galéria megtekintése

Milliókért árulják az ítéleteket

14 komment


Fekete Gy. Attila

Létezik állítólag Budapesten egy kör – ügyvédek, az igazságszolgáltatás körül lézengő szerencselovagok –, amelynek tagjai milliókat keresnek a bírói ítéletek befolyásolásának ígéretével. Tudják ezt a bírók is. Panaszkodnak is. Jobbára egymásnak, és az általuk tisztességesnek vélt ügyvédeknek. A hatóságok számára azonban túlságosan zavaros, összeesküvés-szerű a történet, ezért nem is törik magukat, hogy a végére járjanak.

Dr. K. Sándor 2012 szeptemberében kereste meg az ismert lótenyésztőt, V. Tamást azzal: „némi anyagi ellenszolgáltatás fejében" kapcsolatain keresztül el tudná érni, hogy az ellene folyó büntetőügyben szabadlábon védekezhessen. Sőt, a későbbiekben jó eséllyel azt is, hogy az ügy számára kedvezően, felmentő ítélettel záruljon.

V. Tamásnak egy ötvenegynéhány milliós adócsalás gyanúsítottjaként kellett volna bíróság elé állnia, mivel az ügyészség indítványt tett előzetes letartóztatására. Első körben a Fővárosi Törvényszék 2012. szeptember 6-án el is rendelte az előzetes letartóztatását, amit az ítélőtábla helybenhagyott. V. azonban nem vonult be a fogdába, ezért a bíró kiadta ellene az elfogatóparancsot. Az ma még rejtély, minderről kitől és hogyan értesült az adócsalási ügyben információink szerint semmilyen módon nem érintett dr. K., aki már akkor megkereste V.-t, amikor a Fővárosi Törvényszéknek az előzetes letartóztatást elrendelő döntése még nem is emelkedett jogerőre. Igaz, akkoriban V. fűhöz-fához rohant segítségért, köztük magas beosztású rendőröket is megkeresett, bár a végén egyikük tanácsát sem hallgatta meg.

„Tehetős ember – mondta róla több ismerője is – egy lova többet ér annál, mint amennyit a NAV követelt tőle. Mondtuk neki, hogy fizesse ki, amit kell, mert akkor a büntetőügye akár egy jelképes irgum-burgummal is végződhet. Ha majd azután is úgy gondolja, hogy a NAV követelése jogtalan volt, még mindig lesz módja pereskedni".

 

V. inkább dr. K.-nak hitt. Dr. K. ugyanis azzal áltatta, hogy jó barátja egy országosan ismert, befolyásos színésznek, aki viszont jó ismerőse az egyik egykori főbírónak, rajta keresztül pedig „oda lehetne szólni a V. ügyében eljáró bírónak". A vállalkozó 2012. október 4. és 2013. szeptember 13. között 16 alkalommal összesen 69 millió 190 ezer forintot, valamint tízezer eurót adott át személyesen dr. K.-nak, illetve egy ízben egy közvetítőnek.

Az ügy főszereplője mindenáron szabadlábra akart kerülni
Az ügy főszereplője mindenáron szabadlábra akart kerülni
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Persze ha V. jobban utánanézett volna a dolgoknak, gyaníthatta volna, hogy átverik, hiszen az országosan ismert színész egykori főbíró ismerőse egy időben legendásan rossz viszonyban volt az ügyében eljáró bíróval. Kemény sajtópárbajokat vívtak, amire azelőtt és azóta sem igen volt példa egy „mezei bíró" és egy főbíró között.

Megkerestük az országosan ismert színészt is. Ügyvédje válaszolt a nevében. Eszerint egy évvel ezelőtt egy készülő film producereként ismerte meg dr. K.-t, volt pár próbaforgatás is, majd a producer eltűnt. Barátságról beszélni kettejük esetében erős költői túlzás – tette hozzá.

Ettől persze még a háttérben akár össze is játszhattak volna, de akik mind a két bírót ismerik, egybehangzóan állítják: egyik sem megvehető, ráadásul a nyilvános összecsapásuk óta szóba sem állnak egymással. Amit tehát dr. K. V. Tamásnak ígért, egyszerűen kivihetetlen. Főleg, hogy a főbíró elmondása szerint a színészt csak a filmjeiből ismeri.

