galéria megtekintése

Csak egy Határunk volt

2 komment


Őri B. Péter

A szünetben 16 pontos hátrányban volt a magyar válogatott a litván együttes ellen Sopronban a női kosárlabda Európa-bajnokság csoportmeccsén. Amikor a fiatal Határ beállt, felcsillant a remény, hogy meg lehet nyerni a találkozót, a vezetést sikerült is átvenni rövid időre, azonban a mérkőzést a vendégek nyerték meg 72:66-ra.

A szlovák válogatott majdnem meglepetést szerzett Sopronban: az előző Európa-bajnokság 11. helyezettje remekül játszott a D-csoport szombati rangadóján, és csak egy ponttal, 82:81-re kapott ki a spanyol együttestől. Így most már csak a címvédő, világbajnoki ezüstérmes hispán válogatott a kvintett egyetlen veretlen együttese. Északi szomszédunknál az a Maros Kovacik a kapitány, aki az előző selejtezőciklusban elbukó magyar csapat másodedzője volt a mieink akkori és jelenlegi főnöke, Stefan Svitek mellett – eddig jól lepipálta honfitársát, ugyanis az általa vezérelt alakulat eddig egy vereség mellett kétszer nyert, és szinte biztos, hogy ott lesz a legjobb 12 együttes között.

Balra Határ Bernadett
Balra Határ Bernadett
Veres Viktor

A magyarok pénteken kilenc ponttal (72:63) kikaptak a svédektől, és a csoport második szombati meccsén azokkal a litvánokkal játszottak, akik mind a két találkozójukat elbukták. A múlt héten a magyar futballválogatott, első félidei jó játékával 4-0-ra nyert a balti ország csapata ellen, a lányoknak az egypontos győzelem is elég lenne, ha ugyanis kikapnak, szinte reménytelen a továbbjutás – az első három helyezett kerül a győri középdöntőbe.

Ha már szóba került a futball: a soproni arénában kevesebben voltak, mint pénteken – a szurkolókat nemcsak a svédek elleni vereség, az utolsó negyed gyatra játéka tarthatta otthon, hanem a kosármeccs ideje alatt is tartó finn–magyar labdarúgó Eb-selejtező is.

 

Ha hiszik, ha nem a magyar csapatból az első nyolc percben csak a WNBA-ből, a Chicago Sky együttesétől az Eb-re hazatérő Quigley talált a gyűrűbe – kilenc pontot ért el –, őt követte a későbbiekben öt pontjával Vajda és egy büntetővel Horti. A többiek rosszul céloztak, a védekezés sem volt Eb-színvonalú, így az első negyed végén 15:15-ös állást mutatott az eredményjelző.  

Jobbra Quigley Alexandria
Jobbra Quigley Alexandria
Veres Viktor

A folytatásban a vendégek játszottak jobban, öt perc alatt ismét csak Quigley dobott egy kosarat, így nem csoda, hogy egyre többen megjegyezték, amikor az időkéréseknél a lengyel Gdynia Cheerleaders lányai ropták a táncot: őket kéne parkettre küldeni, igaz, kosarazni nem tudnak, de a mieinkkel ellentétben teljesítményük első osztályú... Később Honti és Simon is jól célzott – utóbbi kosara után megsérült, nem tudta folyatni a játékot –, de ez csak a különbség csökkentésére volt elegendő:  a litvánok ugyanis a félidő vége előtt két perccel 32:21-re vezettek, két negyed után az állás: 39:23, a balti együttes javára.

Eredmények

A csoport (Temesvár): Franciaország–Csehország 85:75, Ukrajna–Románia 78:71.

B (Nagyvárad): Görögország–Lengyelország 59:50, Törökország–Fehéroroszország 52:67.

C (Szombathely): Lettország–Nagy-Britannia 67:58, Szerbia–Horvátország 89:72.

D (Sopron): Spanyolország–Szlovákia 82:81, Magyarország–Litvánia 72:66.

A nagyszünetben felvetődött: ha pénteken a svédek tudtak ellenünk nyerni 16 pontos hátrányból, akkor hátha nekünk is sikerül... Ehhez azonban az kell, hogy a nem túl szuggesztív Svitek mester valami csoda folytán felrázza lányokat.

Úgy tetszett, a csoda elmaradt, a vendégek tovább növelték előnyüket, a magyarok szempontjából az egyetlen pozitív esemény az volt, hogy bemutatkozott a válogatottban a kontinenstorna legmagasabb játékosa, a 208 centiméterre nőtt, soproni játékos, a húszéves Határ. Beállítása nagyon jó húzásnak bizonyult, a litvánok egyre pontatlanabbul dobtak, a hazai közönség biztatása sokat segített a magyar lányoknak, különösen Quigley-nek – már 16 pontnál tartott –, így az utolsó negyed előtt már csak 52-47-re vezettek a vendégek. Valami azért csak történt a nagyszünetben...

S az utolsó negyed elején is... Határ remekül szerzett labdákat, kosarakat dobott, s 8 és fél perccel a meccs vége előtt a magyar válogatott átvette a vezetést (53:52). Nem teljesen érthető módon azonban Svitek lecserélte az „óriást". S csak akkor hozta vissza, amikor Horti kipontozódott... Nem sokkal később Vajda is begyűjtötte az ötödik személyi hibáját, ekkor már ismét a litvánoknál volt az előny (56:53). Nagyon izgalmas volt a végjáték, a közönség által is feltüzelt hazai együttes remekül küzdött – ha végig így kosarazott volna...–, de Quigley és Határ hiába ért el 20, illetve 10 pontot, a vendégek, főleg Petronyte – 28 pontot szerzett – remeklésének köszönhetően 72:66-ra nyertek.

Vasárnap a csoport toronymagasan legjobb együttese, a spanyol következik.

A vasárnapi program

A-csoport: Montenegró–Ukrajna (17), Románia–Franciaország (19.30).

B: Olaszország–Lengyelország (17), Görögország–Törökország (19.30).

C: Nagy-Britannia–Szerbia (16.30), Oroszország–Lettország (19).

D: Svédország–Litvánia (16.30), Magyarország–Spanyolország (19, tv: Sport2).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.