galéria megtekintése

Tartsák meg az istennőt!

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 11. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezetnek (nevének) magyarországi „áldozata” is lehet: Isisnek, az egyik legismertebb egyiptomi istennőnek ugyanis jelentős szentélye van Szombathelyen, több intézmény, cég, civil szervezet is róla nevezte el önmagát. A Szombathelyről Budapestre közlekedő egyik intercity szerelvényt is Isisnek hívják, de a MÁV már korábban jelezte, hogy a terrorista állammal való névegyezés miatt tervezi a vonat átkeresztelését.

Szombathely érintett intézményei, vállalkozásai fontolgatják, megőrizzék-e a márkanevükké vált Isist vagy váltsanak. Van köztük – egyebek mellett – galéria, patika, fogászat, szépségfarm, de az egyiptomi istennő az ország más tájain működő vállalkozásokat is megihletett. Szombathely nyugat.hu portálja most közvélemény-kutatást indított az általa hisztériának nevezett névváltoztatási szándékokról.

A nemzetközi példák azt mutatják, hogy a kereskedelemben a termékek névadójának, áruvédjegyének elfogadottsága, presztízse lényegesen befolyásolja az áru forgalomképességét. A legátlagosabb parfüm vagy ruhadarab is jól eladható egy híresség nevével. A kérdés ebben az esetben az, mennyire érdekli a magyar vevőt, hogy az egyetemes emberi normákat súlyosan sértő, terrorista szervezetet ugyanazon néven említik, mint a kedvenc termékét? Az Index egy cikkében említi, hogy a belga Isis csokoládé gyártója gyorsan megszabadult a névtől, mert zuhanni kezdtek az eladásai. Pedig a vásárlók többsége nyilván tudta: csupán véletlen névazonosságról van szó.

 

Nálunk egyébként is komolyan veszik a neveket. Jó néhány más hellyel ellentétben, még a gyerekeknek adható keresztneveket is szigorúan szabályozzák. Az utca és intézmény elnevezéséről pedig közismerten ideológiai viták folynak, esetenként a Magyar Tudományos Akadémiával próbálják meg hitelesíteni a kurzus identitását sulykoló szándékokat.

Hiába volt antifasiszta ellenálló Ságvári Endre, a jelen politikusainak és ideológusainak fülében rosszul cseng „mind a 32 neve.” Nyírő József, Tormay Cécile, Prohászka Ottokár viszont névadóként is szalonképes, igaz, vonatot még nem neveztek el róluk.

Legyünk igazságosak, az ISIS, vagy mostani magyar nevén az IÁ megítélésében valószínűleg szinte teljes az egyetértés nálunk. De ki kell-e ennek fejeződnie az Isis-kultusz felszámolásában is? Aligha gondolhatja bárki is, hogy a vasi város egy nemzetközi terrorszervezet népszerűsítésének szolgálatában állt. Nem a nevében él egy terrorszervezet. Remélhetőleg nem is jutunk el odáig, hogy a neve önálló, s eredetétől eltérő utat járjon be, emiatt visszavonulásra kényszerítsen egy várost jól fölépített, vállalható hagyományainak képviseletében. Szombathelynek nem kellene elhagynia szeretett istennőjének nevét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.