galéria megtekintése

Egy érettségizett lány…

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 25. számában
jelent meg.

Földes Anna

Olvasom a gimnáziumok ellen indított kormányzati offenzíva riasztó részleteit. Miért felesleges, esetleg káros a túl sok érettségizett fiatal a magyar gazdaságnak? Miért elég, ha hazánk (szakmát) tanulni vágyó ifjúsága – nagy többségében – a korszerűnek mondott duális képzés jegyében heti egyetlen órában tanulja a matematikát, az idegen nyelvet és a történelmet?

A Fidesz és a kormányzat újabban propagált elképzelése eszembe juttat egy régi emléket.

A Horthy-rendszer oktatási politikájának nagyobb dicsőségére a gimnáziumokban is bevezették a numerus clausust. Egy átlagosan 30 fős első osztályba csak két zsidó vagy zsidó származású diák iratkozhatott be. Én akkor végeztem el – természetesen kitűnő eredménnyel – a Szemere utcai községi elemi iskola negyedik osztályát, amikor éppen leeresztették a sorompót. Tanácstalan voltam és elkeseredett, amíg tisztviselő apám, az első világháború korábbi, Károly csapatkereszttel kitüntetett, hatesztendős orosz hadifogságból hazatért frontharcosa meg nem vigasztalt.

 

Katonabajtársa és fogolytársa, dr. Vonház Ferenc egyetemi tanár megígérte, hogy „elintézi” a nem túlságosan bonyolult ügyet. Azonban így sem sikerült bejuttatni engem az állami gimnáziumba. Bármilyen fura, a dolog Horthynén múlt, aki a kormányzó úrék várbeli fürdőszobájában villanyszerelőként tevékenykedő zsidó mérnök kislányának szerezte meg a kivételezettséget. Jó tanuló, értelmes lány volt az is, később jeles belgyógyászként bizonyította, hogy érdemes volt a főméltóságú asszony protekciójára.

Anyám az újságból tudta meg, hogy ezzel egy időben megfosztották az egyetlen kerületi magánlánygimnázium működtetésének jogától dr. Lázár Piroskát, és intézményét a Pesti Izr. Hitközség Leánygimnáziuma veszi át. Ezzel megszűnt egy iskola, de megszületett egy másik: a jó hírű „zsidgimn” ötödik kerületi tagozata. Sok kötődésünk nem volt a felekezeti iskolához, mint ahogy a felekezethez sem, de anyám már másnap ott volt a születő iskolában Lázár Piroska igazgatóhelyettes irodájában.

A tandíj összege hallatán anyám nem is csak szerény anyagi helyzetünkkel érvelt, hanem azzal a nyilvánvaló ténnyel, hogy „minek?”, amikor az egyetemre bejutás egyértelműen reménytelen, az értelmiségi pályák eleve el vannak zárva előttünk, és ha elvégzi is a kislány a gimnáziumot, legfeljebb mosogathat. Lázár Piroska erre, anyám elmondása szerint, bólintott, és azt felelte, „Lehet, de ne felejtse el asszonyom, hogy egy érettségizett lány másként is mosogat”.

Az érv hatott, szüleim összeszorított foggal, de tisztviselői pontossággal fizették be éveken át, hónapról hónapra az előírt összeget, ráadásnak mellé az angolkülönóra ugyancsak nem kétkrajcáros tandíját, és csak néha hangzott el kisgimnazista koromban, hol követelményként, hol egyetértéssel, hogy „egy érettségizett lány másként is mosogat”. Az már a történelem tragikus jóvátétele volt, hogy a halál tizedelte első osztály életben maradt tagjai közül a többség 1945 után mégiscsak egyetemet végzett: orvos lett, tanár, hegedűművész, külkeres és persze újságíró is. De addigra mindegyikünk megtanulta, hogy egy érettségizett lánynak másként – jobban, tisztábban, takarékosabban, alaposabban – kell mosogatnia is.

Lázár Piroskának, aki tízéves koromban tanított meg arra, amit országunk vezetői máig nem szívleltek meg, azóta is hálás vagyok. És bízom benne, hogy sem ma, sem holnap nem fognak semmilyen okkal, ürüggyel kirekeszteni a gimnáziumokból olyan többre, jobbra érdemes fiatalokat, akik egy ideig kényszerűségből talán csak széklábat fognak faragni vagy árkot ásni, de előbb-utóbb tanáraiknak köszönhetően vagy a maguk erejéből, akár érettségizett közmunkásként is megtanulnak jobban mosogatni, amíg nem késő.

A szerző újságíró

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.