galéria megtekintése

Az európai gólyák jobban teljesítenek, a magyarokat mi nem hagyjuk

1 komment

NOL

Magyarországon az elmúlt évtizedekben ötezer pár körül stabilizálódott a gólyaállomány, miközben a nyugat-európai gólyák száma húsz éve folyamatosan nő – derül ki a Magyar Madártani Egyesület idei gólyaszámlálásának összefoglalójából. A gólyák jövőjét leginkább a táplálkozóterületek csökkenése, és a vonulás során a vadászat veszélyezteti.

A 30-as évek nyugat-európai próbálkozásai nyomán 1941-ben szervezte meg először a Madártani Intézet az első hazai gólyaszámlálást, azóta az állomány változását folyamatosan nyomon követik. Mivel egy gólyafészket elég nehéz elrejteni, az ornitológusoknak viszonylag pontos képük van az első adatfelvétel idején még 15-156 ezer párból álló magyarországi gólyapopuláció alakulásáról.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A második világháború után, 1958-ban volt először újra az egész országot átfogó adatgyűjtés, akkor a postások bevonásával zajló munka során már csak mintegy 8 ezer lakott fészket jelentettek. Az 1960-as évek végére 5 ezer körülire csökkent az állomány, főként a táplálkozóhelyek és hagyományos fészekrakóhelyek (nádtetők, széles kémények) fogyatkozása miatt. Végül a villanyoszlopok mentették meg a gólyákat: a póznákra (és egyre inkább a madarászok által a villanyoszlopokra szerelt gólyakosarakra) átköltöző madarak száma az elmúlt közel fél évszázadban nem apadt tovább, végig 5000 pár körül ingadozott – írja a Greenfo környezetvédelmi hírportál, arra is felhívva a figyelmet, hogy az európai fehérgólya-állomány az elmúlt két évtizedben jelentősen nőtt.

 

A magyarországi gólyák elterjedésének súlypontja megváltozott, mert a Dunántúlon, az Északi-középhegységben, az erdősített és a nagyrészt felszántott sík vidékeken csökken az állomány, az Alföld többi részén viszont nő.

A 2014/2015. évi 7. Nemzetközi Fehérgólya-felmérési Akció keretében 2014-ben került sor a 13. hazai „gólyanépszámlálásra", melynek idei adatokkal kiegészített eredményeit a napokban hozta nyilvánosságra a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az MME által szervezett cenzus során 8574 fészket és 2272 üres, fészekanyag nélküli gólyafészek-magasítót találtak az adatgyűjtésben részt vevő természetvédők. Ennek alapján az ország 2014. évi gólyaállománya 4950 fészkelőpárra volt tehető. A lakott fészkek 40 százaléka az ország északkeleti megyéiben, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Hajdú-Biharban található. A legkevesebb gólya Komárom-Esztergom, Nógrád és Heves megyében él.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A fészkek 88,2 százaléka villanyoszlopra épült. Épületen 9,7 százaléknyi gólya fészkel, a fennmaradó 1,5 százaléknyi gólya pedig fára és egyéb helyekre települt. Megállni látszik a fészkek villanyoszlopra költözése, ami az első észlelés (1968) óta folyamatosan nőtt. A hagyományos kéményre épült fészkek számát már meghaladta a kazánkémények népszerűsége, és egyre több fészek található víztornyon.

Idén a tavalyinál 10 százalékkal kevesebb pár foglalt fészket, és az átlagos fiókaszám is csak 2,2 körül volt, ami jelzi a stabilnak tűnő állomány sérülékenységét. Hasonló ingadozást tapasztaltak már a szakemberek korábban is: a gyengébb eredmény oka a tavaszi vonulás során tapasztalt kedvezőtlen időjárás, és a kis fiókák megfázását, pusztulását okozó kora nyári esőzés lehet.

Hosszú távon is aggasztó ugyanakkor, hogy a faj fő táplálkozóhelyéül szolgáló, hazánk egyik legértékesebb élőhelytípusát jelentő gyepek kiterjedése 1941 óta harmadával, félmillió hektárral, a szántóké pedig közel egymillió hektárral csökkent. Ugyanakkor a fehér gólyák által elkerült erdős területek nagysága ebben az időszakban megkétszereződött, egymillióról mintegy kétmillió hektárra emelkedett, és a szakmapolitikai célkitűzések között a további erdősítés szerepel. Ugyancsak megduplázódott a beépített területek nagysága. Vagyis a földhasználat az ország egyharmadán a faj számára kedvezőtlen irányba változott.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A gólyákat fenyegető másik kedvezőtlen változás a vízgazdálkodás alakulása. Az évtizedekkel ezelőtt kizárólag belvíz-elvezetési céllal létrehozott sík vidéki csatornarendszerek üzemeltetése általában mellőzi a vízmegőrzési célokat, de magukon a csatornákon is igen kevés a vízvisszatartásra alkalmas létesítmény és a vízmegőrzésre alkalmas terület. A vizes élőhelyek leromlása és a szárazodás nemcsak a természetes és természetközeli gyepek állapotát rontja, csökkentve ezzel a gólyák és más vízközeli fajok életesélyeit, de a mezőgazdaságban is termésmennyiség-csökkenést okozhat – hangsúlyozzák a madártani szakemberek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.