galéria megtekintése

Tilos a karneváli csók a Zika-vírus miatt

1 komment

NOL

Több millió ember vett részt Brazília szerte a karneváli szezon első napján annak ellenére, hogy az ünnepet beárnyékolja a Zika-vírus. Kolumbiában már több mint 3 ezer várandós nőt fertőzött meg a vírus. Kozák Danuta fél kimenni a riói olimpiára.

Eduardo Paes, Rio de Janeiro polgármestere péntek este átadta az arany kulcsot a karnevál ünnepélyes királyának, Momónak, amellyel öt napig tartó tánc és szórakozás kezdődött Brazíliában. Az esemény azonban beárnyékolja a Zika-vírus terjedése.

A brazil hatóságok már a hét közepén hadat üzentek a szúnyogoknak, és figyelmeztették a lakosságot, hogy ha ki is mennek a rendezvényekre, ne csókolózzanak. A veszély ellenére a vírus által leginkább sújtott Recife városában több mint egy millió embert öltözött színes jelmezekbe, és vonult utcára bulizni.

A karneválozókat nem zavarta a veszély
Paulo Whitaker / Reuters

 

Rio de Janiero központjában is hatalmas tömeg vett részt a karnevál első napján - írja a BBC. A szerdáig tartó karneválra körülbelül ötmillió embert várnak.

Agyi károsodást okozhat

A Zika-vírust szúnyogok terjesztik, ám az elmúlt napokban orvosok bizonyították, hogy a vírus emberről emberre is átadható, például nemi úton.

A fertőzöttek nyolcvan százalékában semmilyen problémát nem okoz, ötödüknél pedig kisebb, az influenzáéhoz hasonló tünetegyüttessel jár, ám azt gyanítják, hogy a magzatoknál súlyos agykárosodáshoz, úgynevezett kisfejűséghez (mikrokefáliához) vezet.

Vakcina egyelőre nincs a vírus ellen.

Miközben Brazíliában tart a mulatozás, és minden erővel próbálják visszatartani a vírust, Kolumbiában az elnök bejelentése szerint már több mint 25600 embert, köztük 3100 várandós nőt fertőzött meg a Zika. Juan Manuel Santos államfő szerint azonban ennél sokkal rosszabb is lehet a helyzet, ha nem sikerül visszaszorítani a járványt, akár 600 ezerre is nőhet a betegek száma.

A legtöbb megbetegedést a Venezuelával határos Norte de Santander tartományban regisztráltak, több mint 5000 esetről tudnak az egészségügyi hatóságok. A betegek közül eddig három ember halt meg a bénulást okozó Guillain-Barra szindrómában, amelyről úgy tartják, hogy a Zika-vírus egyik szövődményeként jelentkezik.

Szúnyogirtás a karibi térségben
Handout / Reuters

Reuters szerint a kolumbiai kormány a Zikával fertőzött nők számára engedélyezte az országban csak néhány kirívó esetben megengedett abortuszt. Emellett azt is kérték a nőktől, hogy hat-nyolc hónapig késleltessék a teherbe esést.

Olimpikonjaink nem csak a Zikától tartanak

Ahogy arról korábban beszámoltunk a sportvezetők, és az augusztus 5-én kezdődő riói olimpia résztvevő is aggódnak a Zika-vírus miatt.

- Félve olvasom a híreket, ijesztő kimenni az olimpiára - mondta az Origónak a Londonban két aranyérmet is szerző Kozák Danuta, aki szerint eddig is voltak gondok kint. A kajakos szerint a víz, amelyben evezniük kell, elég szennyezett.

Már a tavaly szeptemberi tesztversenyen is többen megbetegedtek. A kajakos emlékeztet, hogy a csapat fele hasmenéssel tért haza, Hajdú Jonatánnak pedig hepatitisz A fertőzése lett.

A MOB-nál ugyanakkor nyugalomra intik a versenyzőket, mondván csak annak kell a Zika-vírustól tartania, aki gyereket vár, mivel a fertőzés legtöbbször influenzaszerű tünetekkel jár.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.