galéria megtekintése

Holttesteket is varrogat az olasz Frankenstein

0 komment


Palugyai István

A fejátültetésre készülődő olasz sebész bejelentette, közelebb jutott céljához, mivel szerinte sikerrel ültette át majmok és egerek fejét, de egy sor kísérletet végzett emberi holttesteken is.

A két éven belüli fejátültetés bejelentésével tavaly hatalmas botrányt keltett tudományos kalandor jelenleg Kínában és Dél-Koreában tevékenykedik helyi sebészekkel karöltve, ahol vélhetően jóval kisebb etikai nehézségekkel kell szembenéznie.

„Abba kell hagyni annak hangoztatását, hogy ez lehetetlen. Igenis lehetséges és ezen dolgozunk"

– jelentette ki.

 

Munkájáról a közeli hónapokban tudományos közleményeket jelentet meg a Surgery and CNS Neuroscience & Therapeutics című szaklapban, ám annak ténye, hogy e lapot egy Canaveróval együttműködő orvos szerkeszti, meglehetős kételyeket ébreszt a dolog tudományos értékével szemben. Az is finoman szólva szokatlan, hogy „eredményeiről" előbb tájékoztatta a közvéleményt, mintsem közölte volna azokat egy hiteles fórumon.

A New Scientistnek több szakember kijelentette, amíg hitelt érdemlő szakfolyóiratban nem látják Cavavero munkáit, azok értékelhetetlenek.

A brit hetilap mindenesetre képeket és videókat közölt az olasz műtéteiről. Az egyiken egy egér látható, amint szimatol, és némileg mozgatja a lábait. Az állat fejét néhány héttel korábban vágták le, majd helyezték vissza a helyére. A dél-koreai Konkuk Egyetemen végrehajtott kísérletről az azt végrehajtó Kim C-Yoon azt mondta, az első és hátsó végtagok mozgása helyreállt a műtét után.

A gerincvelő átvágásánál polietilén glikolt használtak, mivel ez Canavero és Kim szerint megóvja az idegsejtek membránját a roncsolódástól, az idegek összeillesztésekor pedig negatív nyomást alkalmaznak.

A kínai Harbin Egyetemen Ren Xiao-Ping vezetésével egy majmon végeztek fejátültetést. Ebben a kísérletben összekötötték a fej és a test vérkeringését, de nem kapcsolták össze az agyat a gerincvelővel. Canavero ezzel az amerikai Robert White hetvenes években végzett kísérleteit ismételte meg, kiemelve, hogy ha a fejet mínusz 15 fokra hűtik, a majom túléli az operációt és az agy nem károsodik a műtét során. A majmot ebben az esetben az olasz „Frankenstein" „etikai okokból" 20 óráig hagyta élve. A New Scientist azonban nem talált semmilyen további részletet az eljárásról.

A kínai kormány által finanszírozott kutatás célja Ren Xiao-Ping szerint az volt, hogy megtudják, hogyan lehet elkerülni a műtét során a szövetek sérülését. Ugyanitt végeztek műtéteket emberi holttestekkel is.

Canavero jelenleg anyagi támogatást keres, hogy nekiveselkedjen a gyógyíthatatlan izomsorvadásban szenvedő 31 éves orosz Valerij Szpiridonov fejének átültetésére. Az olasz abban bízik, hogy a Facebook-főnök Mark Zuckerberg finanszírozza majd a műtétet.

A múlt héten a Hanoiban működő vietnami-német kórház vezetője, Trinh Hong Son felajánlotta intézményét a beavatkozás elvégzésére.

Michael Sarr, a Surgery című tekintélyes sebészeti lap főszerkesztője és a Mayo Klinika professzora szerint Canaverónak előbb embereken kellene tanulmányoznia polietilén-glikol jelenlétében a gerincvelő idegeinek regenerációját, mielőtt fejátültetésre vállalkozna. Ami eddig senkinek nem sikerült, több százezer embernek segítene. A fejátültetés azonban az idegélettani nehézségeken túl egy sor etikai és pszichológiai kérdést is felvet, így Canavero terveit a professzor úgy értékelte: „ez olyan volna, mint amikor kijelentenénk, hogy a szomszédos galaxisba szeretnénk repülni, mikor még attól is messze vagyunk, hogy a Marson kolóniát hozzunk létre”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.