galéria megtekintése

FBI: Köszi, Apple, de nélkületek is feltörjük az iPhone-t

0 komment

NOL

Lemondták a szövetségi hatóságok az Apple keddre tervezett meghallgatását, mert úgy tűnik, hogy egy harmadik fél segítségével sikerül feltörni Syed Farook telefonját. A kormányzatnak április 5-ig kell döntenie, hogy folytatja-e az ügyet.

A meghallgatást eredetileg azért hívták össze, hogy nyomást gyakoroljanak az Apple-re, amely nem hajlandó feltörni a San Bernardinó-i merénylők iPhone-ját, annak ellenére sem, hogy a bíróság utasította erre – írta a Guardian.

Az Apple-felhasználók féltik ada­taikat az FBI-tól
Az Apple-felhasználók féltik ada­taikat az FBI-tól
Lucy Nicholson / Reuters

Syed Farook és felesége 14 embert lőtt le 2015 decemberében egy céges partin. Az Iszlám Államhoz hű támadókkal menekülés közben végeztek.

 

A szövetségi nyomozók látszólagos diadala valójában vereség. A hatóságok ugyanis végig ragaszkodtak ahhoz, hogy kizárólag az Apple képes átjutni az iPhone-ok biztonsági rendszerén. A készülék például törli a rajta tárolt adatokat, ha tízszer egymás után rosszul ütik be a jelszót. Egy 2014-es újítás miatt a zárolt telefonokról nem tölthetőek le adatok a jelszó nélkül, amit a cég nem tart nyilván. A nyomozó hatóság állítását adatbiztonsági szakemberek, sőt Edward Snowden is cáfolták, kijelentve, hogy létezhet olyan eljárás, amellyel kinyerhetőek az adatok a telefonból a többi felhasználó adatainak veszélyeztetése nélkül.

Az FBI munkatársai korábban úgy gondolták, hogy ha újraindítják az iCloud-szolgáltatást a telefonon, akkor hozzáférnek az adatokhoz. Nem így történt. A New York Times szerint maga a nyomozóiroda vezetője, James B. Comey Jr. ismeri el, hogy rögtön az első 24 órában hibáztak. A mostani fordulatot az hozta, hogy jelentkezett az FBI-nál egy külső szakértő, aki segít feltörni a titkosítást. Ha sikerül neki, az az Apple igazát támasztja alá, miszerint más is be tud jutni a biztonsági rendszerükbe, nem szükséges, hogy ők írjanak egy olyan programot.

Az FBI látszólagos győzelme számos újabb kérdést vet fel, de a legfontosabb talán az, hogy a technológiával ilyen fogalmatlannak bizonyuló Szövetségi Nyomozó Iroda vajon milyen eséllyel veszi fel a harcot a modern bűnözőkkel és az infokommunikációra erősen támaszkodó nemzetközi terrorista szervezetekkel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.