galéria megtekintése

Ez a menekültáradat csak a kezdet volt?

12 komment

Ny. M.

Egyre forróbb a talaj a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Félmilliárd embert fenyeget a klímaváltozás és a légszennyezettség, előbb-utóbb kénytelenek lesznek útra kelni.

Drámai mértékben megnövekedhet a felmelegedés elől menekülő emberek száma a következő évtizedekben. A Max Planck Institute és a Cyprus Institute kutatóinak előrejelzése szerint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában hamarosan elviselhetetlenné válhat a hőség, ami a homokviharok erősödésével és a súlyosbodó légszennyezettséggel együtt nagyon komoly kihívást jelenthet a térség 500 milliós népessége számára.

Szudánban már most is elviselhetetlenek a homokviharok
Szudánban már most is elviselhetetlenek a homokviharok
Mohamed Abd El-Ghany / Reuters

A folyamatot a tavaly decemberi párizsi klímacsúcson kitűzött célok teljesülése sem fékezheti meg a kutatók szerint, sőt ebben a térségben kétszeres ütemben növekedhet a hőmérséklet a világátlaghoz képest.

 

A Közel-Keleten és Észak-Afrikában már most is érezhető hatásai vannak a klímaváltozásnak. Az egy évre eső extrém forróságú napok száma megduplázódott a hetvenes évek óta. Az évszázad közepére a modellszámítások szerint a legmelegebb nyári napokon 46 fokos hőség lehet, de a leghidegebb napokon sem esik majd 30 fok alá a hőmérséklet. A kiugróan forró napok száma pedig 5-ször több lehet, mint a századfordulón volt.

Az évszázad végére a térségben 50 fokos maximumokat jósolnak, miközben a hőséghullámok időtartama és még jobban elhúzódhat: a prognózis szerint tízszer gyakrabban lesz extrém forróság, mint napjainkban. 1986 és 2005 között még évente átlagosan 16 napon volt szokatlanul meleg napközben, az évszázad közepére már 80, a század végére már 118 napon keresztül lesz extrém hőség – még akkor is, ha 2040 után csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása.

„Ha az emberiség szén-dioxid-kibocsátása a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor a 21. század végén a Közel-Keleten és Észak-Afrikában élő embereknek évente már nagyjából kétszáz napon keresztül kell majd extrém forróságot elviselniük”

– idézte a Phys.org szaklap Panos Hadjinicolaou-t, a Cyprus Institute klímakutatóját.

Jos Lelieveld légkörkutató is arra figyelmeztet, hogy a hőhullámok és a sivatagi viharok megszaporodása együttesen jelentős tömegeket kényszeríthet elvándorlásra a mérsékeltebb vidékek felé.

Kairó homokviharban
Kairó homokviharban
Asmaa Waguih / Reuters

A kutatócsoport a Közel-kelet légszennyezettségének alakulását is elemezte. Számításaik szerint az elhúzódó szárazságok és az erősödő homokviharok miatt Szaúd-Arábia, Irak és Szíria légkörében már most is 70 százalékkal magasabb a sivatagi homok koncentrációja, mint az évszázad elején volt. A gyorsuló iramú felmelegedés ezen csak még tovább fog rontani – tehát nemcsak a hőmérséklet lesz kibírhatatlan, hanem a levegő is. 

Most publikált tanulmányukban Lelieveld és kollégái az 1986–2005 közötti időszakra vonatkozó 26 különböző előrejelzést vetettek össze a tényleges klímaadatokkal. Mivel az akkori prognózisok nagyon pontosnak bizonyultak, ugyanezeket az előrejelzési modelleket vetítették ki a 2046–2065, illetve 2081–2100 közötti időszakokra is.

Kalkulációikat két lehetséges forgatókönyvre alapozták. Az első azzal számol, hogy az ENSZ klímacsúcsának vállalásai nagyjából teljesülnek, a felmelegedést visszaszorítjuk 2 fok alá, az üvegházhatású gázok kibocsátása 2040-től csökkenni fog, és a század végére a felmelegedés mértéke 4,5 watt/négyzetméter lesz.

A rosszabbik forgatókönyv arra a feltevésre alapul, hogy minden a szokott mederben megy tovább: az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke tovább növekszik, a Föld felszíni hőmérséklete pedig több mint 4 fokkal fog emelkedni az iparosítás előtti időszakhoz képest.

Nincs hova menekülni a hőség elől (képünk illusztráció)
Nincs hova menekülni a hőség elől (képünk illusztráció)
Asmaa Waguih / Reuters

Bármelyik forgatókönyv is valósul meg, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában mindenképpen nyáron várható a legerősebb felmelegedés, amikor amúgy is szinte kibírhatatlan a hőség, ellentétben a világ más tájaival, ahol jellemzően télen erősebb a felmelegedés. (Ennek az az oka, hogy a forró és száraz sivatag nem tudja kellően lehűteni a levegőt a talajvíz elpárologtatásával.)

A kutatási eredmények egy irányba mutatnak: bármit tesz az emberiség a felmelegedés visszaszorítására, a legforróbb térségekből előbb-utóbb menekülni kell.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.