galéria megtekintése

Elraboltuk, aztán kipenderítettük a kilencedik bolygót

0 komment

P. I.

Számítógépes szimulációk alapján svéd és francia csillagászok valószínűsítik, hogy a Naprendszer feltételezett kilencedik bolygója úgynevezett exobolygó, azaz külső eredetű.

A PhysOrg tudományos hírportál úgy véli, a felfedezéssel értelmét veszti az exobolygó meghatározás, amely szerint az exobolygó a mi Naprendszerünkön kívüli, idegen csillag körül keringő égitest.

A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters (MNRAS Letters) tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a Lund Egyetem csillagászai közlik, számítógépes modell alapján arra jutottak, számos jel utal arra, hogy a kilencedik bolygót az ifjú Nap „ellopta” egy közelében elhaladó másik csillagtól.

 

A csillagok csoportokban jönnek létre, és gyakran haladnak el egymás mellett. Az ilyen találkozások során egy csillag néha „befog” egy vagy több másik csillag körül keringő bolygót. Valószínűleg ez történhetett ez esetben is.

A Naprendszer legtávolabbi égitestjeinek pályája rejtélyes módon egy irányba mutat, ráadásul a pályasíkjuk dőlésszöge is egyezik. A csillagászok szerint erre a ritka konfigurációra csak egy óriásbolygó ellensúlya lehet a válasz
A Naprendszer legtávolabbi égitestjeinek pályája rejtélyes módon egy irányba mutat, ráadásul a pályasíkjuk dőlésszöge is egyezik. A csillagászok szerint erre a ritka konfigurációra csak egy óriásbolygó ellensúlya lehet a válasz
R. Hurt (IPAC) / Caltech

Nagyon valószínű, hogy a kilencedik bolygót más bolygók vonzó hatása irányította el, és amikor egy olyan pályára került, amelyik túlságosan széles volt saját csillaga körül, a Nap megragadta a lehetőséget, hogy „elrabolja” eredeti csillagától, és „befogja”. Amikor a Nap később eltávolodott a csillaghalmaztól, amelyben született, a kilencedik bolygó egy Nap körüli pályán ragadt – magyarázta Alexander Mustill, a Lundi Egyetem csillagásza.

Mostanáig sajnos nem lehetett közvetlenül megfigyelni a kilencedik bolygót, még egy fénypont sincs róla. Nem tudják, hogy kőből, jégből vagy gázból áll-e. Azt tudják csak, hogy tömege tízszerese a Föld tömegének, és ezerszer messzebb van a Naptól. Ezért az elmélet bizonyításához sokkal több kutatásra van szükség.

A szakemberek egy része már évek óta állítja, hogy létezik egy kilencedik bolygó. Amerikai csillagászok idén januárban jelentették be, hogy az utóbbi években felfedezett törpebolygók s más apróbb égitestek mozgásának rendellenességeiből meggyőző bizonyítékot találtak a Naprendszer peremén rejtőzködő planéta létezésére, amelyet nem sokkal később a Cassini űrszonda adatait tanulmányozó francia csillagászok is megerősítettek.

Tényleg lenyelt egy bolygót a Nap?

Más naprendszerek tanulmányozása kapcsán egy furcsa kérdés gyötri a bolygókutatókat: ha máshol ennyi szuper-Föld van, nálunk miért nincs egy sem? Tovább a cikkre: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.