galéria megtekintése

Vér, veríték és könnyek

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 12. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Heather Watson teniszezőnő azt találta mondani az Australian Openen: nem csoda, hogy kiesett, éppen menstruál. Bár lassan már a sportolók szerelmi élete is nyitott könyv a szurkolók számára, a „havibaj” még mindig tabutéma. Pedig jobban befolyásolhatja a sportolónők életét és teljesítményét, mint hinnénk.

Bár minden szervezet másként reagál, a legalapvetőbb kísérőtünetek könnyen összefoglalhatók. A 28 napos ciklus második felében emelkedik a testhőmérséklet, gyorsul a légzés. A szervezet vizet tartalékol, emiatt átmeneti súlynövekedés és puffadtság tapasztalható. Ez gondot okozhat a mérlegelésnél, illetve azokban a sportágakban, ahol a versenyek előtti szálkásítás elengedhetetlen.

Fáj, fáj, fáj...
Fáj, fáj, fáj...
Adnan Abidi / Puzzlepix / AP

A vérzés sokaknál éles fájdalommal, heves görcsökkel, fejfájással jár, romlik az összpontosító képesség és a mozgáskoordináció. Ez vitán felül hátrányt jelent.

 

Rózsa Csilla profi golfozó a szerencsések közé sorolja magát: nincsenek kibírhatatlan fájdalmai, de azért ő is érzi a menstruáció hatását. „Karrierem elején egy koreai versenyzőtől kértem tanácsot ez ügyben, és mivel beváltak a javaslatai, azóta is betartom őket. Rengeteg folyadékot iszom, minimálisra csökkentem a cukorbevitelt, és sok-sok spenótot és vörös húst eszem a vaspótlás miatt.”

Dr. Balogh Péter, a MOB orvosi bizottságának elnöke harminc esztendeje dolgozik női csapatokkal, a többi közt a Győr kétszeres BL-győztes kézilabda-együttesével.

„Személyenként változó, kit mennyire visel meg a menstruáció. Különösen az egyéni sportok képviselőit érinti érzékenyen, hiszen csapatjátékban könnyebb pótolni a kiesőt. Az átlagos menstruációs görcsök a fájdalomskála közepére helyezhetők. Ennek végén a szülési fájdalom, illetve az epe- vagy veseköves rohamok találhatók. Az ezeknél alkalmazott kábító fájdalomcsillapítók doppinglistások, a hétköznapi fájdalomcsillapítók legtöbbje viszont kockázatmentesen alkalmazható. Más kérdés, hogy e szerek tompaságot okozhatnak, ami rányomja a bélyegét a sportteljesítményre. Mindenkinek ki kell kísérleteznie, melyik a leghatásosabb, a legkevesebb mellékhatással járó gyógyszer a számára.”

Markó Edinának, a női labdarúgó-válogatott szakvezetőjének akadt játékosa, aki meg sem érezte, hogy menstruál, de volt, aki két-három napra használhatatlanná vált. „Igaz, olyannal is találkoztam, akire egyenesen jó hatással volt!” – fűzi hozzá. Rácz Zsófia, a Hertha női csapatának, az FC Lübarsnak a futballistája megerősíti ezt: „Akadt csapattársam, aki úgy tartotta: a menstruáció szerencsét hoz neki. Nekem is javítja a teljesítményemet, az első nap hasi fájdalmait pedig görcsoldóval csillapítom.”

Lykovcán Ágota gyorskorcsolyázó nem ilyen szerencsés. „Puffadás, levertség, ingerlékenység jelentkezik nálam.” Megemlíti: sok sportágban testhez simuló dresszeket viselnek, így a tüneteken kívül az észrevétlen, de biztos „védekezésre” is nagy gondot kell fordítani: egy nem kívánt folt vagy a kivillanó egészségügyi betét megalázó volna. Annabelle Croft, Nagy-Britannia korábbi első számú teniszezőnője épp emiatt alapított speciális, vízhatlan fehérneműket gyártó céget, méghozzá hatalmas sikerrel.

„Természetesen számon tartjuk, ki mikor menstruál” – mondja Markó Edina, aki megerősíti azt is, hogy ha nők kisebb csoportja sok időt tölt együtt – például kollégiumban, edzőtáborban –, akkor a ciklusuk lassan igazodik egymáséhoz. „Olyan szerencsére még nem volt, hogy teljes csapatrészek kidőltek, de a jelenség tényleg létezik” – jegyzi meg.

Balogh doktor szerint a menstruációs vérveszteség hatására gyengül az immunrendszer. „Gyakori a szájherpesz kialakulása, ami egyértelmű jele ennek. A sportolók számára szinte kötelező a komplex vitaminpótlás, ám ilyen esetekben néha – nem doppinglistás – immunstimulálókat is bevetünk.” Bár fogamzásgátló tablettákkal a ciklus szabályozható, sőt megváltoztatható, szoros versenynaptár esetén képtelenség valamennyi viadalon elkerülni a menstruációt. Ha a ciklus végén a sportolók egy-két nappal tovább szedik a tablettákat, kitolhatják, s így néhány hónap alatt jelentősen elcsúsztathatják a havi vérzést.

A hormonális készítményekkel való „sakkozgatás” a nyolcvanas években nagy divat volt, ma is sok helyütt szabályozzák a sportolónők ciklusát. Balogh doktor ugyanakkor kiemeli: ezzel nem lehet ész nélkül játszadozni. A tabletták hízást, kedélyhullámzást okozhatnak, s akadt sportoló, aki kérdésünkre elmondta: amikor az extrém fizikai terhelés miatt rendszertelenné váló menstruációját – ez az athletic amenorrhea, azaz a sport miatti vérzéskimaradás – fogamzásgátlóval próbálta normalizálni, olyan elviselhetetlen mellfájdalmai lettek, hogy abbahagyta a gyógyszer szedését.

A fogamzásgátlóknak van még egy súlyos mellékhatásuk. Ezek a gyógyszerek női nemi hormonokat, ösztrogént és progesztint – szintetikus progeszteront – tartalmaznak, amelyek azonban más típusú szteroidok, mint a férfiak androgén hormonjai, amelyek úgynevezett felépítő, azaz anabolikus szteroidok. Igen, a doppingban is használatos szerekről van szó. Könnyű összerakni: a szervezetnek a fogamzásgátló miatt megváltozott hormonszintje visszaveti az izomfejlődést. A texasi és a pittsburghi egyetem 2009-es kutatása során 73 nőt vizsgáltak. Azoknak, akik nem szedtek fogamzásgátlót, hatvan százalékkal nagyobb lett az izomtömegük a kísérlet végére, mint a velük azonos edzéstervet követő, de tablettát szedő nőknek.

Nemcsak a menstruáció kísérő tünetei jelenthetnek tehát versenyhátrányt, hanem az azokra alkalmazott gyógymódok is. Megnyugtató megoldás egyelőre nincs, az viszont legalább a lelki teher egy részét levenné a nőkről, ha a világ nem kezelné tabuként a témát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.