galéria megtekintése

Békamenet

3 komment


Hegyi Iván

Azt nem lehet mondani, hogy szombaton egy ország búcsúzott a labdarúgó NB I 2015–16-os évadától. Pedig ezúttal az M4 Sport különleges televíziós körkapcsolást adott a zárófordulóról, ám mindenhonnan üres tribünök sokaságát mutatta a kamera. Minálunk a helyzet változatlan: a futball nem megy, a néző nem megy ki.

Miközben a válogatott negyvennégy év óta először készül az Európa-bajnokságra – igaz, ebben kétharmadnyi szerepe van az UEFA létszámemelésének, illetve annak a páratlan fejleménynek, hogy az első kiemeltként a selejtezőcsoportba sorsolt együttes az utolsó helyet „szerezte meg” –, a labdarúgó NB I-gyel továbbra is súlyos bajok vannak. Bántóan hiányzik belőle a nívó és a néző. Az MLSZ, amely a bajnoksággal kapcsolatban rendre tévúton jár, az évad kezdete előtt vívmányként aposztrofálta, hogy tizenkét csapatra szűkül a mezőny, mert ezzel nyilvánvalóan emelkedik a színvonal. Csupán arról feledkezett meg a szövetség, hogy az erők összpontosítása kizárólag ott lehetséges, ahol létezik kapacitás...

Mifelénk inkább csak visszatartó erő van.

Ennek nem éppen ékes bizonyítéka a mérkőzések és a résztvevők iránt megnyilvánuló érdeklődés. Nem pusztán arra gondolok, hogy a meccsek látogatottsága változatlanul elenyésző, hanem arra is, hogy a szereplők túlnyomó többségéről a magyar lakosság döntő hányada azt sem tudja, kicsoda. Akadt olyan politikus-klubelnök, aki ezt a közönyt – a többi közt – a szurkolókat évtizedek óta „elkergető” újságírók aknamunkájának tulajdonította; ez legalább mosolyt csal az arcra, mert a zsurnaliszták-riporterek kiterjedt, de nem feltétlenül tekintélyes része a teljességgel sikertelen dekádokban sem győzte fényezni a mind fakóbb magyar futballt.

 

A szűnni nem akaró hamukának azonban a „zemberek” nem ültek fel. Ezt igazolja a múlt szombaton befejeződött évad megannyi lesújtó adata is. Húsz meccsnek még csak ezer nézője sem akadt; huszonhét találkozó közönsége ezer és ezerötszáz között volt; míg huszonnégy mérkőzés publikumát az ezerötszáz és kétezer közötti tartományban jegyezték. Azaz hetvenegy meccsen, az összes parti 35,8 százalékán a 2000-es határon sem jutott túl az egybegyűlt kevésség. (Sokaság nem írható.) Ez a mezsgye másképpen is választóvonal, hiszen a tizenkét klub felének a nézőátlaga 2000 alatt maradt. A legnagyobb szégyen e tekintetben a szépen kistafírozott Videotoné: a milliárdos nagyságrendben utazó egylet a kijáró szurkolók tekintetében 1989-es átlagot produkált. A Honvéd sem teszi ki az ablakba az 1882-es mutatót, és ibolyaszerény a középérték Békéscsabán (1851), Felcsúton (1576), Pakson (1386), valamint az MTK-nál (897).

Futball egymás közt
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Videotonéhoz hasonló égés a Debrecen 3041-es átlaga, hiszen a hajdúsági klub több mint húszezer nézőt befogadó luxusstadiont kapott, ám abba kevesebben járnak, mint ahányan az Oláh Gábor utcai régi sporttelepre rendszeresen kimentek. A szomorú számokat magyarázni próbálók arra hivatkoznak, hogy a közvetlen környezetünkben sem tolonganak az emberek a meccseken, és ez igaz is, hiszen Horvátországban (2668), Szerbiában (2689) vagy Szlovákiában (2666) hasonló a látogatottság, mint nálunk, igaz, Csehországtól (5032), Lengyelországtól (8421), Ukrajnától (5233) tetemes, Romániától (3268) mérkőzésenként hatszáz szurkolónyi a lemaradás. Az itthoni átlag 2669, amely alulmúlja a tavalyi, ragyogónak szintén nem nevezhető „eredményt” (2841).

A legfőbb baj ott van, hogy az NB I – és annak ugyancsak rozoga háttérbázisa – az irdatlan mennyiségű állami pénz beáramlása ellenére is békaperspektívában vesztegel.  A „taós” pénzekből eddig nagyjából 140 milliárd forint jutott a sportág magyar válfajának, a stadionokra körülbelül 40 milliárdot fordítottak, és Szombathely, Diósgyőr meg Székesfehérvár arénája újabb 35 milliárdot visz majd el. Hozni feltehetőleg semmit nem hoz, mivel a fenntartási költségeket, amelyek évente 100 milliós ­nagyságrendűek, a minimális jegy- és a láthatatlan ajándéktárgy-bevételekből nem lehet állni. A működés kiadásait meg ­pláne nem. Ezért aztán az itthoni klubok „gazdálkodása” a ­központi költségvetési tételek és a nyereségadó bizonyos részének felhasználásával, az állami vállalatok nem ­piaci alapú reklámjaival, valamint a sporttelepek fenntartására kiszorított önkormányzati támogatás szíves elfogadásával azonos. Kockázat és ellenőrzés rendszerint semmi, a központi kassza vagy az állami cégháló finanszíroz szinte mindent, legfőképpen a hatalmon lévő párthoz közel álló kluboknál.

Ez utóbbiak közé tartozik az FTC, melynek elnöke és alelnöke is Fidesz-funkcionárius. Viszont a rekordelőnnyel győztes csapat legalább az ősszel kimagaslott a töb­biek közül (majd a tavaszra visszahanyatlott hozzájuk: míg a bajnokság 2015-ös szakaszában – tizenkilenc meccsen – nyolc, addig a 2016-osban – tizennégy találkozón – tizenöt pontot vesztett). A ferencvárosi együttes a nézőszámot illetően is messze az élen járt: 8219-es átlagát „miskolcnyi” távolságból, 3466-ossal követi a Diósgyőr. Ám még az a 8219 is csak harmadház a fényűző Üllői úti stadionban.

Mit szóljanak akkor a többiek? Legelőbb is meg kell barátkozniuk a gondolattal, hogy az aréna lehet akármilyen dekoratív, a Z szektor még véletlenül sem rúg gólt...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.