galéria megtekintése

Tavaszi nagytakarítás: nem luxus a profi segítség sem

0 komment


Pap Nikoletta
nol

Hiába gépesítettek a háztartások, melynek köszönhetően a portalanítást, mosást, mosogatást már jórészt gépek végzik helyettünk: tavaszi nagytakarításra továbbra is szükség van, de nem muszáj egyedül csinálni.

A háztartások is rendelhetnek profi takarítóbrigádot
A háztartások is rendelhetnek profi takarítóbrigádot
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Egy 1966-ban kiadott, nők számára szerkesztett (ma már sok szempontból érvénytelen adatokat tartalmazó) enciklopédia külön fejezetet szentel a nagytakarításnak. Már ez a könyv is, mely a modern nőnek íródott, felhívja rá a figyelmet, hogy a nagytakarítást nem szükséges egyedül végezni vagy egy héten át eltűrni a munkával járó felfordulást. A családtagok bevonása mellett olyan lehetőségeket ajánl a nőolvasók figyelmébe, mint a porszívóbérlés (ez a háztartási gép akkoriban kezdett elterjedni, de – főleg vidéken – még nem számított rendkívülinek, ha valahol villanyáram sem volt) és a parketta lelakkozása.

A könyv még arra is ad tanácsot, hogy hogyan vegyük rá a vonakodó férfiembert a segítségre, például a falak, lámpatestek portalanítására, mely munkákhoz létrára, de legalább is székre kell állni: „Hivatkozzunk arra, hogy ők azok, akik nem a piszkot kenik szét a falon, hanem pontos alapossággal végzik e fontos műveletet".

 

Manapság a témába vágó cikkek, blogbejegyzések nem a férjeknek való hízelgést, hanem a profi takarító felfogadását ajánlják, mondván, hogy a mai dolgozó nőnek igazán nem kell lelkiismeret-furdalást éreznie, amiért kiadja másnak és meg is fizeti ezt a munkát, így takarítva meg időt, amit a családdal tölthet.

Egy kisebb lakás alapos kitakarítása is napokat vehet igénybe, hát még egy kétszintes családi házé, ahol a kertet is rendezni kell! A nagytakarításkor ráadásul olyan feladatok is felmerülnek, melyek nemcsak kényelmetlenek vagy pepecselősek, de balesetveszélyesek is lehetnek (például elektronikai berendezések, konnektorok, kapcsolók tisztítása), vagy szakértelmet kívánnak.

A takarításnak szezonja van
A takarításnak szezonja van
Gleb Garanich / Reuters

A profi cégek nagytakarítási alapcsomagjai (melyek többek közt a lakás teljes körű portalanítását, az elektronikus berendezések szakszerű megtisztítását is magába foglalják), már 20-30 ezer forinttól elérhetőek, és olyan munkákat is magukba foglalnak, mint mikrótakarítás és csempetisztítás. Egy nagyobb szolgáltatási csomag (melyben a falakat vagy a padlót nemcsak megtisztítják, de ápolják is), már 25-40 ezer forint közötti áron érhetőek el. Egyes cégek külön ajánlanak garázs-, pince- és kerttakarítást (kertrendezés nélkül), külső kövezet gépi tisztítását és csak szőnyeg- vagy ablaktakarítást is. Az árak a kezelendő felület méretétől, illetve a lakás állapotától, a szennyeződés mértékétől függenek. A felújítás utáni takarítás és a nagyon elhanyagolt házak rendbetétele természetesen drágább, mint egy mezei nagytakarítás, de a szolgáltató kiválasztása előtt mindig érdemes egyéni árajánlatot kérni több cégtől is.

Aki szeretné olcsóbban megúszni, és hajlandó maga is beszállni a nagytakarításba, annak jobban megéri egy-két alkalomra takarítónőt fogadnia. Vagyonvédelmi okokból vagy elszámoltatható és garanciát vállaló profi cég alkalmazottját érdemes hívni, vagy az ismerősök által ajánlott, kipróbált személyt – valószínűleg utóbbi a legolcsóbb, kivéve, ha a család kalákában vállalja a körtakarítást.

