galéria megtekintése

Üldözők

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 11. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

Gábor Andor Doktor Senkijével történik meg, hogy egy társaságban nem fogadja el zsidó ember felé nyújtott jobbját. Éjszaka aztán megijed a botránytól, eldönti, hogy bocsánatot kér, ám reggelre kelve azt tapasztalja: már mindenki őt ünnepli.

Novák Előddel történhetett egyszer valami hasonló, amitől visszaigazolást kapott, hogy csupa olyasmit tenni és mondani, ami nem egyszerűen nem PC, hanem egyenesen kirekesztő és embertelen, politikailag kifizetődő. Eddigi életében nem is csinált mást, mint szélsőjobboldali politikai formációk körül kavart, és mára egyértelművé vált: számára a közélet értelme a bűnösök önkényes kijelölése, majd leleplezése. Mindenesetre van abban valami gyomorszorító, ha egy országgyűlési képviselő főtevékenységként üldöz egykori állampárti vezetőt, kommunistafaló bloggert, holokausztfilmet forgató filmrendezőt, úgymond fehérgalléros cigány bűnözőt vagy épp hajdani párttársát, akiről a sors különös fordulataként kiderült, hogy zsidó anya szülte, fennmaradó idejében pedig EU-s zászlót éget. Persze ha az uniótól esik le valami kis milliócska, azt örömmel zsebre teszi – tán még azt a laptopot is ebből a pénzből vette, amelynek fedeléről minden kamerába belevirít a felirat: „Tagok legyünk vagy szabadok?”

S bár az ember már kinőtt abból a korból, amikor örömmel néz börleszket, nagyjából a filmvásznon látható fenékbe rúgások vannak rá olyan felszabadító hatással, mint mikor ez a nagy ítélkező kapja meg a beosztását. A szépségdíjas mondat a cannes-i győztes Nemes Jeles Lászlóé („nem ismerem őt”), de a show-t Kövér László viszi el, amikor az Országgyűlésben penetráns stílusban bekiabáló Novákot egyszerűen kitiltja a vitából, és arra ítéli, hogy némán nézze, ahogy a nagyok játszanak.

 

És ezen a ponton érdemes megállni egy pillanatra. Mert persze Kövér doktor ezzel az intézkedésével nem pusztán teljesíti Orbán Viktor két pofonra és hazazavarásra vonatkozó ígéretét, hanem a demokrácia lángpallosú képviselőjének is tűnik a szélsőjobbal szemben. Ami lehetne igaz, de hát hogy volna az. Hiszen a házelnök egyrészt rendszerszerűen tiporja sárba a népképviseleti rendszert, amikor a jogaiktól megfosztott, helyzetre szabott törvényekkel eszköztelenségre ítélt ellenzéki képviselők demonstrációit bohóckodásnak minősíti és bünteti. Másrészt a szigorú, de igazságos népi káder jelmezében tündöklő Kövér éppen hogy megágyaz a szélsőjobbnak, amikor például kiviteti az ülésteremből az uniós zászlókat. Innen már csak egy lépés az égetés, ahogy az elnöki pulpitusról szokásosan felhangzó kommunistázás is az előszobája a bárkire kiterjeszthető gyűlöletnek.

Novák és Kövér egyazon jelenség két arca: megtapasztalták, hogy bármit megtehetnek, és meg is teszik. Novák életveszélyes politikai gátlástalanságát nem Kövér akarnoksága fogja letörni. Ne a házelnöktől várjuk, hogy a képviselő felhagyjon a demokratikus intézményrendszeren való élősködéssel, és – ahogy ígérte egyszer – családbarát babarádiót indítson inkább.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.