galéria megtekintése

Előrejelzi a földrengéseket a 14 éves matekzseni

5 komment


Ötvös Zoltán

Idén július 29-én azzal állt a tudósok elé a mindössze 14 éves Suganth Kannan, hogy matematikai modellje szerint hat hónapon belül 5,0-9,0 erősségű földrengés rázza meg Kaliforniát. Augusztus 24-én az általa jósolt helyszíntől 50 mérföldre egy hatos erősségű földmozgás egymilliárd dolláros kárt okozott. Blöffölt, vagy olyat tud, mint eddig senki?

A 14 éves zseni a San Franciscóban rendezett harmadik Nemzetközi Földtudományi és Éghajlat-változási konferencián beszélt számításának eredményéről. Nem először. 2012-ben Hágában ismertette a földrengések előrejelzésére született matematikai modelljét.

Hágába maga küldte előadását, ami annyira újszerűnek és hihetőnek tűnt, hogy a szervezők meghívták a szakmában ismeretlen Kannant a konferenciára.

Nagyon pontosan előre jelezte a kaliforniai földrengést a tini matematikai modellje
Reuters

 

Csak ott derült ki, hogy egy mindössze 12 éves gyerekről van szó – ezen az eseményen általában professzorok, PhD-fokozattal rendelkező szakemberek, vagy legalábbis PhD hallgatók adnak elő és nem tinédzserek. (Azóta a tekintélyes Journal of Geology & Geosciences című tudományos lapban is megjelent a közleménye.) Éppen a hágai szereplésének köszönhetően kapott meghívást az idei San Franciscó-i konferenciára.

A matematikai modelljének hasznosítására időközben saját vállalkozást indító fiatalember szerint ötletének az a lényege, hogy a földrengések egymással kapcsolatban állnak.

A Poisson-eloszláson – ez fejezi ki az adott idő alatt ismert valószínűséggel megtörténő események bekövetkezésének számát (például: egy telefonközpontba adott időszakban és időtartamban beérkezett telefonhívások száma, vagy egy radioaktív anyag adott idő alatt elbomló atomjainak száma, vagy egy adott térségben bekövetkező földrengések száma) – alapuló módszere mindenesetre élénk érdeklődést váltott ki.

A katasztrófavédelmi hatóságok számára például hasznos lehet egy ilyen előrejelzés. Suganth Kannan nem állítja, hogy modellje mindenható, de szerinte – erről az elsevier.com-on nyilatkozott – más modellekkel harmonizálva pontosabban előre jelezhetik a földrengéseket.

1989. október 17. óta az augusztus végi volt a legerősebb földrengés Észak-Kaliforniában, akkor egy 6,9-es erősségű földmozgás történt. A negyedszázaddal ezelőtti, a San Francisco Giants és az Oakland Athletics közötti baseballmérkőzés alatt bekövetkezett katasztrófa több mint 60 emberéletet követelt és súlyos károkat okozott, egyebek között a San Franciscót Oaklanddel összekötő Bay Bridge-ben is. A legtöbben egy oaklandi autópálya-szakasz leszakadásakor haltak meg.  A mostani földrengésnek nem volt halálos áldozata, de száznál többen megsérültek.

Reuters

San Franciscót 1906. április 18-án a történelem egyik legborzalmasabb földrengése és az annak következtében keletkezett tűzvész pusztította el. A nagyváros közelében található a Szent András- és a Concordia-törésvonal is, amelyek közelében gyakoriak a földmozgások.

Éppen emiatt mondják a modell bírálói, hogy egy ilyen helyszínen bármikor kipattanhat egy földrengés, a Kannan által jósolt hat hónap alatt biztosan megmozdul a föld Kaliforniában.

Na de ötven mérföldes pontossággal megmondani ennek a helyét és az intenzitását?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.