Persze nemcsak humán segítséget, hanem gépet is fel lehet fogadni ilyenkor. A fertőtlenítő gőztisztítás vegyszermentes eljárás, melyet ipari gőzporszívóval végeznek (van háztartási változata is, a mindennapokra gondolva jó befektetés lehet). Alkalmas kárpittisztításra és a poros, leszáradt zsír eltávolítására is a konyhában. Szintén jó ötlet lehet kibérelni néhány órára egy atkaporszívót, mely a hagyományos háztartási gépeknél jóval erősebb szívóerővel bír, és nemcsak az élősködőket távolítja el, hanem a szövetszálak mélyére ragadt állati és emberi szőrt is. Ezek a gépek a fárasztó és fullasztó porolást is fölöslegessé teszik, nemcsak kiverik a koszt, hanem egyből fel is szívják.

Egyes cégektől néhány órára is lehet kölcsönözni (3000-4000 Ft-os ártól kezdve), mások csak teljes napokra adnak gépet 10 ezer forintos alapáron, a gép fajtájától függően.

Mielőtt bárminek nekilátna

A tavaszi nagytakarítás rendes ideje mindig a fagyok elmúltával, de még húsvét előtt volt, első lépése pedig egy alapos lomtalanítás, illetve általános rendrakás – a munkának ezt a szakaszát aligha bízhatnánk idegenre. Lomtalanítás után sor kerülhet a téli ruhák és cipők elrámolására, a tavaszi-nyári holmik előhozására. Sok bosszúságot takaríthat meg magának az, aki az évszakváltásokkor eleve tisztítva, javíttatva teszi el a kabátokat, cipőket, így amikor beköszöntenek a hideg őszi napok, nem kell azzal szembesülni, hogy hordhatatlanná koptak a sarkak, és foltosak a szövetkabátok – azonnal hordhatóak lesznek. A kabátokat, alkalmi ruhákat lefóliázva érdemes eltenni, a cipőket, csizmákat pedig újságpapírral vagy sámfával kitömve, hogy tartsák az alakjukat.

A tavaszi-nyári ruhákat sem árt átnézni: mi ment tönkre, mit nőtt ki a gyerek vagy hízott ki a felnőtt, mit kell pótolni? Könnyebb és takarékosabb úgy nekiindulni a ruha- és cipővásárlásnak, hogy pontosan tudjuk, mi hiányzik, és milyen színvilághoz kell új darabokat választani, így elkerülhető, hogy sosem hordott ruhák sorakozzanak a szekrényben, mivel nincs mihez felvenni őket. Aki biztos a saját ízlésében, és nem jellemzőek rá a nagy méretváltozások, az most kihasználhatja az utolsó nagy téli leárazásokat, és a következő szezonra előre beszerezhet néhány alapdarabot kedvező áron.

A fölöslegessé vált, de még jó állapotú ruhákat, játékokat, könyveket elajándékozhatjuk, de akár el is adhatjuk személyesen, vagy valamelyik aukciós és apróhirdető portált használva. Turkálóknál, antikváriumoknál is próbálkozhatunk, de jobb felkészülni rá, hogy ezek az üzletek fillérekért veszik át, és alaposan megválogatják a holmit. Ahogy azt a Múzeum körúti antikváriusoktól megtudtuk, most nagyon megnézik, mit vesznek át, mert a használtkönyv-piac is nehéz helyzetben van. Ritkaságokkal, néhány éve kiadott sikerkönyvekkel jó eséllyel célt lehet érni, ám ne lepődjünk meg, ha az eredeti áron 3500 Ft-os kötetért 600 Ft-ot kínálnak majd. Akinek van hozzá türelme, és keresni is akar a könyvein, az inkább maga próbálja meg értékesíteni. És még egy jó tanács: az antikváriumoknak előbb küldjünk e-mailben könyvcímlistát, így ha valami érdekli őket, elég azt elvinni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.