galéria megtekintése

Tovább tombol Yvette

0 komment

NOL / MTI

Csak a fővárosban tizenkét kidőlt fa miatt riasztották a tűzoltókat, de vidéken sem jobb a helyzet: a balatoni komp- és hajóforgalom áll, a tó több helyen kiöntött, Békéscsabán pedig ötszáz otthonban nincs áram. A legerősebb széllökést a Bakonyban található Kab-hegyen mérték, 141 kilométer per órával süvített a szél.

Négy megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat a sok eső, a viharos szél, és a heves zivatarok miatt.

A Balaton kiöntött és elmosta a partot
A Balaton kiöntött és elmosta a partot.

Mint írják, a Dunántúlon egész nap szinte mindenütt lehet számítani 70-80 km/h feletti széllökésekre, az Alpokalján, a Dunántúli-középhegység térségében és a Balaton környékén 90-100 km/h-t meghaladó lökések is lesznek. A Dunától keletre inkább csak az északkeleti megyékben várható gyakori viharos (70 km/h feletti) széllökés, errefelé néhol – főként Sátoraljaújhely környékén – szintén előfordulhat 90 km/h feletti szélroham.

 

A viharos szél mellett özönvízszerű esőre számíthatunk, csütörtök éjfélig a Dunántúlon, a Dél-Alföldön, és az északkeleti megyékben területi átlagban 20-30 mm-t meghaladó mennyiségű csapadékra van kilátás. Délután a Tiszántúlra zivatarok érkezhetnek, amelyekből kisebb körzetekben szintén előfordulhat nagyobb mennyiségű csapadék, rövid idő alatt.

Az előrejelzés szerint a jövő hét elejéig marad a csapadékos, hűvös idő, de vasárnap azért már több-kevesebb napsütés is várható.

Országszerte pusztított a vihar

A szerdán érkezett viharos szél miatt éjfélig majdnem kétszázszor riasztották a tűzoltókat, azóta is tucatjával érkeznek a segélyhívások szinte az egész országból - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Csaknem hazánk teljes területén viharos szél tombol.
Csaknem hazánk teljes területén viharos szél tombol.

Elsősorban a Dunántúlon voltak gondok, a legtöbb riasztást Somogy megyéből kapták. Jellemzően a viharos erősségű szél miatt kidőlt fákhoz, leszakadt faágakhoz riasztották őket. A tűzoltókhoz mintegy 20 épületkárról érkezett bejelentés. Egy esetben a szél annyira megbontotta a tetőszerkezetet, hogy a ház lakhatatlanná vált.
Volt ahol fa dőlt az útra, másutt vasúti felsővezetéket rongáltak meg a leszakadó faágak.

Öt megyében 12 településen volt átmenetileg áramszünet.

MTI

200 kilométeres folyószakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség

A Balaton vízszintjét "az Yvette névre elkeresztelt vihar hosszirányban kibillentette". Ez a helyzet az előrejelzések alapján legkésőbb vasárnapig megszűnik, ugyanis ekkorra lecsendesül a szél, s a kiömlött víz vissza tud húzódni a Balatonba.

Emellett jelenleg a Rábán Szentgotthárd és Körmend térségében 24,7 kilométeren, a Murán 43,4 kilométeren és megelőző jelleggel a Sajó és a Hernád mentén 130,2 kilométeres töltésen van elsőfokú készültség.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a vasárnap reggeltől több hullámban lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a Rába vízrendszerén jelentős vízszintemelkedések alakultak ki. Jelenleg a Rába teljes hosszán 24 órás fokozott figyelőszolgálatot tartanak fenn.

Az elmúlt napokban lehullott kiadós csapadék hatására a Murán is vízszintemelkedések alakultak ki, Letenyénél az árhullám reggel 6 és 7 óra között tetőzött 350 centiméteres vízállással.

A csütörtökre előrejelzett nagy mennyiségű csapadék hatására a Tiszán és mellékfolyóin is a vízszintek emelkedése várható. A Sajó és a Hernád vízrendszerében árvízvédelmi készültségi fokozatot elérő vízszintek alakulhatnak ki. Emellett a következő napokban a Duna teljes magyar szakaszán is folytatódik a vízszintek emelkedése. Budapestnél az árhullám tetőzése a jövő hét elejére várható 450 centiméter alatti értékkel.

Az OVF azt írta: a legfrissebb előrejelzések alapján péntek reggel 8 óráig jelentős mennyiségű, területi átlagban 20 milliméternél is több csapadék várható a Rába, a Lajta, a Vág, a Mura, a Sajó és a Hernád vízrendszerében. A ciklon nyugatra tolódásával péntekre területi átlagban 20 millimétert meghaladó csapadékra a Salzach, a Saalach, a Traun és az Enns vízgyűjtőin van kilátás, de további 18-20 milliméter csapadék várható a Lajta és a Hernád vízrendszerében is. A hét utolsó napjaiban a ciklon fokozatosan gyengül, egyre kevesebb helyen, egyre kisebb mennyiségben várható csapadék. Hétfőn már területi átlagban számottevő csapadék nem várható, és a következő napokban egyre melegebb, többnyire száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe - fejtette ki az OVF.

