Katasztrófahelyzetet hirdettek Bajorországban

Katasztrófahelyzetet hirdettek szerdán a bajorországi Rottal-Inn járásban, mert a heves esőzés áradásokat okozott több településen.
A német–osztrák határon fekvő Passauhoz közeli vidéken áramkimaradások vannak, számos út és híd víz alá került – jelentette a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság.

 

Fotó:
Fotó:
Michaela Rehle / Reuters

A Triftern és az Anzenkirchen nevű településeken a legsúlyosabb a helyzet. Trifternben egy iskolát is körbezárt a víz. Nagyjából 250 tanuló még az iskolában van, amely szerencsére egy hegyen áll, de meglehet, hogy a gyerekeknek a tornateremben kell tölteniük az éjszakát – mondta a település polgármestere.

A rendőrség, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem „minden hadra fogható erőt” a katasztrófa sújtotta térségre összpontosít – tette hozzá egy rendőrségi szóvivő. Készenlétbe helyeztek két mentőhelikoptert is.

Fotó:
Fotó:
Michaela Rehle / Reuters

A helikopterek késő délután már embereket mentettek elárasztott házak tetejéről Trifternben. A közeli Simbach nagy része is víz alá került, és az ottani iskolát is elzárta a külvilágtól a váratlan áradás. Az iskolában 350 tanulónak kell éjszakáznia. A járás 9000 háztartásában megszűnt az áramszolgáltatás.

A BR jelentése szerint este a passaui járásban is katasztrófahelyzetet hirdettek, a hatóságok azt kérik, hogy senki ne hagyja el otthonát, és ne tartózkodjon a pincében.

Fotó:
Fotó:
Michaela Rehle / Reuters

Passaunál a Duna vízállása elérte az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges szintet, és a város több utcáját lezárták az árvízveszély miatt. A vízállás éjfél körül eléri a másodfokú készültségi szintet. Az ár várhatóan 770 centiméteren tetőzik, és hajnalban elkezdődik az apadás.

A hatóságok szerint a helyzet ugyan súlyos, de nem valószínű, hogy megismétlődik a napra pontosan három éve kezdődött nagy árvíz, amelynek során a Duna vízállása ötszáz éve a legmagasabbra, 1289 centiméterre emelkedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.