galéria megtekintése

Házról házra keresik a remény rabjait

0 komment

NOL

Az Egyesült Államokban négyszáz rendőr kutat ötödik napja a szombat hajnalban megszökött két fegyenc, Richard Matt és David Sweat után. Százezer dolláros nyomravezetői díj van kitűzve a fejükre, friss információk szerint pedig Vermontban bujkálhatnak. ahol most a hatóságok házról házra járva viszgálnak át mindent, a nyaralókat és a kempingeket is. 

A 48 éves Matt és a 34 éves Sweat téglán és acélon fúrt át elektromos vágószerszámokkal és a közműalagutakon keresztül jutott ki a szabadba New York állam legnagyobb maximális biztonságú büntetés-végrehajtási intézményéből, a dannemorai Clinton fegyház. Arról egyelőre nincs információ, hogyan jutottak az elektromos vágószerszámokhoz. Azt gyanítják, hogy a karbantartóktól lopták őket, akiknek a kihallgatása folyamatban van.

A hatóságok a szökés óta először hoztak nyilvánosságra újabb részleteket a nyomozásról. Feltételezésük szerint egy, a börtön varrodájában dolgozó nő, Joyce Mitchell gyanúsítható azzal, hogy közreműködött a szökésben. New York állam rendőrfőnöke, Joseph D'Amico anélkül hogy részletekbe bocsátkozott volna elmondta, hogy Mitchell összebarátkozott a férfiakkal és „valószínűsíthető”, hogy valamilyen módon segítséget nyújtott nekik. Azonban sem Mitchellt, sem mást nem tartóztattak le vagy hallgattak ki eddig.  A források szerint Mitchell együttműködik a rendőrséggel és megadta nekik a kért információkat. A nő telefonjáról több Matthez köthető személyt is felhívtak. Nem tisztázott, hogy ki kezdeményezte a hívásokat és az sem, hogy Mitchell tudott-e róluk.

A nőt pánikrohamai miatt a hétvégén kórházba szállították. Fia, Tobey Mitchell az NBC Newsnak elmondta, hogy az édesanyja kórházban volt szombat este mert mellkasi fájdalmai voltak. Hozzátette, hogy az anyja, aki a férjével együtt a börtönben dolgozik minden miatt sokat aggodalmaskodik, de határozottan visszautasította azokat a célzásokat, hogy az asszony bármit elkövetett volna. „Nem az a típusú ember, aki kockáztatná a saját, vagy mások életét azért, hogy kiszabadítsa ezeket az embereket” – mondta.

 

Korábban azt feltételezték, hogy Mitchell várta volna egy kocsival a párost, azonban a szombat éjszakát a kórházban töltötte, így a szökevényeknek valószínűleg nem volt járművük a meneküléshez. 

Kutatás Willsboróban. Benéznek mindenhova
Kutatás Willsboróban. Benéznek mindenhova
Chris Wattie / Reuters

„Feltételezzük, hogy pánikba estek, mivel a vidéki környéken ragadtak. Folyamatosan Minden napszakban rejtőzködni errefelé hosszú távon nehéz dolog, és fel kell készülniük a környezeti tényezőkre is" - véli a CNN rendőrségi szakértője, Tom Fuentes.

Az étel, a víz és a pénz mellett a két szökött rabnak fegyvert és járművet is kell szereznie, ami miatt Fuentes szerint minden környéken élő család nagy veszélyben van. „Ha sarokba szorítva érzik magukat, akkor akár drasztikus lépéseket is tehetnek a saját biztonságuk és szabadságuk védelme érdekében” – utalt egy esetleges lövöldözésre a CNN szakértője.

Eddig két bejelentés is érkezett, hogy látták a fegyenceket. Az egyik Dannemorából, péntek éjfél előtt, még öt órával az eltűnésük felfedezése előtt. A másik a 40 mérföldre fekvő Willsboroból. Két férfit látott sétálni az úton a zuhogó esőben a kisváros egyik lakója. Ahogy azonban melléjük ért a kocsival, odébbálltak. 

Mindkét bejelentés lehet tévedés, ahogy az ilyen ügyekben gyakran megesik. Ennek ellenére a keresés a New Yorkhoz közeli Vermont és a kanadai Quebec környékére koncentrál. Hűvös éghajlata miatt Dannemorát csak Kis-Szibéria néven emlegetik, Ennek kapcsán Jeff Hall, a New York-i Egyetem professzora – aki a környéken nőtt fel, az apja a börtönben dolgozott, ő maga pedig a börtönökből írta a disszertációját – azt mondta, a környezet „félelmetes” arrafelé. „Nehéz terep és ha nem ismered, akkor halálos is lehet.”  D'Amico a CNN-nek azt mondta, hogy a hatóságok benéznek minden fa mögé és minden kő alá a hajtóvadászat során.  

Matt és Sweat cellatársak voltak a Clintonban. Ruhákkal tömték ki az ágyukat, így hiányukat csak a reggeli ellenőrzéskor vették észre. Egy sárga öntapadós cédulán még egy kis üzenetet is hátrahagytak „Szép napot!” – írták rá. A Reuters emlékeztet, hogy a szökés módja nagyon hasonlít a Stephen King regényéből készült, 1994-es A remény rabjai című filmben látottakhoz.

Nem csak a szökés módja, hanem időtartama is egyedülálló. A 2002 és 2013 között 29 kísérletben két nap volt a legtöbb, amíg egy rabnak sikerült meglépnie a hatóságok elől. 

„Ez volt az első szökés 1865 óta, és garantálni akarom, hogy ez legyen az utolsó is" - mondta Andrew Cuomo New York-i kormányzó az esetről tartott sajtóértekezletén. Szerinte lehetetlen, hogy a többi rab és mások ne hallották volna meg az elektromos vágószerszámok keltette zajt. Kijelentette: kizárt, hogy a szökött fegyencek által használ lyukat kívülről befelé, és nem fordítva fúrták volna.

Mattet életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték rablásért, emberrablásért és gyilkosságért. Leghamarabb huszonöt év után szabadulhat. Sweatet szintén életfogytigl tartó börtönre ítélték egy seriffhelyettes meggyilkolásáért, akivel tizenöt lövéssel végzett. Az ő büntetését nem enyhíthetik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.