galéria megtekintése

Frigóval a hátukon menekülnek a vulkániak

1 komment


Ötvös Zoltán

Fogo szigetén veszélyben van száz ember, a híres fogói szőlők, a borvidék, és veszélyben vannak a megélhetést adó ültetvények – hívta fel lapunk figyelmét az ottani vulkánkitörés hatásaira Harangi Szabolcs, az ELTE geológusprofesszora.

A folyamatosan érkező képek megrázóak: emberek cipelik hátukon a hűtőszekrényt, mások a családi asztalt, ajtókeretet, ami csak értékes lehet. A szigeten fogyóban az üzemanyag, ezért fennakadások vannak a kitelepítésben, az emberi javak elszállításában. Sokan a szabad ég alatt töltik az éjszakát.

A szigetet egy hatalmas vulkán építi fel, nyugati enyhébb lejtőin telepedett meg a lakosság nagyobb része (talán nem több mint 10 ezren élnek itt), ott van a kikötő és a repülőtér is. Az ismétlődő vulkánkitörések egy vulkáni kúpot építettek fel, ennek neve Pico do Fogo, azaz a Tűz csúcsa. A megtermett vulkáni kúp már közel 3000 méter tengerszint feletti magasságnál jár. A növekedés azonban egy ideje leállt, utoljára 1875-ben volt kitörése. Ezt követően megváltozott a vulkáni működés jellege.

A magma nem a vulkán csúcsán jutott a felszínre, hanem a nyugati lábánál felnyíló hasadékok mentén. Utoljára 1995-ben nyílt meg itt a föld, és több mint egy hónapig zajlott a látványos kitörés.

 

Most, vasárnap ugyanezen a helyen kezdődött látványos kitöréssorozat. Több kürtőből törnek fel izzó lávafoszlányok, ami mellett jelentős mennyiségű láva tör a felszínre, majd szétágazva északi és déli irányba nyomul tovább.

Morten S. Riishuus / Tűzhányó Blog

A láva útjában építmények és falvak is vannak. A kis települések a közel 1000 méter magas sziklafal alatt húzódnak, a vulkán lábától néhány száz méterre. Ez a távolság azonban nem sok. Már az első napon a lávafolyam keresztezte az egyetlen utat, innentől kezdve már csak a laza vulkáni hamuval fedett területeken lehet közlekedni.

Tűzhányó Blog

Harangi Szabolcs szerint az út elvágásával megszűnt az egyetlen összeköttetés a sziget többi részével. Kedden a láva mozgása némileg lassult (34-40 méter/óra sebességről 6-8 méter/óra sebességre), szerda délután azonban megint meglódult, és szép lassan közelít az északi részen lévő Portela település felé. A legfrissebb jelentések szerint már több ház megrongálódott, és csütörtök reggel már a település központjában lehet a lávafolyam.

Tűzhányók hete

Izland, Kamcsatka, Mexikó, Hawaii, Zöld-foki szigetek – helyek, ahol a hétvégén is látványos vulkánkitörések zajlottak. A legnagyobb az izlandi, ahol már 73 négyzetkilométernyi felületet borít láva.

Az izlandi Holuhraun kitörés lassan három hónapja zajlik, és szép csendben Izland történelmének egyik legnagyobb vulkánkitörésévé növi ki magát. A lávamező nagysága meghaladja a 73 négyzetkilométert, térfogata pedig közelít az 1,2 köbkilométerhez. 

A mexikói Colima vulkán az elmúlt hetekben kisebb lávafolyásokkal hívta fel magára a figyelmet, aztán múlt pénteken váratlanul nagyot dörrent. A vulkáni hamufelhő 5 kilométer magasra tornyosult a tűzhányó fölé, és a vulkántól 25 km távolságban is hamuesőt jelentettek.

A Zöld-foki szigeteki Fogo vulkán működése 1995 után, közel 20 évnyi szünetet követően, újra beindult. Azzal a különbséggel, hogy nem a Pico do Fogo, a közel 3000 méter magasra emelkedő vulkáni kúp csúcsán, hanem annak lábánál nyílt fel egy hasadék.

(Részletek a NOL korábbi összefoglalójából.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.