galéria megtekintése

Huszonévesek taroltak az MTV-díjátadón

0 komment

Puskás Anikó

A világ zenei elitjének színe-java tiszteletét tette a tegnap esti MTV EMA-gálán, amelyet idén a huszadik alkalommal rendeztek meg. A díjátadó legnagyobb nyertese egy fiúbanda volt, ők a három legfontosabb kategóriában győzedelmeskedtek, de azért a „nagy öregeknek” is termett babér. Ozzy Osbourne például már hivatalosan is globális ikon.

Nicki Minaj kitett magáért
Nicki Minaj kitett magáért
Toby Melville / Reuters

Az MTV Europe Music Awardsot az MTV Video Music Awards európai alternatívájaként rendezték meg először 1994-ben, és azóta legalább olyan fontos zenei eseménnyé vált, mint „nagy testvér". A gálát minden évben más-más helyszínen rendezik meg, ezúttal a glasgow-i Hídro Arénéban. A vasárnap este 8-kor kezdődött díjátadót az összes MTV-csatorna élőben közvetítette.

Az idei gála házigazdája az amerikai rapper, Nicky Minaj volt. Az énekes hozta a megszokott formáját és extrémebbnél extrémebb ruhakölteményeket viselt az este folyamán. A legemlékezetesebb valószínűleg az a ruha volt, amiben az énekesnő megnyitotta az estét, stílszerűen a levegőben lógva, a merész dekoltázsú, elöl rövid, hátul pedig több méter hosszú uszályos ezüstszürke ruha ugyanis nem sokat bízott a képzeletre.

 

Sok díjat osztottak, a hagyományosnak számító Legjobb férfi és női előadón, Legjobb dalon, Legjobb videón túl olyan díjak találtak gazdára, mint például a Legjobb Imidzs, a Legjobb push előadó, a Legjobb koreai előadó vagy a Globális ikon.

Nem csak a húszéveseké a világ

Az este a fiatal zenészeké volt, a legfontosabb díjakat ugyanis szinte kizárólag huszonéves előadók kapták. A hölgyek közül Ariana Grande ünnepelhetett, ő kapta a a Legjobb dal díját a beyoncés beütésű Problem című slágeréért. Nicky Minaj lett a Legjobb hiphop előadó, míg Katy Perryé a Legjobb imázs díja.

A korábbi évek favoritjának számító Justin Biebernek sem kellett szomorkodnia: magabiztosan hozta el a győzelmet Justin Timberlake vagy éppen a Happy-őrületet útjára indító Pharell Williams orra elől a Legjobb férfi előadó kategóriában. A Legjobb elektronikus előadó Calvin Harris lett, a skót zenész idén két nagy slágerrel is jelentkezett, a Summert és a John Newmannal közös Bleme-t unalomig játszották a rádiók.

Ariana Grande tavaly robbant be igazán a köztudatba, sok kolléganőjéhez hasonlóan ő is a Disney üdvöskéje
Ariana Grande tavaly robbant be igazán a köztudatba, sok kolléganőjéhez hasonlóan ő is a Disney üdvöskéje
Toby Melville / Reuters

A szakmában régi motorosnak számító Enrique Inglesias duplázott, hazavihette a Legjobb spanyol előadó és a Legjobb színpadi előadás díját, Ozzy Osbourne lett a Globális ikon, míg másik két legendás bandát is elismertek: a Linkin Park lett a Legjobb rock előadó, míg a Jared Leto vezette 30 Seconds to Mars a Legjobb alternatív előadó.

Két fiúbanda egyszerre több elismerést is bezsebelhetett, a One Direction és a 5 Seconds of Summer is egyaránt négy-négy díjat kapott.

A One Direction 2010-es alakulása óta évről évre egyre több és egyre rangosabb díjat gyűjt be az MTV EMA-n. 2012-ben a Legjobb új előadó és a Legjobb angol és ír előadó, 2013-ban a Legjobb pop és a Legjobb angol és ír előadó díját kapták meg, míg az egyik tag, Harry Style a Legjobb imidzs díjával térhetett haza. A banda ezúttal személyesen nem tette tiszteletét az eseményen, pedig megnyerték a Legjobb pop, a Legjobb élő előadás, a Legnagyobb rajongótábor és a Legjobb angol és ír előadó díját is.

Az öt szemtelenül fiatal srác - a 22 éves Louis Tomlinson, a 21 éves Niall Horan, Zayn Malik, Liam Payne és a 20 éves Harry Styles - a 2010-es brit The X Factorban tűnt fel, eredetileg külön-külön indultak. Egyénileg egyikük sem jutott be a Fiúk kategóriában a döntőbe, ám az egyik zsűritag, Nicole Scherzinger javaslatára együttest alkottak belőlük, így folytathatták a versenyt, ahol végül harmadik helyezést értek el.

A verseny után a csapat lemezszerződési lehetőséget kapott a Syco Music kiadótól. Első lemezük, az Up All Night 2011 novemberében jelent meg, és óriási rekordokat döntött: rögtön a slágerlisták elejére ugrott, pozícióit heteken át tartotta, és a fiúbandák történetének legtöbb példányban eladott lemeze lett az Egyesült Államokban, a rajongók félmillió darabot vettek belőle, míg világszerte összesen hárommilliót. Hasonlóan sikeres lett a második (a 2012-es Take Me Home), a harmadik (a 2013-es Midnight Memories) lemez is, mindkettő pozitív visszajelzéseket kapott mind a rajongóktól, mind pedig a szakmától. A banda negyedik stúdiólemeze, az egyszerűen csak Four (Négy) címet viselő album november 17-én fog debütálni.

Bár úgy tűnik, a One Directionnek bérelt helye van a zenei díjátadók, különösen az MTV EMA VIP-szektorában, a srácok mégis felköthetik a gatyát, mert nyakukon van az „új generáció”. Az ausztrál 5 Second of Summer 2011-ben alakult, a legfiatalabb tag, Calum Hood alig 18 éves, de a legidősebb, Ashton Irwin is csak 20. A zenekar feltörekvő sikereire utalnak az általuk elnyert díjak is: ők kapták a Legjobb új előadó, a Legjobb Push előadó díját, nekik járt az Artist on The Rise is, ugyanis ők büszkélkedhetnek a legtöbb twitteres követővel. A fiúkat több olyan kategóriában is jelölték, amelyet végül a One Direction-ös fiúk nyertek meg, így jövőre az sem kizárt, hogy lenyomják a nagy riválist.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.