galéria megtekintése

Kassai: A pohár majdnem tele van, még ha félig van, akkor is

2 komment


Bodnár Zalán

Négy magyar segítőjével kiváló teljesítményt nyújtott a játékvezető. Külföldi kollégái a Storck-csapat szerepléséhez is gratuláltak.

Noha a nyolcaddöntőig jutó magyar válogatott is derekasan helyt állt a labdarúgó Eb-n, ám öt honfitársunk szinte hibátlanul végezte a dolgát, és az elejétől a végéig ott lehetett a kontinensviadalon. A magyar játékvezetői csapatról (Kassai Viktor, Bognár Tamás, Farkas Ádám, Ring György, Tóth Vencel) van szó, amely szerepet kapott a francia–román nyitómtalálkozón, az olasz–svéd csoportmérkőzésen, az olasz-német negyeddöntőn, míg Kassai tartalék-játékvezetőként a spanyol-horvát csoportmeccsen, valamint a Portugália–Franciaország döntőn is.

Kassai Viktor: Nagy a büszkeség
Kassai Viktor: Nagy a büszkeség
Armando Babani / MTI/EPA

„A pohár majdnem tele van, még ha félig van, akkor is – fogalmazott Kassai Viktor, aki az MLSZ-székházban kollégáival együtt tartott élménybeszámolót a sajtónak. – Nagy büszkeség, hogy a selejtezőktől kezdve majdnem száz bíróval kezdődött az Európa-bajnokság, s kevésen múlott, hogy nem mi vezethettük a döntőt."

 

A legutóbbi, négy évvel ezelőtti tornáról idő előtt jött haza a Kassai-team. A spanyol– olasz találkozó utáni második meccsükön, az Ukrajna–Anglia mérkőzésen Vad II István gólvonalbíró nem észlelt egy szabályos gólt. Most azonban Berzi Sándor MLSZ-alelnök nem mérte szűken a dicséreteket, köszönetet mondott a magyar sporiknak, hogy a legnagyobb kockázatú meccseken is helytálltak.

Noha elsősorban saját feladatukra koncentráltak, a magyar válogatott szereplésétől nem tudták függetleníteni magukat. „A kollégáktól is sűrűn kaptuk a jobbnál jobb visszajelzéseket a magyar csapat játékáról, hozzáállásáról és sportszerű viselkedéséről – idézte fel Ring György. – Újdonság volt hogy külföldi kollégák kerestek fel a meccsek után, hogy nekünk gratuláljanak a válogatott szereplése miatt." Az Eb-n a szokásosnál jóval kevesebb panasz érkezett a játékvezetők tevékenységére, nem voltak emlékezetes hibák és egyetlen meccset sem döntött el bírói tévedés. Bognár Tamástól megtudtuk: ez volt az első torna, amelyen a játékvezetők minden meccs előtt alapos, másfél órás szakmai képzést kaptak volt labdarúgóktól azoknak a csapatoknak a játékáról, amelyeknek a következő meccsét vezetik, hogy ezáltal is jobban fel tudjanak készülni.

Arra viszont aligha lehetett felkészülni, hogy a döntőben a sérült Cristiano Ronaldo lényegében edzőként irányítja majd a portugál csapatot a technikai zónából, ahol a szabályok szerint csak a szövetségi kapitány tehetne ilyet. Kassaitól azonban távol áll a szőrszálhasogatás. „Mindenki látta, mi történt. Az Eb-döntő hosszabbításának utolsó perceiben nem hiszem, hogy bárki is nyugodtan tudna üldögélni, miközben néhány percre van attól, hogy élete álma valóra váljon. Szerintem természetesen viselkedett. Egy játékvezetőnek kellően empatikusnak kell lennie ilyen helyzetben."

Kassai ilyen volt.

Sípoltak még

Az eddigi Európa-bajnokságokon Kassain kívül két magyar játékvezető fújta a sípot.

Zsolt István
1968, Olaszország 1 mérkőzés

Puhl Sándor
1992, Svédország 1 mérkőzés

Puhl Sándor
1996, Anglia, 2 mérkőzés

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.