galéria megtekintése

Főiskolai erőszak: a csordaszellem kitörli a könyörületet

„Olyan hangzavar van, hogy nem hallom, amit mondasz, menjünk fel az emeletre." A Lehigh Egyetem kutatói szerint ezzel a mondattal kezdődik az amerikai kampuszokon elkövetett nemi erőszakok döntő többsége. Így történt a Rolling Stone magazin decemberi számában Jackie álnéven megszólaltatott lánnyal is. Az eset ugyan két évvel ezelőtt történt a Virginia Egyetemen, de a cikknek köszönhetően csak most kavart tornádó erejű vihart a híres amerikai egyetem életében.

A virginiaival együtt jelenleg 55 amerikai egyetemet áll szövetségi kormányzati vizsgálat alatt az ott elkövetett szexuális visszaélések és bűncselekmények miatt
A virginiaival együtt jelenleg 55 amerikai egyetem áll szövetségi kormányzati vizsgálat alatt az ott elkövetett szexuális visszaélések és bűncselekmények miatt

„A srácok jól berúgnak, aztán az egész csoport végigmegy a lányon. A többiek előtt, egyik a másik után. A fiúk hazai pályán játszanak. Legyen a helyszín egy elhagyatott park, egy lepukkant viskó vagy akár egy neves egyetem kollégiumi szobája. Nem számít, hogy ki a lány. Az is lehet, hogy egyedül nem viselkednének ilyen brutális és megalázó módon a lánnyal. De a csordaszellem kitörli belőlük az illendőség és a könyörület érzését. Bárki megteszi nekik, aki éppen rosszkor van rossz helyen" – írta Lois G. Forer a Fraterity Gang Rape (Csoportos erőszak a diákszövetségben) című könyvében.

Jackie, a világéletében kitűnően tanuló, tizennyolc éves vidéki lány teljesen odáig volt, hogy a Phi Kappa Psi diákszövetség házában bulizhat először az egyetemen. „Itt senkinek sincs ideje randizgatni, az emberek csak felcsípik egymást" – figyelmeztette a lányt korábban egy felsőbbéves. Mégis Drew-val, a jóképű, harmadéves sráccal megy az esti buliba, akivel az egyetemi medencénél ismerkedtek meg, ahol szabadidejükben úszómesterként dolgoztak. Jackie három órán át készülődött az estére. Kiegyenesítette hosszú, fekete hullámos haját, majd elégedetten gratulált magának, amikor sikerült kiválasztania azt az ízlésesen zárt, vörös kis ruhát.

 

Rettentő izgatott volt, ahogy Drew a kezét fogva tört utat maguknak a tömegen, majd elindultak felfelé a lépcsőn. A fiú becsukta mögöttük a hálószoba ajtaját. A szobában vaksötét volt. Furcsa mozgást érzékelt a helységben, ezért halkan a fiút szólította. Valaki nekiütközött, mire ő hangosan felsikoltott. „Kussolj!"– jött azonnal az agresszív válasz, és az idegennel együtt, csörömpölve átzuhantak egy alacsony üvegasztalon. Ezzel kezdetét vette Jackie életének legszörnyűbb éjszakája.

Súlyos férfitest feküdt rajta és a combjait próbálta szétfeszíteni. Másvalaki a haján térdelt és szinte a földhöz szegezte a karjait. Mindenfelől izgatott férfihangokat hallott. Valaki a tenyerével megpróbálta befogni a száját, mire Jackie megharapta. A tenyér erősen ökölbe szorult. Először ütöttek az arcába azon éjjelen. A felcsattanó hangos röhögésre egy pillanatra feltámadt benne a remény, hogy talán csak koleszos szívatásról van szó. Talán mindjárt felkapcsolja valaki a lámpát, és végre mehetek vissza a buliba – gondolta, majd valaki felordított: „Markold már meg a kibaszott lábait!" Jackie ebben a pillanatban ébredt rá, hogy itt és most meg fogják erőszakolni.

