galéria megtekintése

Ezüst nyár

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 15. számában
jelent meg.

Kállai Gábor
Népszabadság

A tizenegyedik fordulóval véget ért a norvégiai Tromsőben megrendezett sakkolimpia. A nyílt csoportban szereplő magyar férfi csapat bravúros szerepléssel a második helyet szerezte meg, miután döntetlent játszott Ukrajnával.

Lékó: első tábla
Lékó: első tábla
Trebitsch Péter / MTI

A záró kör előtt a második helyen álló honfitársaink az ukránokkal, az egy csapatpontszámmal vezető kínai ak a lengyelekkel találkoztak. Biztos volt: ha négyesünk nyerni tud, akkor az ezüstérem elvehetetlen, de a kínaiak veresége esetén – az 1978-as Buenos Aires-i sakkolimpia után 36 évvel – ismét aranyat akasztanak a férficsapat tagjainak nyakába.

Mivel Polgár Judit visszavonulása az előző nap kapott nyilvánosságot, kiszámíthatóvá vált, hogy a Lékó, Ba logh, Almási, Rapport összetételű kvartett szerepel majd. Erre alapozva, az ukránok meglepő lépésre szánták el magukat: legjobb sakkozójuk, Vaszilij Ivancsuk nélkül ültek asztalhoz.

 

A meccs további fordulatokat tartogatott, de Lékó, Almási és Rapport partija egyaránt döntetlennel zárult. Balogh Csabára így óriási teher hárult. Feketével, nála erősebb ellenféllel küzdött, miközben a kínaiak 3:1-re legyőzték a lengyeleket, vagyis az aranyról már nem lehetett szó. Sőt Baloghnak tartania kellett az állását ahhoz, hogy a bledi sakkolimpia után 12 évvel ismét második lehessen a magyar csapat.

Ötórás küzdelemben végül megszületett a megszolgált remi, és vele a sakktörténeti jelentőségű ezüstérem. A sikerből minden játékos egyenlően vette ki a részét, de Balogh talán még egyenlőbben. Néhány olimpia óta a táblapontszámítást felváltotta a csapatpontszámítás. Ehhez alkalmazkodva a legalacsonyabb Élő-pontszámú Baloghot a második táblára vezényelte Horváth Tamás kapitány, mert stílusához passzolnak az erős ellenfelek, akik gyakran úgy érezhették, hogy a golyófogó szerepét ellátó magyar fiú ellen kötelességük nyerni, ezért olykor túlzott kockázatot vállaltak. E rázós pillanatokban Balogh biztos kézzel ragadta meg az esélyeit, sorra verte erősebbnél erősebb ellenfeleit.

Teljesítménye Magnus Carlsen aktuális világbajnok Élő-pontszámához mérhető: saját tábláján a második legjobb produkciót nyújtotta, így egyéni ezüstérmes is lett!

Kitűnően játszott Almási Zoltán is, akárcsak a második „félidőre” alaposan feljavult Rapport Richárd. Polgár Judit hat játszmából 75 százalékot ért el, ez önmagáért beszél. Számszakilag soványnak tetszhet Lékó Péter 50 százalékos eredménye, de tudni kell, hogy neki kellett az ellenfél legkiválóbb játékosát semlegesítenie.

Ilyen nagy siker árnyékában nem könnyű szólni a magyar női csapatról. A lányok szenzációsan kezdtek: az első hét fordulóban hatszor győztek, csak a ranglistavezető kínaiaktól kaptak ki. Ezután viszont minden találkozójukat elveszítették. Szakmailag talán differenciáltan kellene mindegyikükről egyenként szólni, ám ennél fontosabbak a megkerülhetetlen tények és számok. Az élveboncolásnál hasznosabb kideríteni, mi volt az összeomlás oka.

Eredmények:

A nyílt csoport végeredménye (177 csapat): 1. Kína 19 pont, 2. Magyarország 17, 3. India 17, 4. Oroszország 17.

A női torna végeredménye (136 csapat): 1. Oroszország 20, 2. Kína 18, 3. Ukrajna 18, ...45. Magyarország 12.

A szerző, korábbi szövetségi kapitány

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.