galéria megtekintése

Már az olimpiát féltik a Zikától

0 komment

NOL

Már a sportvezetők is aggódnak a magzatokban agyi károsodást okozó Zika-vírus brazíliai terjedése miatt, ám úgy tűnik, a fél év múlva esedékes Rio de Janeiró-i olimpiát egyelőre nem veszélyezteti a fertőzés. A WHO mindenesetre vészhelyzeti csoportot hozott létre, az USA-ban pedig dolgoznak a vakcinán.

Összefogásra szólította fel hazája lakosságát a Zika-vírus elleni harcban a brazil elnök. Dilma Rousseff szerint nemzeti mozgósításra van szükség a kórokozót terjesztő szúnyogok megsemmisítéséhez.

Szúnyogirtásra induló munkások Rio de Janeiróban
Szúnyogirtásra induló munkások Rio de Janeiróban
Pilar Olivares / Reuters

A Zika-vírus a fertőzöttek nyolcvan százalékában semmilyen problémát nem okoz, ötödüknél pedig kisebb, az influenzáéhoz hasonló tünetegyüttessel jár, ám azt gyanítják, hogy a magzatoknál súlyos agykárosodáshoz, úgynevezett kisfejűséghez (mikrokefáliához) vezet. Brazíliában pedig – a Daily Mail online kiadásában idézett adatok szerint – az elmúlt egy évben csaknem négyezer ilyen esetet regisztráltak.

 

Brazil jogászok, tudósok és aktivisták egy csoportja már hozzá is látott egy olyan beadvány elkészítéséhez, amelyben kérik, hogy a Zika-vírussal fertőzött kismamák számára is tegyék lehetővé a Brazíliában egyébként tiltott – csak egészségügyi indokkal vagy nemi erőszak esetében engedélyezett – abortuszt. Ennek a csoportnak 2012-ben már sikerült elérnie, hogy egy másik rendellenesség, az anenkefália, azaz agyvelőhiány esetében tegyék lehetővé a terhesség megszakítását.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) adatai szerint Brazíliában fél- és másfél millió között lehet a fertőzöttek száma, és a vírus a régió több mint húsz államában, sőt Európában is megjelent (brit, dán és holland állampolgárokban is felfedezték már). Szakértők szerint az amerikai kontinensen az idén három-négymillió ember kaphatja el a fertőzést, ezért a vírus robbanásszerű terjedése nyomán a WHO különleges vészhelyzeti csoportot hozott létre.

Vakcina egyelőre nincs a vírus ellen, de a BBC összefoglalója szerint az Egyesült Államokban azt ígérik, hogy az év végén megkezdődnek az ilyen kísérletek. A szakértők úgy vélik, hogy az egyik lehetséges módszer a nyugat-nílusi láz ellen kifejlesztett, még kísérleti stádiumban lévő oltóanyag módosítása a Zikára.

Rio de Janeiro polgármestere csütörtökön azt mondta, hogy szerinte a vírus gyors terjedése „nem probléma az idei olimpia számára”. Eduard Paes megjegyezte, hogy a fél év múlva, augusztus 5-én kezdődő játékokat az ottan téli – szárazabb és hűvösebb – időszakban rendezik meg, akkor pedig „sokkal könnyebb” a szúnyogok elleni harc.

A sportvilágban mindenesetre aggodalmat kelt a probléma. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke kijelentette, hogy mindent megtesznek a játékok védelme érdekében, és útmutatót adnak ki a sportolók, valamint az esemény látogatói számára.

Az amerikai, az ausztrál, a brit és az orosz olimpiai csapat szorosan nyomon követi az eseményeket – írta a brit Telegraph. Az ausztrál küldöttség egészségügyi vezetője azt mondta, hogy a „várandóssági korban” levő nőknek ismerniük kell a kockázatokat, Vitalij Mutko orosz sportminiszter pedig kijelentette: minden óvintézkedést megtesznek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.