galéria megtekintése

Így kell űrhajóval leszállni egy hánykolódó uszályra

1 komment

Weisz Dávid

Helyi idő szerint péntek hajnalban sikeres tesztet hajtottak végre a Falcon-9 újrahasznosítható hordozórakétával. A SpaceX által a floridai Cape Canaveralről  indított űreszköz pályára állította a JCSAT-14 nevű japán kommunikációs műholdat, majd első fokozata épségben visszatért egy, az Atlanti-óceánon veszteglő, mindössze 90x50 méteres fedélzetű uszályra.  

A Falcon-projekt célja az újrafelhasználható rakéták létrehozása – ha az űrutazás után az eszköz egy része (első fokozata) visszatér, a rendkívül drága rakétaelem ismét használatba vehető, így hatalmas összegeket takaríthatnak meg.

 

A mostani hibátlan teszt fél év alatt már az ötödik, a Falcon-9-nek pedig első, 2010-es indítása óta ez volt a huszonnegyedik útja.

Fotó: SpaceX

A fellövés utáni első percben a rakéta elérte a hangsebességet, másfél perc múlva pedig a sztratoszférában leoldotta az első fokozatot, majd pályára állította a japán műholdat. A kritikus szakasz csak ezután következett, az első fokozat visszatérése során: a Föld légkörébe történő belépés rendkívüli mértékben felhevíti a rakétatestet, ami veszélyeztetheti a küldetés sikerességét.

Az áprilisi előző küldetés sikere azonban joggal tette bizakodóvá a SpaceX munkatársait és különösen a cég tulajdonosát, Elon Muskot, akinek elszántsága hozta előbbre az eredetileg nyárra tervezett mostani tesztrepülést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.