galéria megtekintése

Vérfagyasztó hajrá után bronzérmes a férfi párbajtőrcsapat

3 komment

Bordás Gábor

Végig vezetve, az utolsó asszóban mégis óriási izgalmakat okozva 39-37-re legyőzte Ukrajnát, így bronzérmet nyert a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású magyar párbajtőr-válogatott a riói olimpián.

A férfi párbajtőrcsapat első meccsét 45-42-re megnyerte az egyéni olimpiai bajnokot soraiban tudó Dél-Korea ellen, az elődöntőben az 45-40-re kikapott a franciáktól, így zárásként a bronzéremért léphetett pástra, ahol a négy között az olaszoktól 45-32-es vereséget szenvedő, 2015-ös világbajnok Ukrajna volt az ellenfele. Ez történt a bronzcsatában asszóról asszóra.

1. asszó: Rédli András - Dmitro Karjucsenko 0-0

Passzív vívásért egy perc után leállították az asszót.

 

2. Imre Géza – Bogdan Nyikisin 0-0

Ahogy a másodikat is, az első két asszóban nem esett találat.

3. Somfai Péter - Anatolij Herej 2-1

Egy együttes után ebben a párban is sokáig kivártak a vívók, aztán - a bronzmeccsre Boczkó Gábor helyére bekerült - Somfai talált. Herej továbbra sem erőltette a dolgot, így ennyiben is maradtak.

4. Imre - Karjucsenko, majd Makszim Hvoroszt 6-4 (8-5)

Az egyéni aranyat drámai döntőben elveszítő Imre kettővel növelte az előnyt, majd egy együttes után Karjucsenko gyors kitörése volt eredményes. Újabb együttes, aztán egy látványosabb pengeváltás után megint Imre talált, amit kisvártatva megfejelt egy újabb szép tussal. Ezután egy kényszerszünet szakította félbe az asszót, Karjucsenko kezét ápolták hosszan, de sikertelenül. A tartalék Makszim Hvoroszt állt be a helyére, és elsőre meg is szúrta Imrét, aki azonban így is három tus előnnyel adta át a helyét.

5. Rédli - Herej 1-0 (9-5)

Egy hosszabb tapogatózás után Herej rontott neki Rédlinek, aki egy tanítani való védéssel szinte lezavarta az ukránt a pástról, és közben persze precízen oldalba is szúrta. Az egyre tekintélyesebb magyar előny ellenére Herej passzív maradt, így jöhetett a következő pár.

6. Somfai - Nyikisin 3-4 (12-9)

Nyikisin pattogott előre, fokozatosan egyre kijjebb szorította Somfait, de csak egy együttest tudott kicsikarni. Aztán viszont guggolásból bevitt egy tiszta tust, majd egy gyors mozdulattal az alkarján is meglepte ellenfelét, de Somfainak megvolt a válasza, így egy újabb együttes után sikerült megőrizni a három tus előnyt.

Imre Géza és Anatolij Herej
Czeglédi Zsolt / MTI

7. Imre - Herej 11-12 (23-21)

Az utolsó kör első felvonásában az addig remekül vívó Imre Géza ezt az asszót is magabiztosan kezdte, előbb kifordult helyzetből talált, majd bokán szúrta Herejt. Ukrán szépítés és két együttes után Herej egyenlített, de Imre nem hagyta, hogy a fejére nőjön, gyorsan visszavette a vezetést, majd guggolásból hónaljon találta ellenfelét. Az ukrán ment előre, de csak együttesekig jutott, szám szerint négyig, aztán viszont az utolsó fél percben csak lefaragta a hátrányát, sőt, négy századmásodperccel(!) a vége előtt bevitt még egy tust, így eggyel nyerte az asszót.

8. Somfai - Hvoroszt 6-3 (29-24)

Somfai így két tus előnyből állt oda Hvoroszt ellen, ami fél perc után egyre olvadt, újabb fél perc múlva viszont Somfainál volt a pont. Akárcsak a következő, és utána is hiába próbált Hvoroszt kezdeményezni, Somfai kétszer is higgadtan szúrt közbe, és ötpontos előnnyel adta át a pástot az utolsó asszót vívó Rédlinek.

9. Rédli - Nyikisin 10-13 (39-37)

Rédli András kezdte, és ő is fejezte be a bronzmeccset
Czeglédi Zsolt / MTI

Elsőre Nyikisn talált, de Rédli egy csuklószúrással őrizte az előnyt, és bár az ukrán nagyon rákapcsolt, egy ideig csak újabb magyar tusokba tudott belegyalogolni - Rédli zsinórban négyszer talált, mire Nyikisin meg tudta szúrni. Ettől azonban nagyon lendületbe jött az ukrán, a hajrában rohanó üzemmódban kapcsolva ötször is betalált, de 25 másodperccel a vége előtt összesítésben még mindig hárommal vezettünk. Ez továbbra is elég megnyugtatónak tűnt, de Nyikisin feltartóztathatatlan volt, 7 másodperccel a vége előtt az ukránok feljöttek egy találatra, Rédlinek azonban a legjobbkor sült el a keze, bevitt egy szép tust, innentől pedig sikerült kibekkelnie Nyikisin fejvesztett rohamozását.

A magyar csapat 39-37-re nyert, így bronzérmes az olimpián. Ez a magyar küldöttség 12. érme Rióban, előzőleg az úszó Kenderesi Tamás (200 m pillangó), Kapás Boglárka (800 m gyors) és Márton Anita súlylökésben végzett a harmadik helyen. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.