galéria megtekintése

„Maga a rendszer rémisztő, még Blatternél is rosszabb”

0 komment


Bodnár Zalán

FIFA-maffia – A futballvilág mocskos üzelmei címmel jelent meg Németországban Thomas Kistner könyve 2012-ben, de az új fejlemények – a korrupciós botrányok, a vezetők letartóztatása, később Sepp Blatter FIFA- és Michel Pla­tini ­UEFA-elnök felfüggesztése – miatt a szerzőnek aktualizálnia kellett a kötetet, amely immár magyarul is olvasható. Kistner a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség megtisztulásának a lehetőségeiről is beszélt a Népszabadságnak Budapesten.

– A téma csak most aktuális igazán, de mi késztette arra három éve, hogy leleplező könyvet írjon a FIFA-ról?

– Úgy éreztem, a futballrajongók látni akarják, mi folyik a kulisszák mögött, miután a nemzetközi szövetség a 2018-as vébé rendezési jogát Oroszországnak, a 2022-esét pedig Katarnak ítélte oda. Soha nem volt kérdés, hogy ez a könyv egyszer megszületik, a kérdés csak az volt, ki írja meg. Hat-hét kiadó is megkeresett, mert átláttam a folyamatokat, és Blatter egyszer megnevezett mint olyan újságírót, akitől tart; talán ezért is esett rám a választás.

– Miként lehetett biztos benne, hogy minden forrása hiteles? Nem tartott attól, hogy perek sokaságával kell majd szembenéznie?

– Voltak nyilvánosan hozzáférhető adatok, továbbá hivatalos források is, de a legtöbbet a nem hivatalos ­FIFA-forrásaim értek. Amikor értesüléseimre rákérdeztem, a nemzetközi szövetség lényegében egyet sem tudott cáfolni közülük. Viszont a ­FIFA a megjelenés előtt látni szerette volna a kéziratot, és kérte, hogy a címet – amelyet egyébként a kiadó talált ki – változtassuk meg. E kérések egyike sem teljesült.

 

– Ha a FIFA valóban maffia, nem fél? Nem kapott fenyegetéseket?

– Nem félek, csak az autokrata országokban kell félnie az embernek egy könyv miatt. Fenyegetéseket pedig nem kaptam.

– Az utóbbi hónapok fejleményei igazolják a könyvet? Esetleg köze lehet a kötetnek ahhoz, hogy felszínre kerültek a botrányok?

– Öt esztendeje álltam neki az írásnak, és már akkor lehetett tudni, hogy az FBI is érdeklődik a Zürichben zajló folyamatok iránt, csak a közvélemény előtt nem volt ismeretes, hogy a FIFA megfigyelés alatt áll. Az amerikai szövetségi irodát nem a könyvem indította erre, ám minél mélyebbre ástam magam a témában, annál biztosabb voltam benne: semmi más, csak az ügyészség tudja elmozdítani Blattert a helyéről.

„Blatter utódai csak azok közül kerülhetnek ki, akik őt a trónra emelték”
„Blatter utódai csak azok közül kerülhetnek ki, akik őt a trónra emelték”
Veres Viktor / Népszabadság

– A FIFA ügyletei közül melyik háborította fel leginkább?

– Maga a rendszer rémisztő. Az még Blatternél is rosszabb. Ahogyan kiépült, ahogyan egyszemélyi irányításúvá vált. Nem véletlen a cím, éppenúgy épül fel a szervezet, mint egy klasszikus maffiacsalád. S biztos vagyok benne, hogy – gazdasági értelemben, hiszen emberéletek nem forognak kockán – a helyzet még szörnyűbb lesz. A szisztéma Blatter nélkül is megmarad, az utódai csak azok közül kerülhetnek ki, akik őt a trónra emelték és az egészet működtetik.

– Mit szól ahhoz a magyarázathoz, hogy Sepp Blatter nem vádolható korrupcióval és sikkasztással, mert ő tette gazdaggá a FIFA-t, tehát nélküle pénz sem lett volna, amit el lehet sikkasztani?

– Ez az álláspont azért hibás, mert Blatter nem a saját pénzét fektette be, hanem a játék iránti szenvedélyt kiaknázva vonzotta a FIFA-hoz a támogatókat. Igaz, a szövetséget ő emelte ilyen magasságba, de ő is küldte kis híján padlóra, amikor a 2002-es és a 2006-os világbajnokság televíziós és marketingjogait a sokkal nagyobb árat ígérő IMG helyett az ISL-nek adta el, amely aztán 2001-ben csődbe ment. A FIFA-val csak azért nem történt meg ugyanez, mert a szövetség előre eladta a jövőbeni jogokat.

– Megfogalmazódott olyan vád, hogy a vb-rendezésről lemaradó amerikaiak forszírozták a leleplezéseket, hiszen a FIFA-vezérkar tagjait is az FBI tartóztatta le. Önt gyanúsították valaha azzal, hogy valamilyen érdekcsoport megrendelésére írta a könyvet?

– Blatterék ezt terjesztették, de két okból sincs igazuk. Már az oroszországi és katari vb-helyszín kijelö­lése előtt megkezdődött a nyomozás, ráadásul nemcsak Amerikában, hanem Svájcban és Németországban is eljárás indult Blatter ellen.

– Mit gondol, hogyan lehetne hatékonyan ellenőrizni a FIFA-nak a kulisszák mögötti tevékenységét?

– A rendszert kellene átalakítani, mert a nemzetközi szövetségben áldemokrácia van. Először is: mindenkinek távoznia kellene, aki most vezetőként dolgozik a szervezetben. A szavazási rendszer is visszaélésekre ad okot: az tarthatatlan állapot, hogy olyan országoknak, amelyeknek csak strandfoci-válogatottjuk van, ugyanannyit ér a szavazatuk, mint – mondjuk – Németországé. Valamit kénytelen lesz változtatni a FIFA, mert az egzisztenciális léte a tét. Ha minden marad a régiben, akkor a szponzorok előbb-utóbb magára hagyják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.