galéria megtekintése

Kína a Hold túlsó oldalára tart

0 komment

Ö.Z.

Az egyre ambíciózusabb kínai űrprogram újabb célja, hogy két év múlva a Hold Földről látható, míg 2020 körül a túlsó, "sötét" oldalára küld leszálló egységet – utóbbit a világon elsőként tenné meg. A tervről a kínai állami televíziónak beszélt Zou Yongliao, a Kínai Tudományos Akadémia holdkutató részlegének munkatársa.

A Hold túloldalára koncentráló Chang'e 4 misszió leszálló egysége a landolás után egy holdjárót juttat a Hold felszínére. Emellett szükség lesz egy relészondára is, ami a felszíni szonda jeleit a Földre továbbítja – hiszen a Hold túloldalát másként nem látjuk.

Yutu, avagy a Jade nyúl életnagyságú modellje a kínai űrkutatási kiállításon
Yutu, avagy a Jade nyúl életnagyságú modellje a kínai űrkutatási kiállításon
Alex Lee / Reuters

Először a relészondát állíthatják pályára valamikor 2018 végén. A három éves működésre tervezett eszköz nemcsak átjátszóállomásként üzemel, hanem saját műszereivel önálló méréseket is végez.

 
Karnyújtásnyira lehetnek a földönkívüliek

1986 októberének egyik éjjelén a 14 éves Kiss L. Lacika, a magyar–jugoszláv határ túloldalán, Horgoson fél órán át világított az ég felé zseblámpájával. Az a fény (ha nem nyelődött el) most 29 fényév távolságra jár. Az időközben akadémikussá érő egykori fényküldő azt reméli, hogy valaki még az ő életében válaszol neki. A válasz egy exobolygóról jöhet.

Tovább a teljes cikkre: >>>

A küldetés tudományos céljai között a Hold felszínét borító por szerkezetének és kialakulásának vizsgálata, mágnességének és a napszéllel való kölcsönhatásának mérése és a felszín alatti rétegek vizsgálata is szerepel. A szonda holdmintákkal a rakterében térne vissza.

Az első kínai űreszköz holdraszállása 2013 decemberében:

Kína következő hold-missziójára 2017-ben kerül sor. Akkor egy automata űrhajó száll le a Holdon, mintákat gyűjt a talajból, majd visszatér a Földre. Ha sikerül a manőver, az Egyesült Államok és Oroszország után a Kína a harmadik ország lesz, amelyik képes ilyen az űrbravúrra.

Kínai holdszonda először 2013 decemberében szállt le a Holdon - ez volt 37 év után az első űreszköz, amely sima leszállást hajtott végre égi kísérőnkön.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.