galéria megtekintése

Repült a bálna, zuhant a csapat

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 13. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Bár a hazai együttes már 16 ponttal is vezetett a svéd csapat ellen a magyar–román közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokság második napján, Stefan Svitek mellékállású kapitány tegnap bemutatkozó alakulata 72:63-ra kikapott az előző Eb-n hetedik helyezett válogatottól.

Ha nem izzad rettenetesen a tudósító, azt hihette volna: télen Székesfehérvárott, a „Volán” osztrák bajnoki hokimeccsén van, ugyanis a Republic együttes számának, a Repül a bálnának jól ismert szövege és zenéje, a „még, még, még, még, még, ennyi nem elég” üvöltött a hangszórókból, ahogyan a Fejér megyei jégcsarnokban szokott.

Ám a helyszín Sopron volt, az esemény a női kosárlabda-bajnokság magyar–svéd csoportmeccse, az időjárás pedig kánikulai.

Az arénában pedig, bár nem volt teljesen telt ház, a hazai és a skandináv szurkolók tovább forrósították a hangulatot. Szóval az Eb második napján a magyar együttes számára is elkezdődött a kontinenstorna, ráadásul remekül: a feldobás után a mieinké lett a labda, s az első támadásból a hazai pálya előnyét duplán élvező, a soproni csapatban játszó Krivacsevics kosarat dobott, az ellen pedig kihagyta ziccerét…

 

Még a szakemberek sem tudták pontosan, mire lehet számítani a magyaroktól, a válogatott ugyanis 2012 óta nem játszott tétmeccset.

Verejtékes nap után: Horti Dóra harcban a labdáért
Verejtékes nap után: Horti Dóra harcban a labdáért
Veres Viktor

Akkor elbukott az Eb-selejtezőn, az idei kontinenstornán pedig a házigazdák egyikének a jogán vehet részt Stefan Svitek szakvezető együttese. A svédek a csütörtöki nyitónapon három ponttal kikaptak a szlovákoktól (72:69), utóbbiak tegnap – újabb izgalmas meccsen – győztek a litvánok ellen is (85:79). A balti ország válogatottjának ez volt a második veresége (tegnapelőtt a címvédő, vb-második spanyolok nyertek ellenük 72:58-ra).

A magyar játékosok egy ideig mindent megtettek azért, hogy a skandináv szurkolók másodszor is lógó orral hagyják el a csarnokot. Az első negyed végén nyolc ponttal vezetett a vendéglátó együttes (20:12), s a folytatásban sem hagyott alább a lendület. Krivacsevics, Honti és Horti nagyon élt a parketten, a vendégek pedig még nem heverték ki a csütörtöki „zakót”.

Az Eldebrink ikrek közül Frida – merthogy Elin nem sok vizet zavart – és Halvarsson próbált felnőni a magyarokhoz, nem sok sikerrel. Amásodik negyed derekán, Vajda hárompontosa után pedig majd felrobbant a csarnok, hiszen ekkor 36:20 állt az eredményjelzőn, s bár csökkent a fór, még a félidei állás is nagyon tetszett a hazai publikumnak (39:27).

Eredmények

A csoport (Temesvár): Csehország–Ukrajna 80:79, Montenegró–Románia 79:61.

B (Nagyvárad): Görögország–Olaszország 50:46, Fehéroroszország–Lengyelország 65:49.

C (Szombathely): Horvátország–Lettország 67:63, Oroszország–Nagy-Britannia 71:40.

D (Sopron): Szlovákia–Litvánia 85:79, Magyarország–Svédország 63:72.

Ugyanakkor a kérdések kérdése úgy szólt, vajon a magyarok bírják-e végig az általuk diktált tempót. S beigazolódott a félelem. Az iram csökkent, a dobások pontatlanabbakká váltak, öt perc alatt mindössze négy pontot szerzett a társaság. A továbbra is jól játszó Frida Eldebrink hármasával a svéd válogatott három perccel a negyed vége előtt 47:42-re feljött, s az utolsó tíz perc előtt is maradt az ötpontos különbség (51:46).

A folytatásban a vendégek mind durvábban kosárlabdáztak – alig valamivel több, mint egy perc alatt öt személyi hibát szedtek össze –, míg szurkolóik egyre hangosabbak lettek. Még szép: az északiak a 33. percben – a mérkőzés során először – megszerezték a vezetést (51:53). A magyar együttes a hajrában teljesen szétesett, s e negyedbeli első két pontjának – Quigley büntetőkből talált be – már nem is tapsolt a közönség: a meccs vége előtt négy és fél perccel 58:53-ra vezettek a svédek, majd meg is nyerték a mecset 72:63-ra.

Az elfuserált rajt után ma a litvánok, vasárnap a spanyolok következnek.

A hét végi program

Ma

A: Franciaország–Csehország (17), Ukrajna–Románia (19.30).

B: Lengyelország–Görögország (17), Törökország–Fehéroroszország (19.30).

C: Lettország–Nagy-Britannia (16.30), Szerbia–Horvátország (19).

D: Spanyolország–Szlovákia (16.30), Magyarország–Litvánia (19, tv: Sport2).

Vasárnap

A: Montenegró–Ukrajna (17), Románia–Franciaország (19.30).

B: Olaszország–Lengyelország (17), Görögország–Törökország (19.30).

C: Nagy-Britannia–Szerbia (16.30), Oroszország–Lettország (19).

D: Svédország–Litvánia (16.30), Magyarország–Spanyolország (19, tv: Sport2).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.