galéria megtekintése

Vibráló buborékok

Italkultúra

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 30. számában
jelent meg.


Veres Dóra
Népszabadság

Akár a marhasülthöz is illik a pezsgő, ha a megfelelő palackot bontják fel

Citrusos és frissítő – amilyennek egy pezsgőnek lennie kell. Csak a hozzáértők megjegyzéseire, hogy milyen ízekre érdemes még figyelni, érezzük a vajas, tejszínes jegyeket is. – Magyarországon sokan még nem ismerik a prémium kategóriás pezsgőket – mondja Marczingós Zoltán pezsgőszakértő, a budapesti Double Bubble (Dupla buborék) pezsgőbár ötletgazdája.

Bármelyik hétköznap estét ünnepélyessé tesz egy pohár buborékos ital
Bármelyik hétköznap estét ünnepélyessé tesz egy pohár buborékos ital
Mizik Marcell / ASM Fotóstúdió

A Madách tér hétköznap este is tele van: idősebbek és fiatalabbak kezükben egy pohár pezsgővel kedélyesen beszélgetnek a teraszon. Bent a bárban a polcsorokat egy kerékhez hasonló betét töri meg, benne a csillogó pezsgősüvegek, akár a küllők.

 

Indításként David Bourdaire, a Champagne-ban található Bourdaire-Gallois multifunkciós borászának egyik intenzíven gyümölcsös tétele, egy Brut Champagne kerül a pohárba. – Európa nagyvárosaiban, így Bécsben nemmeglepő, ha valaki színház vagy koncert előtt betér egy bárba egy pohár pezsgőre. Itthon azonban ennek sajnos még nincs hagyománya – ad választ a pezsgőbár ötletét firtató kérdésre Marczingós.Mint mondja, a magyarok csak ünnepekkor bontanak pezsgőt, pedig bármely hétköznapot meg lehetne koronázni az elegáns itallal. – Ha nincs konkrét alkalom, találjunk ki magunknak egy ünnepet – hangzik a mottója.

Közben mangalica-tepertőkrémmel megkent bagett és paradicsom kerül az asztalra. Ez kiválóan passzol a kóstolt tételhez, "elnyomás" helyett inkább kiemeli az ízeket. Az étlap kialakításában közreműködő Magos Zoltán séf a pezsgőket ideálisan kiegészítő, könnyű ételekben gondolkozott. A különböző sajtok, az érlelt sonkák, a pástétomok és persze az eper tökéletes választás.

Hangulatos bár nyílt a Madách téren
Hangulatos bár nyílt a Madách téren
Szilas Norbert / ASM Fotóstúdió

S miközben a szakértő arról beszél, hogy a vacsora során a különféle fogásokhoz borok helyett akár különféle pezsgőket is lehet fogyasztani, érlelt horvát sonka kerül az asztalra. – Az előételtől kezdve a véres steakig mindenhez illik a pezsgő – jegyzi meg a szakács. A márciusban nyílt bárt egyelőre főleg azok keresik, akik otthonosan mozognak a bor és a pezsgő világában, és sokan jönnek, akik már külföldön jártak hasonló helyen. – Hamis kép él az emberek fejében a pezsgőről, nem tudják például, hogy különbség van a cava, a spanyol pezsgőbor vagy az olasz prosecco között. Épp ezért nagy hangsúlyt fektetünk az oktatásra is – teszi hozzá Marczingós Zoltán. Azok a vendégek, akik szeretnének többet tudni a buborékos italokról, többféle kóstolószett közül is választhatnak. A mögöttünk ülő fiatal pár például egymás után ízlel meg egy hazai palackos erjesztésű pezsgőt és egy champagne-t, de lehetőség van arra is, hogy a vendégek összehasonlíthassák Franciaország három borvidékének pezsgőit.

A bátrabbak kérdeznek is a személyzettől, például azt, hogy mit rendeljenek. A kínálat összeállításánál fontos szempont volt, hogy mindenki a pénztárcájához mérten találjon kedvére valót. Egy pohár a legkedvezőbb árú, palackos érlelésű cavából 890 forintba kerül, a pezsgőkoktélok ára 1590 forinttól, a champagne-oké 2700 forinttól indul. A vendégek kedvence a ház champagneja, a híres francia Taittinger ház Brut Reserve-je. Illata egyszerre gyümölcsös és vaníliás, e jegyek az ízében is visszaköszönnek. Eleinte gyümölcsös, friss, a korty végén édes lecsengésű, s még percek múlva is érezni a szájban.

Bent a bárban a polcsorokat egy kerékhez hasonló betét töri meg, benne a csillogó pezsgősüvegek, akár a küllők.
Bent a bárban a polcsorokat egy kerékhez hasonló betét töri meg, benne a csillogó pezsgősüvegek, akár a küllők.
Szilas Norbert / ASM Fotóstúdió

A legexkluzívabb darab most a Louis Roederer pezsgőház 2005-ös Cristal Brut Champagne-ja, ennek palackja potom 88 ezer forint. Az ínyencek Dom Pérignont is kóstolhatnak, de Marczingós szerint érdemes megízlelni Taittingerék 2005-ös Comtes De Champagne Blanc de Blancs-ját is. – Hihetetlenül cizellált, nagyon elegáns –mondja a 2010-ben Törley-lovaggá avatott szakértő.

Kedvence neki egyébként nincs. A hangulatától függ, hogy épp mit kíván, de alapvetően champagne-hívő. – A Comtes De Champagne 1998-as nagyjából visz mindent: kapucsínós, kávés ízvilága van, selymesen krémes, mégis érezni a gyümölcsösséget is – mondja lelkesen. Nemrég alkalma nyílt részt venni egy Dom Pérignon-teszten a domonkos rendi szerzetes nevét viselő márka szülőhelyén, a festői Hautvillersben. – Az idő nem fog ezeken az italokon. A ’82-es Oenotheque rendkívüli élményt nyújtott. Olyan feszes volt és élettel teli, hogy szerintem még húsz év múlva is fel lehetne bontani. S ha kinyitnánk, úgy éreznénk, jól ellenne még egy darabig abban a palackban.

A vibráló itallal való ismerkedést a Taittinger ház dűlőszelektált cuvéeje zárja. A Les Folies de la Marquetterie az azonos nevű kastély körüli szőlőkből készül. Lendületes, elegáns, vibrálóan gyümölcsös, e "bolondságok" felpörgetik az embert. Annyira, hogy egy-két perc elteltével úgy érezzük: nekünk a dupla buborék bizony soha nem elég.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.