meredek tervnek tűnik az eddigi eredményeik fényében.

 

Kína az elmúlt években dollármilliárdokat pumpált a hadsereg által felügyelt, ambíciózus űrprogramjába, amivel az USA-t és Oroszországot próbálja behozni az egyre éleződő űrversenyben. Kína gyors tempóban próbálja ugyan ledolgozni lemaradását - de egyelőre maradjunk annyiban, hogy még India is leverte őket, amikor két éve szondát állított pályára a Mars körül.

Kína eddig leginkább a Hold feltérképezésére összpontosított. Az újdonsült űrhatalom 2013-ban lőtte fel első holdjáróját a Chang'-e 3-as szonda fedélzetén. A küldetéssel Kína még akkor is űrtörténelmet írt, ha a terepjáró - Jutu, avagy Jáde Nyúl - landolása után többször meghibásodott.

Elkezdődött a verseny az űr újrafelosztásáért

A Nemzetközi Űrállomás napjai meg vannak számlálva, de sokan az ezt követő időkre készülnek. Az amerikaiakon kívül az oroszok és a kínaiak is a Föld körüli térség dominanciájára törnek. Palugyai István összefoglalója: >>>

A holdjáróért sokáig küzdöttek, de csak minimális adatokat küldött a Földre, mielőtt tavaly végleg elnémult (nem véletlen tehát, hogy a Mars-küldetésről is aránylag óvatosan beszélt a kínai űrhivatal vezetője. 

Szóval Kínának még számos "mérföldkövet" kell teljesítenie, mire képes lesz a Mars meghódítására. Egyelőre a Holdon próbálnak bizonyítani. A tervek szerint legkésőbb 2018-ban bocsátják fel a kínai holdistenről elnevezett Chang'e 4-es szondát, amely a Hold sötét oldalán dobna a felszínre egy holdjárót - az űrhatalmak közül elsőként.  Az expedíció - ha nem is hatalmas - mindenképpen fontos lépés lesz az űrhatalmi ranglétrán.

A Chang'-e 3 kínai holdszonda
A Chang'-e 3 kínai holdszonda

Már csak azért is, mert Kína eddig jórészt olyan küldetéseket teljesített, amiket az USA és a Szovjetunió már évtizedekkel ezelőtt, a hidegháború eszelős űrversenyében kipipált.

Ha a Holdat vesszük, amerikai űrhajósok és terepjárók már fél évszázada jártak égi kísérőnkön (ha nem is a sötét oldalán), de még az első szovjet holdszonda, a Luna-24 is 37 évvel ezelőtt landolt.

A Marson pedig eddig két amerikai terepjáró landolt, de az egykori SZU, valamint az Európai Űrügynökség is teljesített már Mars-küldetéseket - ahogy India is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.