Száguldó technika

A múlt hét végi, sheffieldi atlétikai Grand Prix-viadal 400 méteres síkfutó számában a dél-afrikai Oscar Pistorius hetedikként ért célba. Azóta róla cikkezik a világsajtó. Tudniillik a huszonegy éves atlétának húsz esztendővel ezelőtt térd alatt amputálták mindkét lábát.

Pistorius egy Cheetah típusú, egyenként 15 ezer dollárba kerülő szénszálas "műlábbal" versenyez. (Az idézőjel azért helyénvaló, mert a szerkezet még csak nem is emlékeztet az emberi lábra.) A sportoló jó ideje 100, 200 és 400 méteren is világcsúcstartó a fogyatékosok mezőnyében, ám a leghosszabb távon elért 46,34-gyel hat éve Magyarországon az épek között is rekorder lett volna... Nem csoda, ha a bámulatos eredmények önbizalommal töltik el a dél-afrikai fiút, aki kijelentette, hogy indulni kíván a jövő évi pekingi olimpián. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) irányítóin pedig a pánik jelei kezdenek mutatkozni.

Az angliai viadalon egyébként pályaelhagyás miatt utólag megfosztották hetedik helyétől Pistoriust, de aligha ez a döntés fájt neki a legjobban. Az MTI beszámolója szerint a GP-t követően az IAAF vezető tisztségviselőinek egyike fölvetette ugyanis: "Lehet, hogy a jövőben a hátukon rakétahajtóművet hordó sportolók is versenyezhetnek majd?" A megszólított közgazdászhallgató a kritika kapcsán annyit mondott: "Az egész mögött a fogyatékos atlétákkal szembeni előítélet áll."

Hogy valóban ez-e a paprikás hangulat oka, netán szimplán a sportág jövője iránti aggódás, nem tudni, de gyaníthatóan nem Nick Davisnek, a nemzetközi szövetség médiaigazgatójának minapi nyilatkozata az utolsó ebben az ügyben: "Semmi problémánk nincs a fogyatékos futókkal, a technológiai doppingolásnak azonban minden formáját ellenezzük. Orvosi bizottságunk még vizsgálja, hogy a műlábak szerkezete előnyt jelent-e Pistoriusnak az épekkel szemben."

Miközben a válaszra várunk, annyit máris rögzíthetünk: furcsa módon a csupán fél lábukat elveszített sorstársai biztosan hendikeppel indulnak a hazájában a legnagyobb sztárokat övező felhajtás közepette készülő atlétával szemben. Amint azt Robert Galley miami biomechanikus megállapította, előbbieket éppen egészséges lábuk tartja vissza a komolyabb teljesítménytől, Pistorius műlábainak szimmetriája, a kvázi lábujjhegyen futás imitálása ledolgozhatatlan hátrányt jelent számukra.

De vajon eljön-e az idő, amikor a protézisek odáig fejlődnek, hogy viselőik simán verik az ép világklasszisokat?

Dr. Bakanek György, a Magyar Paralimpiai Bizottság orvos-szaktanácsadója - nem mellékesen doppingszakértő - amondó, hogy bizony könnyen eljöhet. Úgy véli, az élsportot már réges-régen semmi nem kapcsolja a mindennapi testedzés pozitívumaihoz. A show és az azt övező üzlet mindent visz, s miután a parasportba is elképesztő összegek áramlottak, ott sem más a helyzet. Győzni kell, szinte mindegy, milyen áron.

- Mindenesetre érdekes folyamatot indíthat el Pistorius esete, hiszen miért zárhatnánk ki, hogy a jövőben valaki, mondjuk, speciálisan kifejlesztett kengururuhába bújik, és abban szökkengetve teljesíti az aktuális távot - magyarázza Bakanek. - De előfordulhat az is, hogy megéljük: amúgy fogyatékos, ám rugókkal felszerelt távolugrók repülnek tizenöt méterre. A technikai vívmányokat természetesen ünnepelni kell, de nem vagyok biztos benne, hogy feltétlenül a versenysportban van szükség rájuk.

Nádas Pál, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke némiképp más véleményen van, noha elismeri, hogy a pénz visszavonhatatlanul beszivárgott a hajdan a sportban csupán lelki támaszt találó sérültek világába is. Azt mondja, a gyógyászati segédeszközöket gyártó cégek felismerték, hogy hatalmas lehetőségek rejlenek a parasportban, a mindig magasabbra vágyó versenyzők pedig vevők az újdonságokra. Ami a konkrét esetet illeti, Nádas szerint Pistorius "lábai" nem tartoznak a jogosulatlan előnyt nyújtó eszközök közé, de kétségkívül megeshet, hogy hamarosan megjelennek a piacon olyan szerkezetek, amelyek által már megengedhetetlen segítséghez jutnak viselőik. "De akárhová fejlődik is a tudomány, olyasmi nem fordulhat elő, hogy bármely sportágban ne az emberi tényező legyen a döntő" - szögezi le.

Pistorius egyébként néhány hónapja az őt - illetve segédeszközeit - ért vádakra borzongató feleletet adott: "Ha azt gondolod, hogy a szénszálas műlábak gyorsabb futóvá tesznek, menj, vágasd le a lábad, és találkozunk a rajtnál."

Miután elnézően köhintettünk, tágra nyitott szemekkel várjuk a folytatást.

Grand Prix-verseny Sheffieldben: itt még megelőzték Pistoriust
Grand Prix-verseny Sheffieldben: itt még megelőzték Pistoriust
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.