galéria megtekintése

Pistorius nem gyilkos

0 komment


Veres Dóra

A bírónő szerint a paralimpikon gyilkosság vádjában nem bűnös, ugyanakkor az emberölés vádjában még nem született döntés.

Pistorius tavaly február 14-én ölte meg barátnőjét, Reeva Steenkampet, akit állítása szerint betörőnek nézett. Az eredetileg háromhetesre tervezett tárgyalás március harmadikán kezdődött a pretoriai bíróságon, és lassan öt hónapja zajlik, beleértve azt az egy hónapos szünetet is, amit a sportoló pszichiátriai vizsgálatáért rendelt el a bíró.

Pistorius a bíróság előtt
Kim Ludbrook / Reuters

Augusztus 8-án Barry Roux védőügyvéd záróbeszédében azzal érvelt, hogy Pistorius 2013. február 14-én éjjel sebezhető volt, hiszen az amputált lábú sportoló nem viselte protéziseit. Megjegyezte, hogy a pernek csak emberölésről kellett volna szólnia, nem gyilkosságról, mert nyilvánvaló, hogy Pistorius véletlenül, nem előre megfontolt szándékból ölte meg barátnőjét.

 

Kiemelte azt is, hogy véleménye szerint a rendőrök hibáztak a helyszínelés során, és hogy a végső döntésnél számításba kell venni, hogy Oscar Pistoriusnak komoly mentális gondjai vannak. A pszichiáterekből álló csoport, amely a gyilkossági ügyet tárgyaló bíró kérésére vizsgálta a dél-afrikai sztársportoló elmeállapotát, azonban ennek ellenkezőjét állapította meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy a gyilkosság elkövetésekor Pistorius tudatában volt annak, mit tesz, épp ezért felelős tettéért.

Augusztus 7-én Gerrie Nel ügyész emlékeztette a bíróságot, hogy a sportoló mindig is forrófejű volt, a tárgyalás során pedig többször is egymásnak ellenmondó tanúvallomásokat tett. E mellett megemlítette az áldozat és a gyanúsított között váltott SMS-eket és WhatsApp üzeneteket, melyekből kiderült, hogy a pár sokat veszekedett. Ezt támasztja alá Steenkamp halála előtt egy héttel küldött üzenete is: "Néha félek tőled, attól, ahogy rám nézel és attól, hogy hogyan fogsz reagálni..." Az ügyész indítványozta, hogy előre megfontolt szándékból elkövetett emberölés vádjában marasztalják el a sportolót.

A futó a családjával érkezett. A képen középen a húga, Aimee
A futó a családjával érkezett. A képen középen a húga, Aimee
KIM LUDBROOK / Reuters

Szeptember 11-én Thokozile Masipa bírónő a vádak felsorolásával kezdte a 41. tárgyalási napot, mely során Pistorius többször is elsírta magát. Kora délelőtt ismertette, hogy Pistorius többször is megsértette a lőfegyverek ellenőrzéséről szóló törvényt, noha a paralimpikon kötelező fegyverviselési tesztjéből kiderül, hogy pontosan tudta, milyen esetekben használhatja a fegyverét.

Összegezte a szomszédok vallomásait is, és megjegyezte, hogy nem lenne bölcs dolog csak a tanúvallomások alapján dönteni, de a bíróságnak szerencséje van, hiszen rengeteg tárgyi bizonyíték - mint például a telefonhívások - áll a rendelkezésükre, ezek pedig megbízhatóbbak, mint az emberi emlékezet. 

Masipa bírónő szerint a védelem által ismertetett időrend helytálló, ezt támasztják alá a telefonhívások is, ez kulcsfontosságú annak megítélésében, hogy igaza van-e a vádnak a szándékosság kérdésében. 

Megjegyezte azt is, hogy a tárgyalás során bemutatott SMS-ek és WhatsApp üzenetek semmit sem bizonyítanak, mint mondta, a kapcsolatokban mindig vannak hullámvölgyek. Nem tartotta meggyőzőnek a Reeva Steenkamp utolsó vacsorájával kapcsolatos halottkémi vizsgálatot sem, mely szerint az áldozat halála előtt nem sokkal evett. Ennek azért volt jelentősége a vád szerint, mert Pistorius vallomásában azt állította, korán lefeküdtek aludni.

Pistorius érkezőben a pretoriai bíróságra. Gerri Nel ügyész szerint a sportoló mindig is forrófejú volt, ügyvédje szerint azonban a gyilkosság éjszakáján sebezhető volt, hiszen  nem viselte protéziseit.
Pistorius érkezőben a pretoriai bíróságra. Gerri Nel ügyész szerint a sportoló mindig is forrófejú volt, ügyvédje szerint azonban a gyilkosság éjszakáján sebezhető volt, hiszen nem viselte protéziseit.
Rogan Ward / Reuters

A bíró ismertette Pistorius vallomását, mondván az különösen fontos, hiszen egyedül ő volt ott akkor éjszaka, csak ő tudhatja, mi történt pontosan.  Az atléta ugyanakkor nagyon  gyenge és válaszkerülő tanú volt, aki inkább azzal foglalkozott, milyen hatása lesz annak, amit mond, ahelyett, hogy egyszerű válaszokat adjon, ezért többször ellentmondott magának. A bírónő furcsállta, hogy Pistorius nem nézte meg, hol van a barátnője, mielőtt elővette volna fegyverét, vagy hogy Reeva Steenkamp nem hívta a rendőrséget, holott barátja ezt kérte tőle, vagy hogy miért vitte magával az áldozat akkor este a telefonját a mosdóba. Különösnek találta azt is, hogy Steenkamp miért nem hallotta a sportoló kiáltását, miszerint betörő van a házban, de mint mondta, ezek a kérdések megválaszolatlanul maradnak.

Ugyanakkor Masipa Masipa úgy vélte, az előre megfontolt gyilkosságra utaló bizonyítékok csak közvetettek. Mint mondta, Pistorius valóban törvényt szegett, amikor átlőtt a mosdó ajtaján, azonban azt nem láthatta előre, hogy meg fogja ölni az ajtó túloldalán lévő illetőt - érvelt a bírónő. Gyilkosság vádjában Pistoriust nem találta bűnösnek.

Úgy tűnik azonban, Pistorius nem ússza meg a börtönt. A bírónő csütörtökön megállapította, hogy a sportoló 2013. február 14-én éjjel elhamarkodottan döntött és túlzott erőszakot alkalmazott. A helyett, hogy azonnal értesítette volna a biztonságiakat vagy kiment volna az erkélyre és segítségért kiabált volna, azonnal a fegyveréért nyúlt, és noha más dél-afrikaiakkal is történnek szörnyű dolgok, a legtöbben nem így reagálnak. Úgy véli, hogy az atlétának tisztában kellett volna lennie azzal, hogy egy ilyen kaliberű fegyver az ajtón keresztül is komoly sérüléseket okozhat a bent lévőnek, és ennek tudatában kellett volna cselekednie. A négy lövést is indokolatlannak találta. Ítélet azonban nem született, a tárgyalást elnapolták. Valószínűleg holnap derül majd ki, börtönbe kell-e mennie Pistoriusnak. Ha gondatlanságból elkövetett emberölésben bűnösnek találják, akkor Dél-Afrikában legfeljebb 15 évet kaphat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.