galéria megtekintése

Vissza a Kutya-hegyre

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 25. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

A kommunisták az apai nagyszüleim családjától elvettek egy szép szőlőt az Eger melletti Kutya-hegyen, illetve a Kerekszilvás-dűlőben, továbbá lenyúltak egy csinos erdőt Felsőtárkány közelében. Nagymamám gyerekkoromban mindig megmutatta a régi szőlőt, ha arra jártunk, de akkor ez nemigen érdekelt. Az viszont érdekes volt, amikor a kézfejével ütötte a fekete-fehér televízió képernyőjét, ha Kádár János feltűnt valamelyik műsorban.

– Mit kacsintgatsz, te tolvaj, te gyilkos?! – kérdezte nagymamám, és dühödten ütötte a képernyőn látható, olykor valóban kacsingató arcot. Kocogott az aranygyűrűje az üvegen, máig fülemben a hangja.

Úgyhogy amikor a hétvégén bemondta a Magyar Királyi Kormány közrádiója, hogy a Magyar Királyi Miniszterelnök meg akarja védeni, pontosabban szólva el akarja lopni a még megmaradt magán-nyugdíjpénztári befizetéseket, akkor kicsit ideges lettem, mert eszembe jutott a kutya-hegyi szőlőnk. De ezt csak utólag finomítom. Igazából őrjöngtem. Ha XIX. századi regényhős volnék, akkor a kardomhoz kaptam volna, hívom a párbajsegédeimet, és azzal a szigorú meghagyással küldöm őket a Királyi Magyar Miniszterelnökhöz, hogy küzdjünk meg első vérig. Ez az ember el akarja lopni több millió forintos megtakarításomat, ez a sérelem megtorlatlan nem maradhat.

 

– Szerinted ez a párbajosdi vicces? – kérdezte tőlem a párom, Jeva Ivanovna, amikor idáig ért az olvasásban.

–Miért, az vicces, hogy maffiózók kormányzás címén lopnak? – kérdeztem vissza.

El akarják venni a pénzünket, holott úgy rendelkeztem: halálom esetén a befizetett összeg a páromat, azaz Jeva Ivanovnát illesse. Nem pedig Orbán Viktort és üzlettársait. Ezt tiszteletben kellene tartani. Elvégre már Szent István is megszabta, hogy „kinek-kinek szabad legyen azt, ami az övé, a maga feleségének, fiainak és leányainak, szintúgy rokonainak vagy az egyháznak osztania és adnia”. A király joggal gyanakodhatott a törvényszegőkre, ezért hozzáfűzte azt is, hogy „az ő rendelését halála után se merje megbontani valaki”.

Erre fel itt ólálkodik körülöttünk ez a bizonyos Valaki, és le akarja nyúlni a pénzt. És még ezek merészeltek az alaptörvényük első mondatában Szent Istvánra hivatkozni. Most értem csak, hogy miért nem Szent Lászlóra. Másik nagy királyunk törvényei közt ugyanis az olvasható, hogy „ha szolgát érnek lopáson, és meg nem válthatja magát ára szerint, vágják le az orrát”. Mivel az országunkat mindenkor vezető urak és hölgyek a haza szolgái, a figyelmükbe ajánlom a Szent László által javasolt, szerencsére ma már idejétmúlt szankciót: ha a szolga másodízben fogatik meg, akasszák fel.

Tudom, ez erős, de az sem gyönge, hogy a Magyar Királyi Kormány első ízben fényes nappal kisajátított háromezer milliárd forintot, másodízben pedig a maradék 200 milliárdért nyúl a zsebünkbe. Ki kellene számolni, hogy a kommunisták által a termelőszövetkezetek számára elrabolt földek, erdők, szántók és szőlők értéke mai forintban mekkora summa volna. Elérné a 3,2 ezer milliárd forintot?

Mióta Kádár János eltűnt a tévéből, eltelt lassan harminc év, és újabban én vagyok az, aki sajgó szívvel nézi azt a régi kutya-hegyi dűlőt Eger határában. És én ütögetem a képernyőt, ha feltűnik rajta az a bizonyos Valaki.

– Mit vigyorogsz, te tolvaj?! –kérdezem tőle, és csak úgy kocog a gyűrűm az üvegen. Tipeg mellettem a tizenhét hónapos picur, hallgat, és már figyel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.