galéria megtekintése

Az okosautók fogják átvenni a hatalmat

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 08. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Több embernek van mobiltelefonja, mint fogkeféje – ezzel a meghökkentő kijelentéssel jellemezte napjainkat Pintér Róbert, az e NET kutatásvezetője. Az viszont kétségtelen: 2020-ra az internetfelhasználók száma ötmilliárd lesz és tízszer ennyi eszköz kapcsolódik majd a hálózatra.

Már kapható olyan cipő (Lechal), aminek a sarkába egy rezgőberendezés kerül – ez a talpbizsergető kommunikál az okostelefonunkkal.

Ha beállítjuk, hova szeretnénk menni, a kereszteződésekben a bal vagy a jobb cipőnk rezgéssel jelzi, merre kell kanyarodni.

Ha pedig egyenesen kell haladni, nem rezeg a cipő. Az MIT Media Lab olyan okospadot szerkesztett, ami méri a légszennyezést, a zajszintet, s ha úgy ítéli meg, hogy a padon ücsörgés többet árt, mint használ, azt jelzi.

 

Pintér Róbert elmondása szerint az okostelefonra kapcsolódva költözik a többi okoseszköz a családi otthonokba. Az internetes mobilt a tablet és a smart tévé követi. Magyarországon a 18 évnél idősebb internetezők 62 százalékának van okostelefonja, a hálóhasználók harmadának van tabletje és hatodának smart tévéje. Bármilyen furcsa, de ezek az eszközök

már a múltat képviselik, a jelent az okosóra, az okosporszívó, az okoskamera jelenti.

Ezek már megvásárolhatók, de még nem számítanak tömegterméknek. A jövőt a már szintén kapható, de még nagyon drága termékek köre – ilyen az okosszemüveg, az okoshűtő – jelenti.

Érdekes módon az okoshűtő az egyetlen olyan eszköz, ami az emberek számára a felesleges kategóriába tartozik – a megkérdezettek több mint fele mondta, hogy neki ez nem kellene. Pedig nem rossz dolog, hiszen ez az eszköz figyel a hűtött termékek lejárati idejére, s hogy milyen ütemben fogy a készlet. Pintér Róbert szerint az emberek nem tudják, mire van szükségük. Két évtizede jelentek meg az okostelefonok, de akkor senkinek sem jutott eszébe, hogy abban fényképező is legyen.

Kamera ad közvetítést a hűtő tartalmáról
Kamera ad közvetítést a hűtő tartalmáról
Tobias Schwarz / Reuters

A 2000-es évek elején is az volt a vélemény, hogy rossz minőségű felvétel készíthető a mobilokkal és sérti az intim szférát. Ma pedig azt látjuk, hogy a leggyakrabban használt mobilos funkciók egyike a beépített fényképezőgép. A Google okosszemüvege is megelőzte a korát a jelek szerint. Nem a keresőóriás kerülne először ilyen helyzetbe. Az okostelefont az IBM 1992-ben találta ki, de akkor semmi sem lett az ötletből. 2007-ben aztán Steve Jobs meglobogtatta az iPhone-t, és világraszóló üzleti siker lett belőle. Ezért nem kell leírni az okoshűtő-koncepciót, mert ha valaki okosan elmagyarázza, milyen előnyökkel bír a frizsider, ebből is siker lehet.

Az elemzések szerint az emberek két százalékának, az újítóknak akkor is kell egy vízálló monitor, egy ütésálló mobiltelefon, hogyha igazán nincs tisztában az eszköz valódi funkcióival. További 13 százalékuk sorolható a korai adaptálók csoportjába, akik az új eszköz hasznosságát, árát nézik és ezek alapján vásárolnak. A következő 35 százalék a korai többség, akik azért vesznek meg egy új eszközt, mert úgy érzik, hogyha már mindenkinek van, nekik is legyen egy. (Persze nincs mindenkinek, csak azok közül soknak, akikre vonatkozási pontként tekintenek.)

A késők nem azért vásárolnak, mert szükségük van a tabletre, hanem mert azt érzik, hogy aki kimarad, az lemarad. Az utolsó csoportba az ellenzők, a lemaradók tartoznak, akik ideológiai okból mondanak le az eszközökről, vagy nem akarnak lépést tartani a technikai fejlődéssel. Ezek az adatok a hazai okostelefonnal kapcsolatos attitűdöt mutatják.

A közeljövő egyik új iránya az otthoni 3D-s nyomtatás.

Az ember letölti az internetről a rá passzoló ing szabásmintáját, megveszi a szükséges alapanyagot, beönti a nyomtatóba és személyre szabott viselete lehet.

Pintér Róbert szerint hamarosan megjelennek az önvezérelt autók, az emberek lassan csak utasok lesznek a gépkocsikban. 2030-ra várható, hogy a megbízhatatlan emberek helyett

az egymással folyamatosan kommunikáló önvezérelt autók járnak az utakon.

Figyelik egymás sebességét, a gyalogosok mozgását, ennek alapján gyorsítanak, vagy éppen lassítanak.

És ha ez megvalósul, eljöhet a lámpamentes kereszteződések kora. Ma ez is nehezen képzelhető el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.