galéria megtekintése

Már Schmitt Pál dönthet, ki méltó a címre

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 20. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Megváltoztatta a kormány A nemzet sportolója cím odaítélésének módját: ezentúl a kitüntetett csoport tagjai maguk mondhatják meg, ki kerüljön közéjük elhunyt társuk helyére. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében a halálozást követően legkésőbb hatvan napon belül meg kell hozni a döntést, s újdonság az is: az eddigi havi félmillió forintos járadék összege 630 ezer forintra emelkedik.

Grosics Gyula és Schmitt Pál 2006-ban
Grosics Gyula és Schmitt Pál 2006-ban
Beliczay László / MTI

Nem mellékes körülmény: a régi módon utolsóként – a tavaly júniusban elhunyt Grosics Gyula helyett – Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, korábbi köztársasági elnök került a díszes társaságba, noha jelölt volt Hegedüs Csaba és Varga János birkózó, Fenyvesi Csaba vívó, Magyar Zoltán tornász és Gedó György ökölvívó is. A jövőben „a sportpolitikáért felelős miniszter azt a sportolót terjeszti a kormány elé, akire A nemzet sportolóinak egyszerű többsége egybehangzó javaslatot tesz” – írja az MTI.

A címet a 2004. évi I. törvényben (ismertebb nevén a sporttörvényben) alkották meg. Az elismerést azok a hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket elérő magyar sportolók kaphatják meg, akik aktív sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet játszanak a sportéletben. A nemzet sportolója cím egyéni vagy csapatsportágban nyújtott teljesítményért egyaránt odaítélhető. A kitüntetettek száma – A nemzet színésze díjhoz hasonlóan – legfeljebb tizenkettő lehet.

 

Simicskó István sportért felelős államtitkár a Népszabadság érdeklődésére elmondta: a kabinet a mostani döntéssel az utóbbi két év gyakorlatához igazodott, „hiszen idáig is a tagok javaslata alapján dőlt el az utódlás kérdése”. A politikus megemlítette: a járadék 630 ezer forintra emelése – tudomása szerint – még nem tekinthető véglegesnek, noha a szándék kétségtelen. Az összeg várható növelését azzal indokolják az illetékesek – tette hozzá az államtitkár –, hogy a tudományos és a művészeti élet hasonló ikonjainak is ekkora a javadalmazásuk.

Megkérdeztük Hammerl Lászlót, A nemzet sportolóinak egyikét, hogyan emlékszik a cím odaítélésének eddigi metódusára. Az 1964-es tokiói olimpia sportlövőbajnoka elmondta: kezdetben bármely sportszervezet, szövetség és klub jelölhetett tagot, majd az összesített listán szereplők közül került ki a cím birtokosa. „Volt, hogy mi választottunk, és előfordult az is, hogy nem volt ennyire egyértelmű a helyzet” – fogalmazott, majd megjegyezte: „Legutóbb, Schmitt Pál esetében többségi szavazás döntött: hat voksot kapott az exállamfő, kettőt Magyar Zoltán, ketten tartózkodtak, míg a tizenegyedik érintett, Keleti Ágnes nem volt itthon.

Amint az köztudomású, Buzánszky Jenő január 11-i halálával ismét tizenegyen maradtak A nemzet sportolói, így a tagoknak hamarosan meg kell választaniuk új társukat.

Nemzeti tizenegy

A nemzet sportolói ma: Balczó András (öttusa, 2004 óta a cím birtokosa), Földi Imre (súlyemelés, 2007), Hammerl László (lövészet, 2004), Ivánkay Mária (para-asztalitenisz, 2004), Kárpáti György (vízilabda, 2013), Keleti Ágnes (torna, 2004), Kulcsár Győző (vívás, 2004), Portisch Lajos (sakk, 2004), Rejtő Ildikó (vívás, 2007), Schmitt Pál (vívás, 2014), Székely Éva (úszás, 2004).

Az elhunyt tagok: Albert Flórián, Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Puskás Ferenc (mind labdarúgás), Gyarmati Dezső (vízilabda), Polyák Imre (birkózás), Zsivótzky Gyula (atlétika).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.