galéria megtekintése

Jöhet a futball szuperliga

1 komment


Bodnár Zalán

Amikor a Paris Saint-Germain 9-0-ra győzött a Troyes otthonában, úgy lett zsinórban negyedszer – összesen hatodszor – bajnok, hogy közben francia rekordot állított fel: ilyen gyorsan, nyolc fordulóval a vége előtt még egyetlen csapat sem tette matematikailag is biztossá elsőségét a Ligue 1-ben.

Nyilvánvaló, hogy sokakban felvetődik: van-e értelme az ilyen „egycsapatos" bajnokságnak, amelyből Eiffel-toronyszerűen kimagaslik a legjobb anyagi helyzetben lévő együttes?

 

Nem csupán a PSG jelenlegi dominanciája teszi aktuálissá a kérdést, hanem az európai szuperliga újból fölkarolt ötlete is. Ez nagyobb fenyegetést jelent a futball hagyományaira, mint valaha. Régóta él persze annak az ideája – vagy sokak szerint inkább démona –, hogy a gigaklubokat a nemzeti bajnokságokból kivonva létrehozzanak egy szuperligát, amelyben nincs kiesés-feljutás, csakis a legerősebb klubcsapatok játszanak benne hétről hétre, bajnoki rendszerben.

Ilyen ligát kívánt korábban tető alá hozni a nagy európai klubokat összefogó szövetség, a 2000-ben alapított – majd 2002-ben újabb négy mamuttal bővülő – G-14 is. Miután azonban a FIFA és az UEFA azzal fenyegette meg a szervezetet, hogy az esetleges nemzetek fölött álló bajnokságban szereplő játékosokat és játékvezetőket kizárja minden rendezvényéről, így a világ- és Európa-bajnokságokról is, a G-14 kénytelen volt meghátrálni és 2008-ban meg is szűnt: átadta a helyét a jóval visszafogottabb Európai Klubszövetségnek.

Ám a formabontás veszélye nem múlt el. Stephen Ross amerikai üzletember – aki nem mellesleg a Miami Dolphins amerikaifutball-csapat többségi tulajdonosa – nemrégiben egy elegáns londoni hotelbe hívta meg az öt legnagyobb Premier Liga-klub, az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool, a Manchester United, valamint a Manchester City vezetőit, és az ötórai tea mellett a szuperliga életre hívását tervezgette velük.

Nincs kizárva, hogy a Barcelona és az Arsenal a jövőben még gyakrabban találkozhat
Nincs kizárva, hogy a Barcelona és az Arsenal a jövőben még gyakrabban találkozhat
Toby Melleville / Reuters

Az elképzelések találkoztak, hiszen még a dúsgazdag angol sztárkluboknál is úgy látják: megengedhetetlen, hogy akár csak egyetlen évadra is kiszorítsa őket a busás haszonnal járó Bajnokok Ligájából például a Leicester City. Az ő érdekük olyan nemzetközi bajnokság, amely folyamatos szereplési lehetőséget garantál, minden meccsen telt ház van, a tévés jogdíjak folyamatosan emelkednek, miközben hasonló szisztéma szerint működik, mint a franchise-rendszerű amerikai profi ligák.

Meglátásuk szerint a médiapiacból már csak a folyamatos rangadókkal lehet újabb összegeket kisajtolni, a Malmö és a Dinamo Zágráb még úgy is kevés ehhez, ha nem egymással birkózik, hanem sztárcsapat tömi ki valamelyiküket.

Az új elképzelés megvalósulására azért van némi esély, mert az ötletgazdák ezúttal nem megkerülni próbálják a nemzetközi szövetségeket, hanem együtt akarnak működni velük. A Frankfurter Allgemeine Zeitung néhány napja arról írt: az Európai Klubszövetség és az UEFA előrehaladott tárgyalásokat folytatott a szuperligáról, amely akár 2018-ban el is indulhat, nem a BL és az Európa Liga riválisaként, hanem azok fölött álló prémium ligaként. Noha nem teljesen zárt bajnokság lenne, de nem is csupán a sportszakmai eredmények számítanának, hanem a klubok marketingereje is. A részt vevő csapatok továbbra is szerepelnének a nemzeti bajnokságokban, a szuperliga mérkőzéseit pedig hétköznaponként rendeznék meg azokon a heteken, amikor nincsenek BL-meccsek.

Egyelőre nem tudni, mindez tényleg megvalósulhat-e – már csak az irdatlan terhelés miatt sem –, vagy csupán az óriásklubok próbálnak nyomást gyakorolni az ­UEFA-ra, hogy még nagyobb szeletet hasíthassanak a közös tortából. De ha tényleg ez lesz az új világ, akkor inkább nyerjen már március közepén bajnokságot a PSG, mintsem mesterségesen tartsák fenn az izgalmat olyan ligában, amelyben valódi tét nem is lehetséges...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.