galéria megtekintése

Bajnokok Ligája: Februárban újra kezdik

2 komment


Hegyi Iván

Három csapat van, amely az előző öt évad mindegyikében a legjobb tizenhat közé jutott a labda­rúgó BL-ben: a Barcelona, a Bayern München, valamint a Real Madrid. S két első bálozó akad a nyolcaddöntőben: a Gent és a Wolfsburg. A sorsolást hétfőn, a knock out-szakasz első fordulóját feb­ruárban–márciusban tartják.


Ahogyan kollégám e hasábokon – különösebb kockázat nélkül – megjövendölte, nem történtek nagy csodák a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében. Noha az Angliában túlértékelt Premier Liga szereplői alatt megint erősen ingott a színpad, az Európát jelentő deszkák nem rogytak össze, azaz sem az Arsenal, sem a Chelsea nem követte a süllyesztőbe a Manchester Unitedet.

Első bál Gentben
Első bál Gentben
Francois Lenoir / Reuters

Azért a szigetországban még nem lehet felsóhajtani, hiszen a múlt évben ugyanaz a három angol klub – Arsenal, Chelsea, Manchester City – volt a nyolcaddöntőben, mint most, ám a legjobb tizenhat között a trió valamennyi tagja elköszönt. (Akárcsak 2013-ban, amikor kettes volt az a hármas – Arsenal, Manchester United –, és szintén nem maradt brit reprezentáns a nyolcak társaságában.)

 

Az állandóságot három együttes képviseli: a Barcelona, a Bayern München és a Real Madrid az előző öt évadban is ott volt az egyenes kieséses etap résztvevői között.

Sőt ez a trió a BL-történet három legtöbbszörös csoportgyőztese: 1. Barcelona 17, 2. Real Madrid 15, 3. Ba­yern München 14. Legutóbb a Dortmund, a Leverkusen és a Schalke egyaránt a Bayernnel tartott a ­legjobb tizenhat közé, de a knock out-szakasz első körében Auf Wieder­sehent mondott a mezőnynek. A 2013–2014-es évadban szintén a németek domináltak a nyolcaddöntőben, ám az előző négyes tagjai közül csak kettő jutott tovább, a döntőt pedig két spanyol csapat vívta.

Most a Wolfsburg a Ba­yern párja, és ez igazi unikum, mivel a Volkswagen-csapat – az outsidernek gondolt Genttel együtt – először látható a Bajnokok Ligája „ki-ki" fázisában.

A nyolcaddöntő hétfő déli sorsolásakor a csoportelsőkhöz párosítják a másodikokat, egyetlen megkötéssel: a szentpétervári Zenit – a szó szerint puskaporos orosz–ukrán viszony miatt – nem kerülhet össze a kijevi Dinamóval.

Az elsők listája: Atletico Madrid, Barcelona, ­Real Madrid, Bayern München, Wolfsburg, Chelsea, Manchester City, Zenit.

A másodikok: Arsenal, Benfica, Dinamo Kijev, Gent, Eindhoven, Juventus, AS Roma, PSG. A csoportgyőztesek előnye, hogy vendégként kezdhetnek február 16-án és 17-én, illetve 23-án és 24-én. A visszavágókat március 8-án és 9-én, valamint 15-én és 16-án rendezik.

Többségüknek addig se nagyon, az angolok számára pedig egyáltalán nem lesz szünet...

Bajnokok Ligája

Csoportmérkőzések, hatodik forduló

E csoport: Leverkusen–Barcelona 1-1 (gól: Hernandez, illetve Messi), AS Roma–BATE Boriszov 0-0. A végeredmény: 1. Barcelona 14 pont, 2. AS Roma 6, 3. Leverkusen 6, 4. BATE Boriszov 5.

F csoport: Olimpiakosz–Arsenal 0-3 (Giroud 3 – a harmadik 11-esből), Dinamo Zágráb–Bayern München 0-2 (Lewandowski 2). A végeredmény: 1. Bayern München 15, 2. Arsenal 9, 3. Olimpiakosz 9, 4. Dinamo Zágráb 3.

G csoport: Chelsea–Porto 2-0 (Marcano – öngól, Willian), Dinamo Kijev–Maccabi Tel-Aviv 1-0 (Harmas). A végeredmény: 1. Chelsea 13, 2. Dinamo Kijev 11, 3. Porto 10, 4. Mac­cabi Tel-Aviv 0.

H csoport: Gent–Zenit Szentpétervár 2-1 (Depoitre, Milicevic, illetve Dzjuba), Valencia–Lyon 0-2 (Cornet, Lacazette). A végeredmény: 1. Zenit 15, 2. Gent 10, 3. Valencia 6, 4 Lyon 4.

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntött.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.