galéria megtekintése

Cápa bociszemekkel

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 30. számában
jelent meg.


Gergely Márton
Népszabadság

Tisztának is kell látszani – vallja a kerékpáros mesterhármast elérő Vincenzo Nibali. Egy sportág reménykedik benne, hogy az olasz nagymenővel lezárul a doppingbotrányok sora. Kár, hogy ilyen téren rossz csapatban teker.

Álmaiban arat úgy győzelmet minden ifjú biciklista, ahogyan Vincenzo Nibali nyerte meg a francia kerékpáros körversenyt: négy szakaszelsőség után csaknem nyolc perc különbséggel győzött.

Nibali a családjával ünnepel a párizsi célban
Nibali a családjával ünnepel a párizsi célban
Jean Paul Pelissier / Reuters

Ha a fiatalok behunynák a szemüket, akkor a párizsi befutó előtt náluk is elesik az összetettben második helyen álló francia versenyző, és ők is az élre sprintelnek rászólni a begőzölt ellenfelekre, hogy fékezzenek, más szerencsétlenségéből nem húzunk hasznot, bevárjuk előbb Jean-Christophe Péraud-t.

 

A 101. alkalommal megrendezett Tour de France a szervezők akarata ellenére korán eldőlt. A 3664 kilométeres távot felrajzoló szakemberek úgy számoltak, Chris Froome brit címvédő és Alberto Contador korábbi spanyol bajnok meccsét hozza majd a körverseny, és utóbbi esélyeinek javítására a hegymenetek számát növelték az egyenkénti indítású szakaszokkal szemben. Erre a két nagymenő már az első héten feladni kényszerült a versenyt, részint éppen Nibali rendkívüli tehetségének hatására.

Nimes felé halad Nibali csapattársai védelmében
Nimes felé halad Nibali csapattársai védelmében
Jacky Naegelen / Reuters

Az olasz versenyzőt „messinai cápaként” is emlegetik rajongói. Az biztos, hogy egyedülálló a reakcióideje, amikor egy-egy versenyhelyzetet kell felmérni. Ennek köszönhetően fontos másodperceket nyert már a verseny első, esős és hideg szakaszain riválisaival szemben, majd a helyezkedésnek köszönhetően akár két percet is verhetett Contadorra, amikor az „észak poklának” tartott macskaköves utakra vezették a szervezők a mezőnyt.

Miután két legnagyobb riválisa a korai hátrány miatt túlzott kockázatot vállalt, és kiesett a versenyből, Nibali türelmesnek mutatkozott, és kivárta azokat a lehetőségeket, amelyek során véglegesíthette diadalát.

Amikor azonban minden adott volt az erődemonstrációra, olyan gyilkos ösztön vezette, mint egykoron Eddy Merckx ötszörös Tour-győztest. A „kannibálnak” nevezett belga legenda egyetlen megszerezhető részsikert sem engedett át másnak. Nibali – hozzá hasonlóan – egy közepes és három nehéz hegyi szakaszon dominált, köztük a verseny hagyományos „királyetapján”.

Nibali hasít - négy szakaszt nyert, és bár az egyenkénti időfutamon nem tudott győzni, minden közvetlen ellenfelét ebben a számban is maga mögé utasította
Nibali hasít - négy szakaszt nyert, és bár az egyenkénti időfutamon nem tudott győzni, minden közvetlen ellenfelét ebben a számban is maga mögé utasította
Christian Hartmann / Reuters

A huszonkilenc éves szicíliai versenyző végül olyan időkülönbséggel nyert, amilyennel tizenöt éve senki: 1999-ben ért célba szintén épp 7:37 perc előnnyel Lance Armstrong. Ma már nem mondhatjuk, hogy ez volt az amerikai kerékpáros első Tour-diadala, mert eredményét azóta a szisztematikus doppingolás és rendszerszintű hazudozás következtében törölték a hivatalos jegyzőkönyvekből.

És pontosan itt van a gond Nibali eredményével is: árnyékként vetül rá az elmúlt két évtized összes bizonyított és pletykált doppingolása, csalása, trükközése.

Nibali azonban tanult a múlt bűneiből és a sportágban dolgozók rossz reakcióiból. Éppen egy vérbeli szicíliai az, aki a maffia hallgatási kódját, az omertát utánzó közegben nyitottsággal próbálja a gyanú elejét venni. A természetfelettinek ható teljesítményei miatt magyarázkodásra kényszerülő Froome tavaly többször emlékeztetett a zsurnaliszták össztüze alatt Armstrong arrogáns kirohanásaira.

Nibali a sajtóval is jól bánik
Nibali a sajtóval is jól bánik
Jean Paul Pelissier / Reuters

Nem csoda, hogy a Tourt kísérő újságírók az utóbbi három hét után szinte valamennyien kiemelik, hogy Nibali a szemükbe nézve válaszolt, és mindent megtett, hogy higgyenek neki.

És valóban akadnak biztató jelek. Papírja van róla, hogy vére különleges oxigénszállító képességgel rendelkezik, és a kerékpársportban különösen kamatozó adottságról nem a napokban szerzett orvosi igazolást, hanem még ifiként 2002-ben. Hozzáférhetők az elmúlt évekből a bizalmat elősegíteni hivatott, elváltozást nem mutató teszteredményei, egyúttal felemelkedése sem nevezhető váratlannak. Nibali az utóbbi években már megnyerte a másik két háromhetes körversenyt, az olasz Girót és a spanyol Vueltát. Ezzel ő a hatodik kerékpáros, akinek a mesterhármas valaha sikerült.

Amikor az ember elkezd reménykedni benne, hogy a megtisztult kerékpársport talán megtalálta első szavahihető sztárját, kénytelenek vagyunk felfedezni a Nibali mögött álló csapatot és annak főnökét. A kazah Astanát épp a bűnös évtizedek arcainak egyike, Alekszandr Vinokurov vezeti.

Nagy kelet-európai sikerek: A szlovák Peter Sagan (jobbra) és a lengyel Ral Majka (balra) a sprinterek, illetve a hegyi menők pontversenyét nyerte
Nagy kelet-európai sikerek: A szlovák Peter Sagan (jobbra) és a lengyel Ral Majka (balra) a sprinterek, illetve a hegyi menők pontversenyét nyerte
Jean Paul Pelissier / Reuters

Nagy bajnok született vasárnap, de a sportágnak még sokat kell tennie azért, hogy a fiatalok újra arról álmodjanak: Tour de France-t akarnak nyerni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.