galéria megtekintése

Pistorius elhányta magát a tárgyaláson

0 komment

P.A.

A dél-afrikai paralimpikon tavaly Valentin-napon lőtte le barátnőjét, a per múlt hétfőn vette kezdetét. A hétvégi szünet után hétfőn ismertették a boncolási jegyzőkönyvet, Pistorius végig a szemét törölgette, majd egyszer csak összegörnyedt és hányni kezdett. Kedden Pistorius védőügyvédje több ponton megkérdőjelezte a patológus álláspontját.

A hétfői tárgyalási nap a lakópark biztonsági őrének újbóli meghallgatásával indult, Pieter Baba a brutális gyilkossági ügy kilencedik tanújaként még pénteken kezdte meg a vallomását.

A férfi akkor elmondta, hogy a lövések után felhívta Pistoriust, aki közölte, minden rendben van, ám néhány másodperccel később a sportoló visszahívta őt, ám ekkor már sírt.

Az ügyészség úgy véli, Baba vallomása megerősítheti a vádat, miszerint Pistorius nem véletlenül, hanem szándékosan követte el a gyilkosságot.

 

A bíróság a biztonsági őr után Gert Saayman törvényszéki patológust szólította, aki a boncolást végezte. A doktor korábbi kérésére a vallomását nem lehetett élőben közvetíteni, de az újságírók később leírhatják, amiket mondott.

A gyilkos fegyverben Black Talon nevezetű golyók voltak, ezt a  lőszertípust már korábban betiltották Dél-Afrikában, mivel súlyosan képes roncsolni a testet.

A szakértő részletesen ismertette a boncolási jegyzőkönyvet. A vizsgálat szerint Reeva Steenkamp két órával a halála előtt, vagyis hajnal negyed 2 táján ehetett utoljára. Pistorius korábban azt állította, Reeva és ő este tíz körül feküdt le aludni, a gyilkosság azonban hajnal negyed 4 körül történt.

Pistorius megtörten hallgatta a vallomást. Kim Ludbrook / Reuters

A testet négy lövés érte, egy a csípő jobb oldalán, egy a jobb könyökön, egy pedig a bal kezen, míg egy másik a halántékon – írt a részletekről a The Independent.

Dr. Saayman szerint a halált többszörös, golyó okozta sérülések okozták. Ugyan a végtagokat ért sérülések is nagyon súlyosak voltak, ám a halál valószínűleg a halántékot  ért lövés után nem sokkal következett be. Steenkamp testén további sérülések is láthatóak voltak, a patológus horzsolásokat és több, golyó által okozott szövegroncsolódást, valamint csonttörést is feljegyzett. A nőn egy szürke rövidnadrág, egy ujjatlan fekete póló volt, minden ruhadarabot vér borított.

A vizsgálatokból az is kiderült, a gyilkos fegyverben Black Talon nevezetű golyók voltak, ezt a  lőszertípust már korábban betiltották Dél-Afrikában, mivel súlyosan képes roncsolni a testet.

Pistorius korábban is a szemét törölgette folyamatosan, de a jegyzőkönyv ismertetésekor öklendezni kezdett, majd kétszer hányt is, emiatt rövid időre abba kellett hagyni a tárgyalást. A sportoló olyan hangosan zokogott, hogy a körülötte lévő mikrofonokat el kellett venni, mert zavarta a tárgyalást. Pistorius védőügyvédje, Barry Roux a tárgyalás elnapolását kérte védence állapota miatt.

Lövések a múltban

A keddi tárgyalási nap délelőtt fél 10-kor kezdődött, Gert Saayman törvényszéki patológus folytatta a vallomását, a doktor a védelem kérdéseire válaszolt. A vizsgálatkor kiderült, a húgyhólyagban öt mililiter vizelet volt, Saayman szerint ha a nő a halála előtt járt volna a mosdóban, akkor ez a kis mennyiség sem maradhatott volna a hólyagban.

Roux ezután az utolsó étkezés időpontját firtatta, a patológus előző nap elmondta, az áldozat nagyjából két órával a halála előtt fogyasztott utoljára ételt. A védőügyvéd szerint a szakirodalom azt írja, az emésztés egyénfüggő, így a gyomortartalom nem mérvadó a halál időpontjának megállapításában.

Saayman erre reagálva elmondta, számos cikket és tanulmányt publikált a témával kapcsolatban, a védelem kérésére meg is nevezte őket. A bíróság félórás szünetet rendelt el, hogy átnézhesse az említett anyagokat.

Fél 12-kor érkezett a következő tanú, Darren Fresco, aki Oscar Pistorius barátja. A férfit egy korábbi lövöldözésről is kérdezték.

A sportoló egyik volt barátnője ugyanis korábban említette, Pistorius állandóan magánál hordta a fegyverét, egy rendőri ellenőrzéskor – ahol mindhárman, a barátnő, Samanta Taylor, Fresco és Pistorius is jelen voltak – veszekedés alakult ki Pistorius és a járőr között, amiért a sportoló nem engedte megérinteni a fegyvert. Dresco elmondta, Pistorius végül kilőtt a napfénytetőn.

Ezután szóba kerül egy másik lövöldözés is, Pistorius a Tasha étteremben is elsütött egy fegyvert, és később a barátját kérte meg, vállalja magára lövést. Az ebédszünet után Barry Roux kérdezte Frescót a korábbi esetekről, olyan részletekbe menően, mint például hogy ki fizette az éttermi számlát.

A tárgyalás szerdán fél 9-kor folytatódik.

A 27 éves paralimpikon futót előre kitervelt, szándékos emberöléssel vádolják. Pistorius 2013. február 14-én hajnalban lőtte le barátnőjét, állítása szerint betörőnek hitte a nőt. Egyes feltételezések szerint a gyilkosság indítékában féltékenységi dráma is állhat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.