Szúnyogirtással támadja a Zika-vírust Brazília

Tévébeszédben üzent hadat a Zika-vírust terjesztő szúnyogoknak a brazil elnök. Dilma Rousseff szombatra nemzeti mozgósítási napot rendelt el. Katonák és állami tisztviselők ezrei fognak a lakónegyedekben és hivatalokban e rovar kiirtásán dolgozni.

Az államfő azt is kijelentette, hogy jelentős szövetségi költségvetési forrásokat szabadítottak föl erre a célra, mert „ez egy olyan csata, amelyben mindannyiunknak részt kell vennünk”, és amelyet nem lehet elveszíteni.

Azt is hangoztatta, hogy ez az egyetlen lehetséges módszer a feltételezések szerint a várandós anyák szervezetébe jutva a magzatot károsító, feltételezések szerint úgynevezett mikrokefáliát, azaz kisfejűséget okozó vírus terjedésének megfékezésére, mivel a tudománynak még nem sikerült oltóanyagot kifejlesztenie. Az ENSZ és az Egyesült Államok egészségügyi hatóságai viszont azt vetik Brazília szemére, hogy nem oszt meg elegendő adatot és információt a vírusról, márpedig ez akadályozza a gyógyszer és vakcina kifejlesztését.

A BBC ugyanakkor rámutat arra, hogy az információáramlást valószínűleg a brazil törvények akadályozzák. A dél-amerikai országban ugyanis a kutatóknak, tudományos intézeteknek tilos genetikai anyagot, így zika vagy más vírust tartalmazó vérmintát továbbadniuk, terjeszteniük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.