galéria megtekintése

Pusztítást és halált hoz a hatalmas európai vihar

1 komment

NOL

Több ezer embernek kellett elhagynia otthonát Franciaországban a heves esőzéseket követő áradások miatt. Németországban öten vesztették életük, többeket pedig keresnek. A hétvégére újabb viharok okozhatnak áradásokat Franciaországtól egészen Ukrajnáig.

Egy évszázada nem voltak akkora áradások Franciaországban, mint az elmúlt napokban. Szerdán a Loire mentén vörös riasztást adtak ki, de hét másik régióban is érvényben van alacsonyabb szintű árvízkészültség. Az elmúlt napok heves esőzései miatt több franciaországi folyó megáradt, elöntve kisebb falvakat, városrészeket. Közel 10 ezer háztartásban nincs áram, és több mint ezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

Több más folyóhoz hasonlóan a Szajna is árad
Több más folyóhoz hasonlóan a Szajna is árad
Christian Hartmann / Reuters

Az áradás a közép-franciaországi Nemours-ban végezte a legnagyobb pusztítást. A polgármester tájékoztatása szerint 3000 ezer embert kellett evakuálni a Loing menti városból. 1910-ben pusztított a mostanihoz hasonló áradás. Hathétnyi csapadékmennyiség esett három nap alatt.

 

– A házamat egyelőre nem érinti az áradás, de a kertemet már elérte a víz, és továbbra is esik. Elmegyünk, mielőtt itt ragadnánk – mesélte egy 18 éves fiatal, aki egy Nemourstól öt kilométerre található faluban lakik.

Nemours-ból háromezer embert evakuáltak
Nemours-ból háromezer embert evakuáltak
Christian Hartmann / Reuters

Németországban sem jobb a helyzet. A német–osztrák határon fekvő Passauhoz közeli vidéken áramkimaradások vannak, számos út és híd víz alá került. A Triftern és az Anzenkirchen nevű településeken a legsúlyosabb a helyzet. Trifternben egy iskolát is körbezárt a víz. A rendőrség, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem „minden hadra fogható erőt” a katasztrófa sújtotta térségre összpontosít.

Az áradásokban eddig öten vesztették életüket, főleg idősek, akik nem tudtak elmenekülni az áradat elől. Több embert még keresnek. Horst Seehofer bajor miniszterelnök gyors segítséget ígért azoknak a bajba jutott embereknek, akik elvesztették házaikat.

Csendélet vihar után Németországban, a baden-wütternbegi Braunsbachban
Csendélet vihar után Németországban, a baden-württembegi Braunsbachban
Kai Pfaffenbach / Reuters

Enyhülés a következő napokban sem várható. A meteorológusok Franciaországban, Belgiumban, Németországban, Lengyelországban, Romániában és Ukrajnában is heves záporokat jósolnak a hétvégére. A viharokat erős villámlás és jégeső is kísérheti.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.