galéria megtekintése

Tényleg lenyelt egy bolygót a Nap?

2 komment

Ny. M.

Más naprendszerek tanulmányozása kapcsán egy furcsa kérdés gyötri a bolygókutatókat: ha máshol ennyi szuper-Föld van, nálunk miért nincs egy sem?

A University of Nevada két csillagásza, Rebecca Martin és Mario Livio egy meghökkentő elmélettel állt elő: az Arxivon publikált tanulmányuk szerint a mi Naprendszerünkben is keringhetett egy vagy több óriási kőzetbolygó, de a Nap lenyelhette őket.

Az amerikai kutatók abból indutak ki, hogy minden második ismert naprendszerben van legalább egy, a Földnél jóval nagyobb kőzetbolygó. Ezek a szuper-Földek kétféleképpen jöhetnek létre: egyrészt vannak az "őslakosok", amelyek egy naprendszer belsejében keletkeznek a többi planétával együtt, és vannak a "bevándorlók" - ezek távolabb alakulnak ki, majd egy csillag gravitációs ereje vonzza be és állítja pályára őket. A Naprendszerünk esetében egyik szcenárióra sincs közvetlen bizonyíték, de az a tény, hogy a Merkúr és a Nap között semmi sincs, felveti a lehetőségét, hogy létezhetett egy kilencedik bolygó.

„Az egyetlen fizikai bizonyíték éppen a Naprendszer legbelső régiójának üressége, ott ugyanis még egy szikla sincs”

- nyilatkozta a Discovery Newsnak Rebecca Martin. Ezért feltételezik, hogy kellett lennie egy nagyobb objektumnak, ami tisztára söpörte a Merkúr és a Nap közötti teret, mielőtt belezuhant a Napba.

 

A szimulációk szerint, ha egy szuper-Föld a naprendszer belsejében jön létre, akkor kisöpri - illetve felszedi - az útjába kerülő matériát a fiatal központi csillagját körülvevő, porból és törmelékből álló korong "holt zónájából". Így a bolygó óriásira hízhat anélkül, hogy más objektumok különösebben zavarnák a pályáját.

Fantáziarajz a Kepler 62f jelű szuper-Földről
NASA/Ames/JPL-Caltech

Martin és Livio szerint a kilencedik bolygót - ha létezett - mindenképpen felfalta a központi csillagunk, azt ugyanis kizártnak tartják, hogy valahogy kipenderült volna a Naprendszerből. A nyolc bolygó ugyanis mind egy síkban kering a Nap körül, márpedig egy óriásplanéta zavarórepülése esetén a bolygópályák összekuszálódtak - de legalábbis excentrikussá váltak - volna.

Pár hónapja egy másik elmélet is napvilágot látott a kilencedik bolygó létezéséről. A California Institute of Technology kutatói a Naprendszer külső régióiban felfedezett törpebolygók és más apróbb égitestek mozgásának rendellenességeiből következtetnek egy a Földnél tízszer nagyobb tömegű és 2-4-szeres átmérőjű planéta létezésére, valahol a Plútó pályáján túl. A modellszámítások szerint ezt a bolygót valaha a Jupiter, vagy a Szaturnusz gravitációs ereje lökhette ki a Naprendszerből.

A két elmélet ugyanakkor nem zárja ki egymást, így elméletileg egykor tíz bolygó is keringhetett a Nap körül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.