galéria megtekintése

Rézben szerelmes

Monumentális ékszereket tervez az egykori közgazdász, Reményi Éva

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 21. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

Öntörvényű és eltéríthetetlen – így jellemzi magát Reményi Éva, aki két éve robbant be a dizájnékszerpiacra rézből készült, monumentális ékszereivel. Az eVe by Eva Remenyi néven futó kollekciói mellett Oláh Zsigmond ruhatervezővel készít újabb közöset, és Rúzsa Magdinak is tervez fellépő kiegészítőket.

Hiába biztatta családja, barátai, hogy művészi vonalon keressen magának szakmát, Reményi Éva az osztálytársait követte, így idegenforgalmi és szállodai közgazdaságtant tanult. Pár év elteltével azonban belátta, mégsem ez az ő terepe.

Az ékszertrendeket követi, az idei az egyszerű szabású, légies ruhákhoz illő, letisztult kiegészítőket pártfogolja
Az ékszertrendeket követi, az idei az egyszerű szabású, légies ruhákhoz illő, letisztult kiegészítőket pártfogolja

Míg közgazdászként dolgozott, hobbiból kezdett ékszert készíteni. Tarkabarkát, vidámat, ásványokból és gyöngyből, nemezgolyóból vagy fából. Lenyűgözte, hogy mi mindent lehet összehozni színek és anyagok párosításával. Ezért csiszolni akart a tudásán is, a sors névrokona, Reményi Katalin ötvösművész nyílt alkotóműhelyébe sodorta. Kezdetben a munkahelyével párhuzamosan járta a Práter utcai iskolát, minden klasszikus fortélyt ellesett, a pecsétgyűrű-készítéstől a klasszikus fazonokig. Aztán annyira fárasztóvá vált a kettő együtt, hogy végleg feladta korábbi civil foglalkozását.

 
Minden klasszikus fortélyt ellesett, a pecsétgyűrű-készítéstől a klasszikus fazonokig
Minden klasszikus fortélyt ellesett, a pecsétgyűrű-készítéstől a klasszikus fazonokig

Ekkor érezte életében először, hogy olyat csinál, ami száz százalékig szívből jön. Már Reményi Katalin műhelyében beleszeretett a rézbe, az óarany rusztikus színébe, s mivel itthon kevesen használják, ez lett a fő alapanyaga. Persze sokan ragaszkodnak az ezüsthöz, ezért jó pár ékszernek elkészíti ezt a verzióját is. Az ékszertrendeket követi, az idei az egyszerű szabású, légies ruhákhoz illő, letisztult kiegészítőket pártfogolja. Nem sokat, legfeljebb két-három darabot. Ő is ennyit hord, fülbevaló nélkül még a szemetet sem viszi le. Nagy kedvenc a gyűrű, és sokszor hord hosszú láncot medállal. Persze a saját ékszerdoboza hasonlít a suszter lukas cipőjéhez, és biztos benne, hogy minden barátnőjének több smukkja van, mint neki.

Beleszeretett a rézbe, az óarany rusztikus színébe
Beleszeretett a rézbe, az óarany rusztikus színébe

A legnépszerűbb fűszálas kollekciójából például összesen egy medállal ajándékozta meg magát. Mindig kell máshová, megrendelőnek, üzletekbe vagy egyszerűen elajándékozza a legújabb darabokat. Bár kelendőek a hatalmas ékszerei, úgy látja, a nők többsége nem elég bátor az ékszerválasztásban. A ruhákban ugyanakkor szívesen vesznek fel extravagánsat. Igaz, ő is hajlamos arra, hogy elszálljon a méretekkel. Néha vissza kell fognia magát, hogy – a műalkotás hevében – ne készítsen hordhatatlanul hatalmas és súlyos fülbevalókat-láncokat. A mostani tavasz–nyárra rengeteg gömbformát használt, a kerekded, nőies vonalakat erősítette.

Bár kelendőek a hatalmas ékszerei, úgy látja, a nők többsége nem elég bátor az ékszerválasztásban
Bár kelendőek a hatalmas ékszerei, úgy látja, a nők többsége nem elég bátor az ékszerválasztásban

Újabb előrelépési lehetőség jött tavaly ősszel, a Marie Claire Fashion Show-n Éva teljesen beleszeretett a kifutón a Zigi Brand nőiesen finom stílusába, Oláh Zsigmond anyaghasználatába. Mesébe illő fordulat jött, mikor pár héttel később Zsigmond felhívta, hogy szeretne vele közös kollekciót kihozni. Az első – vadász témára felfűzött – művük a 2014 őszi–téli szezonra készült. Jövő tavasszal–nyáron a virágzó cseresznyefás romantikus vonalat szálazzák. Oláh Zsigmond készíti az énekes Rúzsa Magdi ruháit, s azonnal beleszeretett Reményi Éva munkáiba. Rendelt is tőle fellépőkézékszert, -fejdíszt és -nyakláncot. Címlapfotózásokhoz ugyancsak gyakran viszik a boltokból a fülbevalóit, a láncait a stylistok, nemegyszer az újságosnál szembesült azzal, hogy bekerültek egy magazinba.

Reményi Éva
Reményi Éva
M. Schmidt János

Solymáron lakik a dizájnékszerész, ott van a műhelye is. Belépett két helyi civil szervezetbe: a Kud-Arc Ifjúsági Egyesületben közösségépítő kreatív foglalkozásokat tart. Emellett elnöke a sérült gyermekeket támogató Csodatücsök Alapítványnak, amely anyagi támogatást ad a rászorulóknak, és segíti a közösségi beilleszkedésüket. Tudta, hogy ez mennyire fontos, a családjában több sérült gyerek is van. Részben az alapítványi munka miatt kezdett el pszichológiát tanulni, már túl van az első éven. És szövögeti az újabb terveket: apró réz használati vagy lakberendezési tárgyakkal rukkolna elő. Kis tálakról és gyertyatartókról álmodik. De ez egyelőre álom, a megvalósításhoz azért kéne még jó pár szerszám. Meg pár extra óra a napi huszonnégyhez.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.