galéria megtekintése

Négy és fél évet kapott Kiss Ernő

4 komment


Fekete Gy. Attila

Négy és fél évre súlyosította Kiss Ernő dandártábornok vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedésért első fokon kiszabott hároméves börtönbüntetését csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla. Öt évre eltiltották a közügyektől, és 36 milliós vagyonelkobzással is sújtották. Három évet le kell ülnie, mielőtt feltételesen szabadulhatna.

Az ORFK egykori bűnügyi főigazgatója a vád szerint pénzt kért azért, hogy közbenjárjon az úgynevezett MVM-ügyben a 15 milliárdos hűtlen kezeléssel vádolt Kocsis István érdekében Polt Péter legfőbb ügyésznél és Pintér Sándor belügyminiszternél. Kiss tanácsadóként kapcsolódott be Kocsis és az ő egykori tanácsadója, Szász András perébe. Kocsis is elismerte ezt, sőt, még a bíróság előtt is dicsérte a tábornok munkáját. Szerinte komoly szerepe volt abban, hogy első fokon felmentették.

Mégis Kocsis volt az, aki de facto feljelentette Kisst. Közös munkájuk alatt jelentkezett ugyanis egy Szabó nevezetű ismeretlen, aki megzsarolta Kocsist és Szászt: vagy fizetnek, vagy elintézi, hogy rosszabbra forduljanak a dolgok az ügyükben. Kiss Ernő vállalta, hogy utánajár az ismeretlennek, de sem ő, sem később a nyomozóhatóság sem találta meg a titokzatos Szabó urat. Lehet, hogy nem is létezik. Kocsisék szerint „egy idő után Kiss Ernő vette át Szabó szerepét, ő volt az, aki sürgette őket, hogy fizessenek”. Ők pedig arra gyanakodtak, hogy Szabó és Kiss összejátszanak, vagy Szabó valójában maga Kiss Ernő.

A tábornok viszont – mint többször hangoztatta – azt gyanította, hogy Kocsis kész volna bárkit megvesztegetni, csak hogy megússza az MVM-ügyet. Vallomásai szerint az volt a célja, hogy leleplezi Kocsis vesztegetését. Színleg belement, hogy közvetít az ügyben Szabó és Kocsisék között, aztán, ha megkapta volna a kenőpénzt, azonnal a hatóságokhoz fordult volna.

 

Csakhogy időközben Kiss Ernőnek elszámolási vitája támadt megbízóival. Szaktanácsadói közreműködéséért 300 ezer euró illette volna meg, amit hiába kért. Végül Szásztól kapott 120 ezer eurót (a 300 ezer helyett). Erről az összegről Szász a bíróság előtt azt állította, hogy a kenőpénzre adta, Kiss viszont a fizetségeként kezelte. Bankszámlájára tette, és idővel felélte.

A bíróság első fokon nem fogadta el Kiss védekezését, és kenőpénznek tekintette a részére kifizetett összeget. A vádat egyebek között a Nemzeti Védelmi Szolgálat telefon- és helyiséglehallgatásaira és a tanúk vallomásaira alapozta az ügyészség. A védelem azonban vitatta a titkosszolgálati eszközökkel rögzített bizonyítékok törvényességét, ám sem első, sem másodfokon nem fogadta el érveiket a bíróság.

Csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla Lassó Gábor tanácsvezető bíró indoklása szerit azért súlyosította az elsőfokú ítéletet, mert az már-már törvénysértően enyhe volt. Azt, hogy Kiss Ernő beismerte, hogy ha csak színleg is, de belement a vesztegetésbe, első fokon enyhítő körülményként értékelte a bíróság. Lassó szerint viszont nem az volt, csak a védelmi taktika egy eleme. Súlyosító tényként értékelték ugyanakkor, hogy Kiss évtizedeken át bűnüldözéssel foglalkozott, tisztában kellett tehát lennie azzal, hogy mikor mi a törvényes eljárás, mit hogyan kell bizonyítani, dokumentálni.

Kiss Ernő legkorábban büntetése kétharmadának a kitöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra. Ki kell fizetnie 600 ezer forint pénzbüntetést, és 36 millió forintot elkoboznak majd a vagyonából.

A tárgyalás után a láthatóan megtört tábornok azt mondta: „A jogerős ítéletet tudomásul kell venni, de nem kell egyetérteni vele. Ügyvédemmel megvizsgáljuk milyen jogi lehetőségeink maradtak. Tanácsadói munkámért máig nem kaptam meg a járandóságomat, úgy tűnik, ez a 4,5 év a fizetségem”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.