galéria megtekintése

Újra indul a kasszacsere

4 komment


Batka Zoltán
NOL

Csak igen szűk szolgáltatói körre, a „feketegazdasággal leginkább fertőzött" ágazatokra terjesztené ki a kormány az online kasszák használatát. Annak ellenére, hogy az adóhatósághoz folyamatosan adatokat küldő pénztárgépek gazdaságfehérítő hatása megkérdőjelezhetetlen. A Nemzetgazdasági Minisztériumban szélesebbre húzták volna a kötelezettek körét, de az iparkamara ezt már nem támogatta.

Jól lobbiztak a fodrászok, kozmetikusok, ügyvédek és az orvosok zöme: nekik sem kell százezres költségen online kasszákat vásárolniuk, pláne nem kell attól tartaniuk, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan rajta tarthatja a szemét a forgalmukon. Ugyanakkor a zsebükbe nyúlhatnak a kevésbé szemfüles gépjármű- és motorkereskedők, a szervizek, a plasztikai sebészek, a diszkósok, a ruhatisztítók és a különféle fitnesztermek üzemeltetői. Ők szeptember harmincadika után már csak a NAV szervereire csatlakoztatott online kasszákat használhatnak. Miközben óriási várakozás előzte meg az online kasszák most bejelentett kibővítését, érdekes, hogy ismét kimaradtak a körből a taxisok, holott nyílt titok, hogy körükben a nyugtaadás finoman szólva sem a napi rutin része. Igaz, a fegyelem sokat javult azóta, hogy előírták a kötelező bankkártya-elfogadást, és egyre többen fizetnek a kocsikban plasztikkal.

Varga Mihály két éve, a százezredik online pénztárgép bekapcsolásakor. Lassul a tempó
Varga Mihály két éve, a százezredik online pénztárgép bekapcsolásakor. Lassul a tempó
Népszabadság/archív

A szolgáltatói online-kassza-átállás második hullámában, január elsejétől a hazai pénzváltóknak, a taxisoknak és az ubereseknek is kötelező lenne az online kassza – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Ugyanakkor hozzátette: a taxisokkal jelenleg is tárgyalásokat folytat a tárca egy olyan rendszer kialakításáról, amellyel elkerülhető lenne az on­line kasszák beszerzése. Erről részleteket nem árult el, de az iparágban úgy vélik, hogy a taxiórákat kellene bekötni a NAV szervereire. A most érintett szolgáltatók köre jóval szűkebb annál, mint amit előzőleg terveztek. Korábban pénztárgép-forgalmazók hetvenezer körülire tették a teljes szolgáltatói kör kasszáinak a számát, míg most Varga Mihály szerint harmincezer kassza lecserélésére lesz szükség. A jelek szerint a csaknem másfél éves előkészítés során az érintett ágazati szövetségek jól lobbiztak. Az már korábban is nagy port vert fel, hogy míg a sarki kisbolton rajta tartja szemét a NAV, addig Andy Vajna és Szima Gábor kaszinóit nem ellenőrzik ilyen intenzíven.

 

Kérdésünkre Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem titkolta: a tárca korábban a fodrászok, kozmetikusok, illetve a „sportpályák jegyértékesítését" is be kívánta vonni az online pénztárgépre kötelezettek körébe, ám végül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) véleményét megismerve elálltak a tervüktől. Hogy pontosan a plasztikai sebészeknek miért kell online kasszát venniük, míg például a fogorvosoknak miért nem, azt Varga Mihály azzal magyarázta, hogy ők csak azokat az ágazatokat köteleznék online kasszákra, ahol a legnagyobb az adóelkerülés mértéke. Azt pedig, hogy mely ágazatok a legrizikósabbak, az MKIK jelölte meg.

A szolgáltatói szektor foghíjas kasszásítása azért is szembetűnő, mivel az akkor még „felmentést nyert" autó-motor kereskedők kivételével az összes kereskedőnek (illetve a gyógyszertáraknak, benzinkutaknak, szállodáknak és egyéb vendéglátóhelyeknek) ágazattól függetlenül 2013 szeptembere óta online kasszát kell használnia. Varga Mihály szerint mára több mint 217 ezer kasszát kötöttek be a NAV-hoz. Azt egyelőre nem tudni, hogy a most kasszacserére kötelezettek kapnak-e valamilyen támogatást a cseréhez. Korábban ugyanis a kereskedők tízezrei kaptak 50 ezer forintig (és legfeljebb öt kasszáig) támogatást. Varga Mihály szerint rövidesen dönteni fognak a támogatás kérdéséről.



Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.