galéria megtekintése

Ki az ablakon

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 10. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

A defenesztráció, azaz politikusok kihajítása a hatalom építményének ablakából eleddig hiányzott a magyar közéleti kultúrából. Ezt a szokást a csehek kezdték el bevezetni 1419-ben, amikor is a polgármestert, a bírót és a tanácsosokat szórták ki az ablakon. Nagy divat Csehországban sem lett belőle, noha kétszáz évvel később azért a császár követeit is kidobták a Hradzsin ablakán.

Mindez arról jutott eszembe, hogy Szombathelyen, az alakuló önkormányzati közgyűlésen Czeglédy Csaba, a helyi szocialisták frakcióvezetője azt találta mondani Hende Csaba honvédelmi miniszternek, országgyűlési képviselőnek – aki azt gondolta, a parlamentben van, s szónoklatba fogott, mindenekelőtt az ott összegyűlt, s a földtörvény miatt haragos kiskerttulajdonosok megnyugtatására –, hogy ne érje meg miniszter úr, hogy az emberek bemennek utána a parlamentbe, és kidobják onnan.

A történelmi hűségnek tartozunk azzal, hogy a frakcióvezető a kihajítás helyszíneként nem jelölte meg az ablakot, szabad értelmezési lehetőséget hagyott szavainak, vagyis akár az ajtó is szóba jöhet. Szombathelyen a képviselők példamutató önmérséklettel nem jutottak el a tettlegességig, megmaradtak a szavak szintjén. Hende Csaba például azt idézte fel, hogy az MSZP frakcióvezetője egy korábbi egyeztetésen azzal fenyegette meg őket: „kicsontozunk benneteket”.

 

A baloldal szerint az ingerültséget az váltotta ki, hogy az új önkormányzat két hét alatt nem tett semmit, később aztán az is kiderült: a csupán egyetlen képviselővel többségbe került Fidesz-frakció a bizottságokba kétharmadnyi tagját szavazta be, s minden baloldali javaslatot automatikusan elutasított. Megszólalt a teremben a nép hangja is, mint a viccbeli erdész, aki mindenkit kizavart az erdőből: mindegyikőtök ki lesz csontozva, ha nem álltok neki dolgozni, mondta be valaki.

S ha már az erdőnél tartunk, Ipkovich György, a fideszes Puskás Tivadartól alig lemaradó baloldali polgármesterjelölt valahogy úgy fogalmazott: önök egy ereszcsatornába kapaszkodó macskából, egy megvásárolt szavazattal, a bengáli tigris erejét szeretnék mutatni. A megvásárolt szavazat említésekor bizonyára arra gondolt, hogy a korábban a Fidesz-frakció részeként politizáló Pro Savaria az idén önállóan indult, ezért a jobboldal által hűtlennek tartott jelöltje a Fidelitas gúnyplakátjain úgy csókolja az MSZP frakcióvezetőjét, ahogy Kádárt Brezsnyev, most meg egy alpolgármesteri hellyel valamelyest ismét magukhoz kötötték a szervezetet.

Alig ért véget a közgyűlés, a képviselők egynegyedének kezdeményezésére este kezdődött a rendkívüli, melyen a baloldal által tervezett napirendeket tárgyalták volna meg. Így az ingyenes parkolás lehetőségét is. A testület azonban hat perc alatt lesöpörte a napirendeket. A baloldal most azon is háborog, hogy minden fontos kérdés a bizottságokban dől majd el, közgyűlést viszont csak kéthavonta tartanak.

Óvatosan kérdezem: nem lesz az túl gyakori?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.