galéria megtekintése

Narancsos diéta

1 komment


Bodnár Zalán

1986-ban nem jutott ki a világbajnokságra, majd 1988-ban megnyerte az Európa-bajnokságot; 1990-ben nyeretlenül elhasalt a vb-n, majd két évre rá kis híján újra Eb-döntőbe jutott; 1998-ban és 2000-ben vb-, illetve Eb-elődöntős volt, de a 2002-es vb-re nem jutott ki; 2004-ben bronzérmet szerzett az Eb-n, ám két év múlva a vb-n már a nyolcaddöntő a végállomást jelentette; a szép kezdet után a 2008-as Eb csalódással zárult, de 2010-ben vb-ezüstérmes lett Dél-Afrikában; 2012-ben már elvérzett az Eb-csoportban, de 2014-ben bronzérmet nyert a vb-n…

Az elmúlt harminc évből vett példák jól mutatják: a holland labdarúgó-válogatottra mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy következetesen teljesít az egymást követő nagy versenyeken. De még az előzmények tükrében is mellbevágó a tény, hogy a kibővített mezőnyű, huszonnégy csapatos idei Eb-n nem jutott hely a narancsmezes együttesnek (miközben jutott például Magyarországnak, Izlandnak vagy Albániának).

Hiába kezdte a selejtezősorozatot az elismert Guus Hiddink irányításával a holland csapat, hiába volt ott a pályán Van Persie, Robben, Sneijder vagy Daley Blind, Csehország, Izland és Törökország válogatottja mögött csak a negyedik helyet szerezte meg csoportjában az Oranje (amelynek irányítását időközben Danny Blind vette át). A megmagyarázhatatlan kudarc okairól a jelenleg Dél-Koreában élő Maarten Meijer holland sportújságírót kérdeztük, aki Hiddinkről, Dick Advocaatról és Louis van Gaalról is írt már nagy sikerű könyvet.

 
Robben és Van der Wiel keresi az elveszett álmokat
Robben és Van der Wiel keresi az elveszett álmokat
Michael Kooren / Reuters

„A holland futball túlságosan romantikus és naiv – mondta lapunknak Meijer. – Hiába szerzett Bert van Maarwijk irányításával ezüst-, Van Gaaléval pedig bronzérmet a válogatott a legutóbbi két világbajnokságon, az emberek csak húzták a szájukat, hogy szép, szép, de milyen stílusban? Sokan még mindig a hetvenes években élnek, és azt hiszik, kizárólag a támadójáték erőltetésével és a Cruyff-féle 4–3–3-as játékrendszerrel lehet nyerni, pedig annak rendre megtalálják az ellenszerét a taktikusabban játszó ellenfelek. Van Gaalt sokan támadták, hogy két éve Brazíliában megölte a hagyományos holland stílust, és lemondott a labda megtartásáról (csak Ausztrália csapata ellen birtokolta többet a labdát a holland együttes, akkor is csupán 52 százalékos arányban – a szerk.), pedig sokkal inkább megreformálta, korszerűvé tette a válogatott játékát. Nem véletlenül mondta Ruud Gullit, hogy a brazíliai bronzérem nagyobb fegyvertény, mint az 1988-as Eb-arany.”

A magunk részéről hozzátennénk, hogy a 2002-es vb-ről éppen Van Gaallal a kispadon maradt le a holland válogatott, ennek ellenére tény: míg a holland élvonalban 3,18 a meccsenkénti gólátlag, az európai topligákban 2,6–2,8 körül van ez a mutató, és az Eredi­visie-ben a gólok tekintélyes hányada születik ordító védelmi hibákból.

„A bajok gyökere az, hogy a közvélemény továbbra is olyan futballt várt ebben a selejtezősorozatban, amely jellemző volt ránk, ám amelyet már meghaladott a kor – folytatja a holland újságíró. – Roland Virkus, a Mönchengladbach holland ifjúsági edzője is felhívta a figyelmet arra: hazánknak nyitnia kell az új trendek felé, és nem kell szégyellnie, hogy tanulhat a németektől és a belgáktól. A németek például jól mérték fel, hogy a 2002-es vb-ezüstjük jórészt a szerencsének köszönhető, és utána sok holland edzőt hívtak az országba. Egyelőre szentségtörésnek hat Hollandiában, hogy német szakember oktassa a futballt abban az országban, amely olyan edzőket nevelt ki, mint Rinus Michels, Leo Beenhakker, Cruyff, Frank Rijkaard, Ronald Koeman, Hiddink, Advocaat vagy Van Gaal, de muszáj nyitottnak lenni, ha nem akarunk nagyon leszakadni. Tragédia egyébként nincs, 1986 óta csupán egyetlen vb-bronzérmes – a 2006-os német csapat – jutott ki a következő Eb-re, és a holland válogatott is hamarosan magára talál.”

A fenti sormintát tekintve magunk is meglepődnénk, ha nem így lenne…

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.