galéria megtekintése

Hotelmágnás az űrben: „betesszük a lábunkat az ajtórésbe”

1 komment


Palugyai István

Azok a milliárdos vállalkozók, akiket már gyerekkorukban elvarázsolt az űrkutatás, ma a gyorsan fejlődő technológiai iparágak nagyágyúi: Elon Musk, Jeff Bezos, Richard Branson, Paul Allen. Hozzájuk sorakozik fel egy talán kevésbé ismert, de legalább annyira gazdag üzletember, aki abban találta meg életcélját, hogy elősegítse az emberiség jövőbeni kirajzását más csillagok felé.

Az olcsó, ámde jelentős hasznot hozó Budget Suites szállodalánc milliárdos tulajdonosa, Robert Bigelow űrbeli tartózkodásra megépített speciális felfújható lakómodulját pénteken küldi a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Elképzelése szerint a modul két évig maradna az űrállomáshoz csatlakoztatva, ezalatt kiderülne alkalmazhatósága űrbeli körülmények között, vagyis mennyire bírja a sugárzást, a hideget, s az űrben kavargó szeméttel az óránként több mint 28 ezer kilométeres sebességgel való esetleges ütközést. Az űrhajósok időről időre átmásznának a hálószoba méretű modulba, és beszámolnának a világ első bővíthető űrbeli lakóhelyén töltött élményeikről.

Illusztráció: Bigelow Aerospace

 

Bigelow tíz éve alapított űripari cége, a Bigelow Aerospace által, eredetileg űrturisták tartózkodására épített moduljait már öt éve megtekintette a NASA akkori alelnöke, Lori Garver, és a látogatásból láthatóan hosszabb távú együttműködés lett.

A felfújható modulok előnye egyrészt a nagyobb lakó- és munkavégző terek kialakítása a hosszú távú űrutazások esetén, másrészt az, hogy felbocsátásnál kisebb a helyigényük, ami lényegesen csökkentheti az űrbe juttatás költségeit. Bigelow eddig 290 millió dollárt költött a nevadai cég által gyártott, levegővel feltöltve felfúvódó, kevlarszerű anyagból készülő modulokra.

Az első modult Musk cége, a SpaceX viszi pénteken az űrállomásra. Ezzel Bigelow szerint „beteszik a lábukat az ajtórésbe”. A szállodalánc-tulajdonos még csak tervezett új modulja, a B330-as hússzor lenne nagyobb, mint a mostani, s ennek tesztelését az egyik 2020-as űrrepülés alatt tervezik. Bigelow több más országgal is tárgyal, amelynek űrhajósa az amerikaiak és oroszok mellett csak igen ritkán juthat fel az űrállomásra. – Így több embernek nyílhatna meg a lehetőség az űrben. Nagy az igény, ám fent elég szűkös a hely – jelentette ki.

Így néz ki az űrszoba felfújva
Így néz ki az űrszoba felfújva
Bill Ingalls / Reuters/NASA

A NASA hosszú távú űrmisszióinak tervezése miatt is érdeklődik a modulok iránt, mivel a nagyon kis helyre összenyomható modulok elég kis helyet igényelnének a rakéták szűkös terében, ami jelentős költségcsökkentő tényező.

Bigelow szerint a modulokat egy Hold-expedíció során is jól lehetne használni. A viszonylag alacsony Föld körüli pályán felfújt modulokat Hold körüli pályára vontatnák át, és ott várnák az érkező űrhajósokat, de megfelelően felszerelve a felszínen holdbázisként is működhetnének.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.