Védik a házakat a Balatonnál

A Balaton teljes partszakaszán 490 ingatlant mintegy 11 ezer homokzsákkal védenek, két telepített, nagy teljesítményű, valamint két mobilszivattyú dolgozik folyamatosan. Hat településen - Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon és Balatonfenyvesen - civilek, önkéntes tűzoltók, a vízügy szakemberei, az önkéntes mentőszervezetek tagjai és a hivatásos állomány vesz részt a védekezésben.

Nagy Lajos / MTI

Balatonfenyvesen a viharos erejű szél és a tó magas vízszintje miatt több utca víz alá került, Lombár Gábor polgármester beszámolója szerint 40-50 ingatlant már körbevett a víz, de homokzsákokkal eddig sikerült elkerülni, hogy az épületekbe is betörjön.

141 kilométer per órás széllökést is mértek

A viharos időjárás kezdete óta több helyen a 100 kilométer per órát is meghaladta a szél sebessége, a legerősebb, 141 kilométer per órás széllökést a Veszprém megyei Bakonyban lévő Kab-hegyen regisztrálta az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Csongrád megyei Kübekházán pedig az elmúlt 24 órában 40 milliméternyi csapadék hullott.

Sok helyen nincs áram

Villanyvezetékre dőltek fák az erős vihar miatt Békéscsabán, több mint ötszáz lakásban nincs áram. 

A viharos erősségű szél miatt Észak-Magyarországon, főleg a Bükk és Mátra térségében továbbra is előfordulnak a középfeszültségű elosztó hálózatban üzemzavarok - közölte az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Nyrt. A hibákat kidőlt fák, vezetékszakadások okozzák. Egy-egy házat, utcát érintő áramkimaradás elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolcon és a környező településeken fordul elő.

Száz embernek el kellett hagynia az otthonát Tornanádaskán

Több mint száz ember hagyta el ideiglenesen megsérült otthonát Tornanádaskán, ahol huszonhét családi ház rongálódott meg a viharban – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Dojcsák Dávid elmondta, három helyen a tűzfal repedt meg, a többi ingatlan tetejéről pedig levitte a cserepeket és a palát a szél.

Amíg a tűzoltók - a továbbra is erős szélben - a helyszínen dolgoznak, 36 felnőttnek és 75 gyereknek kellett elhagynia otthonát, őket a falu kultúrházában vagy rokonoknál helyezték el.

Rendőrök vigyáznak a rendre, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának tájékoztatása szerint a folyamatos rendőri jelenlétet az értékmegóvás és vagyonbiztonság indokolja.

A dél-balatoni vasútvonalon nincs közlekedés

A dél-balatoni vonalon szünetel a vasúti közlekedés, Székesfehérvárról egyelőre nem indítanak vonatokat abba az irányba - közölte a Mávinform csütörtök kora délután.

Közleményük szerint a dél-balatoni vasútvonalon több szakaszon kidőlt, vagy megdőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést. A MÁV azt javasolja, aki teheti, a Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa-Murakeresztúr-Gyékényes vonalon ne tervezzen utazást.

Czeglédi Zsolt / MTI

Kifejtették: a legnagyobb gondot a dél-balatoni vasútvonalon okozza most a viharos erejű szél, több helyen zárlat van a felsővezetékben, kidőlt és veszélyesen megdőlt fák okoznak gondot, többek között Balatonboglárnál, Lepsénynél, Gyékényes és Murakeresztúr között, de a székesfehérvári elővárosi szakaszon is.

A Mávinform azt javasolja az utasoknak, hogy indulás előtt hívják a Mávdirekt 06 40 49-49-49-es helyi tarifával hívható telefonszámát, tájékozódjanak a menetrendről és az aktuális helyzetről a MÁV, a MÁV-Start vagy a vonatinfó weboldalán (www.mav.hu, www.mav-start.hu, vonatinfo.mav-start.hu).

Áll a balatoni komp- és hajóforgalom

Leállították a balatoni kompközlekedést Szántód és Tihany között, és nem indulnak a személyhajó járatok sem a viharos erejű szél miatt - közölte Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója csütörtökön.

Mint mondta, védett helyre vontatták és rögzítették a hajóikat. A zrt. vitorláskikötőiben folyamatos a szolgálat, hogy megelőzzék a károkat. A bérlők esetenként lazán kikötött hajóinak védelméről is gondoskodtak, ahol kellett, ott saját pótköteleikkel rögzítették őket.

A komp- és hajóközlekedés esetleges újraindításáról péntek reggel dönt a cég vezetősége.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.