galéria megtekintése

Lézerrel támad a gátfutó robotgepárd

1 komment


Ötvös Zoltán

Kicsit még lomha, de már 40 centis akadályokat is simán leküzd a Cheetah 2.

Amikor tavaly szeptemberben arról írtunk, hogy az amerikai MIT (Massachusetts Institute of Technology) fejlesztői robotgepárdot konstruáltak, még csak arról számolhattunk be, hogy a szerkezet mindössze 16 km/órás sebességre képes, miközben a gepárd csúcssebessége elérheti a 96 km/órát. Most azonban megjelent a továbbfejlesztett változat, a Cheetah 2, amely már akadályokat is átugrik, igaz, még mindig nem gepárdsebességgel.

A kutatók olyan algoritmust hoztak létre, amely szabályozza, hogy a robot lábai milyen erővel érintsék a talajt. Ezzel kontrollálják a sebességét és mozgását. A leginkább macskaszerű képessége az, hogy tökéletes csendben tud mozogni – köszönhetően az elektromotoroknak. „Az egyetlen dolog, amit hallunk, amikor a lába a talajhoz ér” – nyilatkozta akkor Sangbae Kim, az MIT egyik fejlesztője.

 

Kifejlesztői most arra „tanították” meg, hogy futás közben észlelje és átugorja az akadályokat. A tárgyak érzékeléséhez lézeres távérzékelést (LIDAR) alkalmaz – ezzel felméri környezetét, a robot agya kiszámolja az egyes akadályok méretét és távolságát, majd levezeti, hogy milyen távolságból, milyen szögből, milyen magasra kell ugrania. Innen már csak azt kellett megoldani, hogy a földet éréskor ne törjön össze, ne essen orra, hanem tovább fusson. Ahogy a mellékelt videón látszik, a robotgepárd vidáman átlendül a 40 centiméter magas tárgyakon is.

Jelenleg a robotgepárd óránként 8 kilométeres sebességgel ugorja át az akadályokat – a futópadon és beltéri futópályán az akadályok 70 százalékát tudta le. Sokkal jobban teljesít, ha több időt kap az akadályok észlelésére és a megfelelő stratégia kidolgozására – a digitaltrends.com közlése szerint ilyenkor az esetek 90 százalékában sikerült az ugrás.

A robotgepárd a kaliforniai Pomonában a hét végén mutatja meg a nagyközönségnek, hogy mire képes.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.