Többen figyelmeztették V.-t, hogy ez egy szimpla lehúzás, „jóakarói" csupán elszedik a pénzét, valójában azonban nem tesznek semmit az érdekében, mert nem is tehetnek. Neki azonban egyre inkább az vált a meggyőződésévé, hogy a bíró túlságosan éhes, mindig többet és többet akar. Hitt, dr. K.-nak, mert amikor egy alkalommal tízmillió forintot helyezett letétbe nála, majd utóbb próbaként visszakérte, azonnal vissza is kapta. Ebből arra következtetett, hogy dr. K. nem lehet csaló, aki csak úgy lenyúlja a másik ember pénzét.

Persze V. Tamás hiszékenysége és naivitása sem tartott a végtelenségig. 2013 augusztusa és októbere közt titokban több, dr. K.-val folytatott beszélgetését is magnóra vette. Majd miután a rendőrök a bíróság által kiadott körözés alapján elfogták V.-t, és így érvényt szereztek az előzetes letartóztatásáról szóló döntésnek, V. felesége feljelentést tett férje megkárosítói ellen, és a felvett beszélgetéseket tartalmazó CD-ket is átadta a hatóságoknak.

Feljelentésében azt is el kellett mondania, hogy V. Tamás pontosan mennyi pénzt fizetett ki az előző hónapokban egy bíró megvesztegetésére. És mint kiderült, fizetett még utána is, igaz, akkor már azzal a szándékkal, hogy a rendőrség leleplezhesse dr. K.-t. Az akció azonban kudarcba fulladt.

V. felesége több millió forintot adott át dr. K.-nak ez év tavaszán, azzal, hogy azt egyenesen vigye a megvesztegetendő bírónak. Budapest határán azonban alig jutott túl. Dr. K. kék lámpával és igen nagy sebességgel száguldó autóját az M3-as bevezető szakaszán, a Szerencs utcánál megállásra kényszerítették a nyomozók. Utólag azzal érveltek: féltek, hogy szem elől tévesztik, és persze attól is, hogy a nagy sebességgel száguldó autó balesetet okoz.

Az ügyben érdekelt ügyvédek többsége szerint súlyos hiba volt, hogy nem egy olyan egység figyelte a pénzátadást, amely akár a „kék lámpával, nagy sebességgel hajtó" autóst is nyomon tudta volna követni. A Nemzetbiztonsági Szolgálat figyelői például képesek ilyen feladatok elvégzésére. Így viszont kétséges, kiderülhet-e valaha is, hogy dr. K. ténylegesen kinek vitte volna a pénzt.

Néhány héttel később ugyanakkor az ügyészség őrizetbe vett egy fiatal ügyvédet, P. Bálintot. Állítólag dr. K. nem a bírónak, hanem neki vitte volna a V. feleségétől átvett milliókat. Hogy ezt honnan tudják, titok. Annyi bizonyos, hogy az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség és más hatóságok közösen számos titkosszolgálati eszközt és módszert bevetettek már az ügyben. Egyelőre nem tudni, mikor lesz vége a nyomozásnak.

P. Bálint ügyvédként részt vett V. Tamás védelmében, majd dr. K. védőjeként is feltűnt az ügyben. Állítólag ezért figyeltek fel rá. De, hogy miért fogták el, és miért ült hónapokat dr. K.-hoz hasonlóan előzetesben, a hatóságok egyelőre nem árulják el. A védői nyilatkozatok pedig ez ügyben finoman szólva ellentmondásosak.

Érdeklődésünkre Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós ügyekben illetékes szóvivője csak annyit mondott, hogy a főügyészség „vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedés" gyanújával folytat eljárást három személy ellen. Közülük már csak V. Tamás van előzetes letartóztatásban.

Színészről, főbíróról a nyomozó főügyészség illetékese nem beszélt, sőt, úgy tett, mintha nem is értené az ezekre vonatkozó kérdéseket. Márpedig a védők állítják, nem dr. K., és még csak nem is az ifjú ügyvéd, P. Bálint a kulcsfigurája az ügynek. Nyomoztak a védők is egy keveset, és ez idő alatt több olyan hangfelvétel is készült információink szerint, amelyek azt a gyanút erősítik, hogy dr. K. és P. Bálint is csak egy-egy csavar egy gépezetben.

Mint ahogyan olyan információkat is hallani, hogy nemcsak V. Tamást húzta le milliókkal ez a gépezet „vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedéssel".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.