A következő három óra minden gyötrelmes pillanatára tisztán emlékszik. Hét fiú erőszakolta meg, miközben ketten – köztük Drew – parancsokat osztogattak a többieknek. Előtte van, hogyan vedelték a sört a nézelődők, és micsoda idétlen beceneveken szólították egymást: Hónalj, meg Pokróc. Még most is magán érzi a ránehezülő férfitestek súlyát, és hogy az alkoholszaggal kevert marihuána kesernyés bűzét lihegték az arcába. És élénken emlékszik a fájdalomra is, ahogy az újabb és újabb pofonok jöttek.

A magazin honlapján, alig pár órával a cikk megjelenése után már többen is írtak, hogy őket is megerőszakolták az egyetemen. Volt olyan, akit harminc évvel ezelőtt, szinte pontosan ugyanúgy, ahogy a lapban szerepel. Sem akkor, sem pedig a mostani eset után nem történt felelősségre vonás. A cikk megjelenése után azonban hirtelen sürgős lett az egyetemi vezetésnek, hogy kivizsgálják a történteket. Azóta persze a charlottesville-i rendőrség is megkezdte a nyomozást az ügyben.

A cikk megjelenése után kitört a botrány
A cikk megjelenése után kitört a botrány

Természetesen a jelenség nem minden amerikai kampuszra jellemző, sőt, a döntő többségükre egyáltalán nem. Mint ahogy nem kötődik etnikai, nemzetiségi hovatartozáshoz vagy akár az elkövetőknek a hallgatói életben betöltött szerepéhez sem. Jóllehet, többnyire van egy alfahím, aki hergeli, utasítja a többieket.

A jelenséget kutató A. Ayres Boswell és Joan Z. Spade azt is megállapították, hogy vannak biztonságos és vannak veszélyesebb intézmények. Az erőszak kockázata függ a kampuszon lakó, illetve bulizó fiúk és lányok arányától, az elfogyasztott alkoholtól, de még a női mellékhelyiségek tisztaságától is. David Lisak és Paul M. Miller pszichológusok 2002-ben napvilágot látott kutatása azt is kimutatta, hogy az ilyen bűncselekmények 90%-át sorozatos erőszaktevők követik el, fejenként átlagosan hat alkalommal.

Azt, hogy a Phi Kappa Psiben diákszövetségben veszélyes, sorozatos erőszakolók laknak-e, az egyetemi és a rendőrségi vizsgálat hivatott eldönteni. Az azonban mindenképpen árulkodó jelenség, hogy Jackie az erőszak után elmondta a történteket a dékánnak, ám ő nem tett semmit. Egészen addig, amíg tudomást nem szerzett arról, hogy a magazin beszámol az esetről. A virginiaival együtt jelenleg 55 amerikai egyetem áll szövetségi kormányzati vizsgálat alatt az ott elkövetett szexuális visszaélések és bűncselekmények miatt.

Jackie-t azóta is visszatérő rémálom gyötri. Látja, ahogy fokról fokra tart felfelé azon lépcsőn. Kétségbeesetten próbálja figyelmeztetni saját magát, de már késő. A való életben már két éve felért a lépcsőn és belépett abba a rettenetes szobába. Semmi sem lesz már olyan, mint azelőtt. Éjjelente álmában a szoba felé sétál, nappal pedig önmagát marcangolja azokért a megtett lépésekért.

Az "iszákos" nyugat-afrikai spanyolmakréla

Az állami University of Virginia nem tagja az elit magánegyetemek Borostyán ligájának, de nagy presztízsű iskola. Thomas Jefferson, az USA harmadik elnöke alapította 1819-ben. Átlagosan tízezer dollárba kerül egy tanév, és mintegy 21 ezer diák jár oda. Híres a titkos társaságairól, a focicsapatáról és arról, hogy 2012-ben, azaz abban az évben, amikor Jackie-t megerőszakolták, a Playboy magazin megválasztotta a nemzet első számú parti-egyetemének. A diákok a „wahoo" becenevüket a focicsapat buzdítása után kapták. A wahoo egyébként egy olyan makrélafajta neve is, amelyik a saját testsúlyának a kétszeresét képes meginni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.